|
|
12.10.2005 18:18:17
Dik. Vinohrady bychom celkem brali, ale asi to už zrušili. Na internetu nic takového není. Těch soukromých jeslí je vůbec nějak málo. I nějakou fajn školku od dvou let bychom uvítali. Snad se do roka něco objeví.
Z. |
Milada. |
|
|
12.10.2005 18:11:19
Cizinko,
ja tedy nevim, jak je racionalni to, ze maminka pobirajici RP ma vselijakeho manzela. Dobre, tak ma divneho manzela, ty pises, ze je ve zranitelne situaci. Jak je na tom pak maminka dite, kteremu je 4 roky a jeden den? Ta neni ve zranitelne situaci? Jeji manzel se najednou za tu noc, kdy diteti uz jsou 4 roky zmenil? V cem je prosim ten rozdil za tu jednu noc? Proc tedy nedame RP vsem maminkam, ktere jsou ve zranitelne situaci? hihi? :-) Tohle v CR sice mame, ale zvysit porodnost se nepodarilo. Vice zde: http://www.novinky.cz/domaci/67199-cesko-ma-temer-nejnizsi-porodnost-na-svete.html |
|
|
12.10.2005 18:07:14
:o) Obrať se na ministerstvo práce a sociálních věcí, jestli jsou na takové perličky připravení ;o) Ale možná kdyby jela maminka jako pomocný dozor...
S. |
Milada. |
|
|
12.10.2005 18:02:43
Sylvie,
a to by mne tedy pak zajimala takovahle situace: Dite, tri a 3/4 roku a jede v roce 06 na tyden na SvP. Resi to nejak tenhle zakon? Ne? Ale to dite je ve "skolce" vic jak 4 hodiny denne. Rozhodne si nejsem jista, ze ta maminka pujde a RP za tenhle mesic odhlasi :-) |
Milada. |
|
|
12.10.2005 17:47:55
Karoliino,
mohu Te ujistit, ze temer 11 mesicu z lonskeho roku se mne toto tykalo. Ony totiz 4 roky byly dceri v listopadu :-) |
Líza |
|
|
12.10.2005 17:27:27
Koukám, zase vášně.
Já taky nevím, proč má brát rodičák někdo, kdo chodí na plnej úvazek do práce. jenže taky mi není jasný, jak to teda posuzovat. když jsem chodila do služeb a měla verču, tak to byla hrůza furt hlídat, aby mi to nepřešvihli přes povolený výdělek. Přitom jsem dělala odpoledne, v noci nebo o víkendu, o dítě se v té době staral jeho otec, rozhodně řádná péče naplněna. Na druhý md už to bylo mnohem lepší, tohle jsem si hlídat nemusela. Ale když vidím nejmenovanou osobu v naší rodině, která dala dítě chůvě na plný úvazek ještě než mu byl rok, chodí do práce na 10 hodin denně (a platové ohodnocení má v astronomických výškách :-))a dostává rodičák, tak si říkám - na co? K čemu? Ale nepůjde si ho odhlásit, to zas na to je spořivá - má z toho kapesné na dva týdny pro starší dítě. |
Kallla |
|
|
12.10.2005 17:18:39
Ale musíš uznat, Milado, že by bylo mnohem efektnější, kdyby se Tě tato situace konkrétně týkala a Ty bys tady vykřikovala, jak jsi dobrá, že toho příspěvku nevyužiješ, protože to považuješ za nemorální:-)
|
|
|
12.10.2005 17:17:30
Cizinko, rodič nemá nárok na rodičák v případě, že dítě navštěuje JAKOUKOLI (tedy nejenom státem dotované, ale i soukromé nedotované) školku nebo jesle. Teď nově od příštího roku děti do tří let mohou chodit pět dní v měsíci třeba na celý den, děti od tří let klidně denně, ale maximálně na 4 hodiny. MOmentálně ještě ta první varianta platí pro všechny děti.
Milada už je stará rachejtle ;o) a pamatuje ještě jiné časy - časy, kdy si stát hlídal, jestli ženská o dítě pečuje, nebo jestli pracuje. Když jsem nastoupila na rodičák já, tak byl omezený výdělek na nějakou nízkou sumu (asi abychom v honbě za penězi v práci nestrávili zbytečně dlouhou dobu), ale i to už byla vymoženost - v původní verzi zákona to bylo tuším tak, že podnikatelky nárok neměly vůbec, zaměstnankyně jenom tehdy, když pracovaly max. dvě hodiny denně (nebo tak nějak to bylo, už si moc nepamatuju a dohledávat nebudu). JInak připomíná mi to, co jsem četla na slovenském maminkovském webu - nevím, jestli to tamní politici už zavedli, nebo jenom chtěli zavést, ale maminy se tam bavily v tom smyslu, že plný rodičák by měl náležet buď pečujícímu rodiči nebo chůvě s živnosťákem. Pokud by hlídala třeba babičky, náležel by rodičák jí, ale v pokrácené výši. No, neumím si to představit v praxi, ale tam by příspěvek dostával opravdu ten, kdo o dítě pečuje. S. |
Víla |
| • |
12.10.2005 16:34:02
A proč Ti tak vadí, aby matka, ketrá zajistí hlídání dítěte jinou zletilou osobou, pobárala RP? nezdá se ti, že to jeden z malinkých kroků států na podporu rodiny? Aby matka, která chce, šla do práce? Stát jí tak přispívá na hlídání. Já za hlídání platím 15 tisíc měsíčně, což není málo, takže těch 3500 mi alespoň trošku pomůže...
|
|
|
12.10.2005 16:28:22
Milado,
OK, ale jak bys to chtěla dělat? Jak bys posuzovala, kdo na RP má nárok a kdo už ne? Co matky, které nemají žádné hlídání a dělají - třeba účetnictví - po nocích a vůbec v době, kdy děti spí? Taky nemají nárok? Od jaké výše přivýdělku ho nemají? Kdo to bude zkoumat? Už tady padlo, nevím od koho - bylo by mnohonásobně dražší zaměstnávat další úředníky nějakým posuzováním a kontrolováním... ale budiž, je to tvůj názor a máš na něj právo. |
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.