| Suroviny: | 500g hladká mouka • 250ml mléka • 3 lžíce oleje • 1 lžička soli • 1 lžička vody • 20g kvasnic • 1/2 bílého jogurtu • kečup • česnek • tvrdý sýr |
|---|---|
| Postup: | Uděláme kvásek - kvasnice s troškou mléka necháme asi 10 minut kvasit. Do větší mísy dáme hl.mouku, do něj kvásek, teplé mléko, přidáme sůl, vodu, olej a bílý jogurt. Hněteme, dokud není těsto hladké, dělají se na něm bubliny a nelepí se na vařečku. Necháme asi 30 minut kynout pod utěrkou. Z vykynutého těsta na pomoučněném vále tvoříme menší bochánky, které ještě necháme asi 15 minut nakynout. Potom jednotlivébochánky postupně na pomoučněném vále roztáhneme do potřebné velikosti a tvaru :-), těsto silné asi 1cm, na krajích silnější, uprostřed trošku tenčí. Hned po vytvoření potřebného tvaru hodíme do rozpáleného tuku, je jedno jestli na pánvi nebo ve friťáku. Nepřipravujeme si všechny předem, pak se lepí, trhají a nejdou hladce přehodit do oleje, lepší je si každý udělat těsně před smažením a hned ho tam šupnout :-))). Usmažíme do zlatova, rozložíme na talíře, potřeme dle chuti rozlisovaným česnekem v kečupu a posypeme strouhaným sýrem. Lze udělat i na sladko potřené marmeládou a ocukrované, tyto langoše se dělají spíš menší. Do těsta jde přidat i na jemno nastrouhanou bramboru, prý jsou křupavější, ale to nemám vyzkoušeno. Těsto lze uložit do ledničky, údajně vydrží až 20 dní, ale tak dlouho u nás nikdy nevydrží, máme asi na 2x, z této dávky je zhruba 10 velkých langošů.Dobrou chuť! Nám chutnalo :-) |
| Vložil: |
|
| Datum: | 20.8.2008 21:52:12 |
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.