| Suroviny: | 1/4 litru teplého mléka • 25 dkg hrubé mouky • 15 dkg hladké mouky • 15 dkg polohrubé mouky • 15 dkg másla • 2 lžíce oleje • 15 dkg cukru, včetně vanilkového • citronová kůra • 9 dkg kvasnic • špetka soli • 2 žloutky • 1 celé vejce (tedy bez skořápky) • Na posypátko je třeba: • 1/8 másla • 1 žloutek • 10 dkg cukru moučkového a sáček vanilkového • 13 dkg polohrubé mouky • 13 dkg hladké mouky • citronová kůra • |
|---|---|
| Postup: | Máslo, olej, cukr a žlouty utři spolu s citronovou kůrou. Připrav kvásek. Mouku prosej a promíchej, tochu osol. Pak vlahým mlékem zadělej volné těsto, nech vykynout. Těsto znovu přepracuj a pak odkrajuj kousky, v dlani pěkně zformuj do hladkého bochánku a polož na vymaštěný plech (já tedy pečící papír). Po vykynutí vytvaruj kulatý koláček dřevěným ťukátkem (já skleničkou na panáka), okraje potři žloutkem rozmíchaným ve smetaně a rumu (to je docela důležité, oni pak koláče úžasně voní) a střed naplň různými náplněmi (když hodně chvátám, tak dávám i džemy, nebo marmalády, samozřejmě povidlová, maková, nebo tvarohová náplň je klasika). Nejlépe se náplně připraví na koláč mikrotenovým sáčkem s ustřiženým růžkem. Připrav si dostatečné množství posypátka, které navrstvi na prostředek každého koláčku do vyšší hromádky. Pak upeč rychle do růžova, aby se koláče propekly, ane nevysušily. Po upečení skládej na čisté prkno (já tedy na mřížku). ¨¨Holky, vím, že to vypadá složitě, ale věřte je to úúúúžasný výsledek |
| Vložil: |
|
| Datum: | 22.11.2008 12:36:15 |
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.