| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku České matky a péče o děti do 3 let-rodina a (nebo) kariéra?

[<<Předchozích 110] Příspěvky 111120 z 635 [Dalších 515 >>]
12.10.2005 15:48:28
Milado,
dobře, budeme chvíli počítat. Pobírám-li RD ve výši 3600,- a mám za to hlídat své dítě (děti) 24 hodin denně 30 (31) dnů v měsíci, pak -
3600,- na měsíc, měsíc má 720 hodin, pokud má 30 dnů; dyž 21, tak 744.
3600 : 720 = 5 Kč na hodinu
3600 : 244 = 4,80 na hodinu
Tzn. hlídá-li mi tchýně např. 40 hodin v měsíci, má z RD nárok na 200 Kč. Jestli projeví zájem, dám jí to na knížku zpětně za celé dva roky. :o)

Sorry, fakt tvou logiku nechápu. Vy si v rámci rodiny za pomoc platíte? Mě když chce skoro 80ti letá babička dát 500,- za to, že jí umyju okna, je mi trapně i za ní, že jí něco takovýho vůbec napadlo.
Samozřejmě, když třeba chci od mámy, aby přijela do Prahy a něco od ní potřebuju, tak jí proplatím jízdenky, pozvu na oběd apod., ale faktury si doma nedáváme. Mmch - tchýně mi hlídání nabídla, nikdo ho od ní nevyžadoval, tudíž by bylo poněkud nelogický jí za něj platit. Jistě, snažím se jí sem tam něco podstrčit (bonboniéru, láhev vína apod.), ani to si nechce brát, natož peníze... ale ujišťuju tě, že pokud by si o ně řekla, tak jí je pochopitelně dám.
Milada.
12.10.2005 15:47:16
A jeste. Neskutecne mne stve, ze pro recepty musim chodit k lekarce a ne proto, ze setrim :-)
Ty treba beres jen Zyrtec a ten Ti prodaj v lekarne bez receptu jen v malem baleni. Toto stejne je napr. v oleji do koupele pro ekzematiky, proste prodat mi mohou jen prtavy baleni a za mesic tam letim znovu. Velky baleni mi treba vydrzi na 3 mesice.
S timhle nic neudelam, jsem s tim smirena, koupim to maly baleni jdu. Vadi mi, ze kazdy tri mesice k ty dr. stejne musim, nebot Zaditen pro dceru je pouze na recept.
A Paralen si kupuji taky bez receptu, vis?

Ostatne ja to tady s tema lekama nezacala :-)
12.10.2005 15:42:17
No treba ve Spanelsku ty jesle jsou uz od nultého mesíce, takze urcite pro deti, kterým je 6 týdnu. Nevím tedy, kolik hodin denne v nich ty mimina zustávají, ale ty jesle snad fungují celý den. Navíc v tech jeslích se asi o jedno díte nestará jeden clovek, tam je urcite na jednu sestru víc detí. Ale nechci uz to tady rozmazávat porád dokola, je fakt, ze to asi taky zálezí prípad od prípadu, jen jsem chtela ríct, ze ani takové to dneska univerzální zaklínadlo "hlavne kdyz je stastná matka, tak potom i díte" nemusí fungovat univerzálne.
Milada.
12.10.2005 15:40:37
Monty,

ja se tedy ve stavebnim sporeni nevyznam, my toto sporeni mame a jasne jsme ho pouzili pri vymene oken.

Hele, a jak to jako myslis s clenama ty rodiny a poctem sporeni? Tim jako chces rict, ze nekdo ma sam na sebe vic sporeni??
cizinka
  • 
12.10.2005 15:40:37
Milado, a jak proboha by nekdo mel vypidit, co ta matka s temi penezma dela? A propos, ja svym pribuznym, ktere mne dela chuvy velice vzacne, snazim se nejak to vratit v darcich a tak.
Milada.
12.10.2005 15:36:36
Cizinko,

