16.1.2013 12:35:58 terapeutka
Re: Stravování dětí v kojeneckých ústavech
Hele já v kojeňáku pracuju, přesnídávky si děláme vlastní (říkáme jim teda ovocné kaše - a je to vlastně mix banánů, rozvařených jablek, šťáva z pomerančů, případně + sezóní ovoce ( broskve, nektarinky, hrušky, jahody...). Děti ji dostávají cca od 6 měsíců a jsou hned krmeny lžičkou, do flašek se dává jen mlíko nebo strava dětem s postižením.
Na oběd mají prcic v tomhle věku zeleninovou polívku (směs kořenové zeleniny, brambor, maso nebo vejce - mixlé), polévka je tky podávána po lžičkách z hrnečku. Kolem roka přejdou děti na tzv. malý oběd, čili mají klasickou českou kuchyni - v odpovídajícím množství a úpravě (ze začátku mleté, pak krájené).
Večer se dělá krupice - menším dětem nemléčná rýžová krupička do jejich sunaru, kolem 9měsíce se zdravým dětem už vaří klasická krupice z kravského mléka.
Jo a jak tu někdo psal o alergiích - tak tady se teda řeší dost, k mému údivu je tu 2/3 dětí na pepti mléku, pravidelně se dělají testy na alergie na kravské mléko.
S novými chutěmi bych to nehrotila - jak už se tu psalo, většina dětí je v tomhle věku z 90% na mléčné stravě. Pokud si tady od nás někdo bere miminko nebo i batole, tak já je edukuju o výživě, dostanou i natištěné materiály na domů, prázdou krabici od správného druhu sunaru (aby věděli, co koupit).
Odpovědět