20.1.2010 19:18:45 Mystik 195
Ty mě nepřekvapuješ...
Philippe Suchard je považován za vynálezce tabulkové čokolády. Čokoláda byla až do 19. století pochutinou určenou pro elitu a posilujícím prostředkem a byla jako „plnotučná čokoláda“ užívána převážně k vaření. Milka z domu Suchard uvedená v roce 1901 jako kombinace mléka a kakaa byla novinkou, která se rychle prosadila.
Pokud se vydáme do historie této čokolády, měli bychom začít v roce 1797, kdy se ve švýcarském Boudry narodil Philippe Suchard. V září roku 1814 se začal v bernské cukrárně svého bratra Fredérica učit cukrářem a v roce 1824 si splnil svůj velký sen a vydal se na cestu až do velké Ameriky.
Švýcarské hodinky a výšivky, které měl ve svém příručním zavazadle, mu měly dopomoci stát se úspěšným obchodníkem. Přesto – jak to již v životě chodí – se vše událo jinak, protože se mu nepodařilo prodávat své zboží s vytouženým úspěchem a vrátil se zpět do Evropy. Jako správný podnikatel se nedal odradit prvním neúspěchem a po návratu do vlasti provedl „druhý start“, který jemu a především všem fanouškům čokolády přinesl konečně vytoužený úspěch.
17. listopadu 1825 otevírá Philippe Suchard svou vlastní cukrárnu. V jednom inzerátu láká na zcela nový čerstvý desert „au chocolat fin de sa fabrique“, tedy výbornou domácí čokoládu. Jak tuto svou čokoládu připravoval se bohužel přesně neví. Pravděpodobně celá výroba spočívala v umu lidských rukou, neboť v této době není zmínky o tom, že by se v Neuenburgu používala k práci jiná než lidská energie.
Phillip Suchard
Phillip Suchard
Suchard
Suchard
Již rok po otevření cukrárny uskutečnil Suchard svůj další projekt. V roce 1826 si pronajal v sousední vesnici opuštěný mlýn. Aby v budoucnu již nebyl odkázán na ruční práci, zkonstruoval vodní kolo, které sloužilo společně s dvěma obrovskými mlýnskými kameny a hnětacím strojem k ulehčení výrobního procesu. S pomocí těchto „zařízení“ mohl Suchard vyrábět asi 25-30 kg čokolády denně, kterou prodával ve formě tabulek či tzv. napolitánek. Rozvoj firmy ho přivedl i ke stavbě pražírny kakaových bobů. Samotné pražení je tou nejdůležitější fází výroby čokolády, protože má rozhodující vliv na její aroma. Vyšší stupeň pražení dodává čokoládě hořkost a snižuje množství tuku. Málo upražené boby zase propůjčují čokoládě sladkost a jemnost. Způsob pražení, stejně jako přesný původ a složení směsi kakaa byly Suchardovým sladkým tajemstvím.
V této době se do čokolády vůbec nepřidávalo mléko, byl to takový tmavý, na povrchu drsný pamlsek. Teprve v roce 1890 představil Suchard světu mléčnou čokoládu. O 11 let později se rodí fialová legenda. V roce 1901 bylo zaregistrováno obchodní jméno Milka. Od svého zrození se tabulky čokolády Milka balí do fialových obalů a často se na nich zobrazuje alpské panorama, krávy nevyjímaje. A co vlastně znamená slovo Milka? Je to jednoduchá zkratka dvou nejdůležitějších složek této čokolády, mléka a kakaa: Milch + Kakao = Milka .
Průkopník Philippe Suchard bohužel nezažil tuto hvězdnou chvíli svého podnikání, neboť zemřel v roce 1884. Svým čtyřem dětem ale odkázal výrobnu čokolády na vysoké úrovni, která pro nás dodnes vyrábí celou řadu čokoládových pochoutek.
Suchard
Odpovědět