ale prispevek dostava pecujici osoba mozna jen nekdy. Nektera matka ty penize pouzije na placeni chuvy (jak pises), jina by je tedy mela dat sve matce za hlidani. Tak prosim, ted at se prihlasej ty maminky, ktere svym matkam, tchynim a jinym pribuznym za hlidani sveho ditete do 4 let veku platej.
cizinka
  • 
12.10.2005 15:28:48
Petro II, nic neni jednoduchy. Abych si zaridila zivot takovy, jaky chci, a nekomu neublizila, predvadim akrobaticke kousky. A mam normalni, stastne a chytre dite, a jsem take spokojena a stastna. Na to neni zadny jednoduchy recept, platny pro kazdeho. Tato diskuse je o tom, co Ceske matky by ocekavaly od spolecnosti. Tak tam napsala sve trochu zcestovale nazory o porovnanich se zapadem a jestli by se dalo nejaky cizi system prenest na ceske podminky. A o svych postrezich o mentalite ceskych zen. Nemusi byt spravne - znam jen statisticky bezvyznamny pocet lidi. Ale mam obcas pocit, ze znam trochu pestrejsi vzorek ceske spolecnosti, nez nektere Cesky na Rodine :-)).
12.10.2005 15:27:51
Petro II,
já bych to viděla takhle: dítě v jeslích od rána do večera je extrém, málokde, jestli vůbec takový jesle fungujou a těžko od 6 týdnů....Takže tuhle situaci moc hodnotit nechci...Ale jinak, pokud bude takový miminko se svou spokojenou, vyrovnanou a šťastnou mámou třeba jen večer a přes den bude s jiným spokojeným vyrovnaným a ˇšťastným člověkem, který se mu bude věnovat a bude ho mít rád, tak si dovedu představit, že touhle situací dítě trpět nebude...Rozhodně bych řekla, že bude víc trpět v situaci, kdy se nervozní, nespokojená matka bude za každou cenu snažit ten den se svým dítětem nějak přetrpět, šup na pískoviště, šup do ohrádky, postýlky, hrej si, tu máš kohouta, hlavně mi dej proboha pokoj...A možná se budeš divit, takových matek je moc....
12.10.2005 15:26:26
Petro II,
já bych to viděla takhle: dítě v jeslích od rána do večera je extrém, málokde, jestli vůbec takový jesle fungujou a těžko od 6 týdnů....Takže tuhle situaci moc hodnotit nechci...Ale jinak, pokud bude takový miminko se svou spokojenou, vyrovnanou a šťastnou mámou třeba jen večer a přes den bude s jiným spokojeným vyrovnaným a ˇšťastným člověkem, který se mu bude věnovat a bude ho mít rád, tak si dovedu představit, že touhle situací dítě trpět nebude...Rozhodně bych řekla, že bude víc trpět v situaci, kdy se nervozní, nespokojená matka bude za každou cenu snažit ten den se svým dítětem nějak přetrpět, šup na pískoviště, šup do ohrádky, postýlky, hrej si, tu máš kohouta, hlavně mi dej proboha pokoj...A možná se budeš divit, takových matek je moc....
Víla
  • 
12.10.2005 15:22:40
Taky to nechápu, proč bych byla blbá a nevzala si rodičovský příspěvek, kterým zaplatím aspon pětinu hlídání, když jsem v práci? Co je komu do toho, že mám ještě vedlejší příjem????Myslím, že pánům poslancům bylo jasné, že se rodina z 3500 Kč neuživí...

Jo, jinak k těm mateřským v cizích zemích, ano mají je krátké, třeba 4 měsíce, ale v převážné většině žena na mateřské bere cca 80% SVÉHO platu, bez omezení. Rovněž může zůstat pak také delší dobu doba (alespoň v Belgii, ale to pak dostává rodič. příspěvek, který je samozřejmě menší než plat. Např. se mi nelíbí, že jsme vydělávala předtím, než jsme šla na mateřsku 30tis. čistého a pak na mateřské jsem dostala 69% svého platu s tím, že to je max. 400 nebo kolik denně, takže jsme se vyškrábala tak na 50% svého platu...
[<<Předchozích 110] Příspěvky 111120 z 635 [Dalších 515 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.