|
|
12.10.2005 12:43:13
Evo, jsou a jesle...Kdybych měla možnost sehnat fakt kvalitní hlídání, dala bych tam i toho mýho ročního, aspoň na dopoledne, fakt....Dítě patří k matce, utváří si vztahy....A takhle si je neutvoří?Prvního syna jsem měla v soukromých jeslích, dva-tři dny v týdnu, jesle byly kvalitní, bylo tam málo dětí, já si oběhala co jsem potřebovala, udělala jsem si nějakou práci a spokojeně jsem se po zbytek času starala o dítě, s radostí...Když se takk kolem sebe porozhlídnu třeba na hřišti, nepřipadá mi to tak, že se tam většina matek o svý děti stará s takovou radostí, často se jen těší, jak ty děti konečně půjdou spát...A můj starší syn má ke mně mimořádně silnej vztah, vždycky rozlišoval, kdo je máma a kdo teta na hlídání....
|
cizinka |
| • |
12.10.2005 12:43:13
Milado, ja jsem zase takovy lidumil, co rozdava almuzny (mym ceskym znamym to pripada vetsinou divny). Ale tento stat chudy neni, jen chudsi nez jeho zapadni sousedi. Ale (podle meho nazoru) hospodari s verejnymi penezma spatne, a tvari se, ze je bohatsi nez jeho zapadni sousede. Lobbyzmus statniho socialniho sektoru, rozsirene parazitovani na systemi socialniho a zdravotniho pojisteni se mi zda objektem hodnem kritiky. Matka, ktera po materske se zaclenuje do praci, je ve velke casti pripadu osobou v nouzi, ze pobira legalne RP, nevidim v tom problem. Treba za ty penize koupi darek teticce. A v severnich zemich to tak je, ze jestli spolecnost nemuze zajistit ustavniho hlidani deti, tak je to veci rodicu, jak nakladaji se svym RP (jestli pracuji nebo jsou s detma doma).
|
|
|
12.10.2005 12:40:37
No tvrdit, ze je nejaká souvislost mezi teroristy a tím, ze jejich matky byly doma, je hooodne odvázné. To je dané nábozenstvím a nikoli domácí výchovou jako takovou. Navíc matky jsou tam jen od toho, aby se staraly o fyzické potreby detí, takováto duchovní skolení jim potom dávají jiní muzi - ucitelé, nábozenstí vudci. Navíc je k tomu vede nenávist k Západu, který je podle nej zdroj vseho zla a touzí nastolit svuj systém vsude. Takze kdyz to hodne zjednodusím, tak ti teroristé vlastne usilují o to, aby byl vsude islám, tj. vsechny matky v domácnosti.
A jeste zareaguji pri jednom na jeden tvuj príspevek dole, kde jsi psala, jak se spatne ocenuje napr. u rozvodového soudu, ze se zena starala o domácnost a deti. No a nebylo by teda potom na míste vyvracet tenhle predsudek (ze zena v domácnosti rovná se neproduktivní prízivník)nez jenom honit zenský od detí do práce? |
Eva |
| • |
12.10.2005 12:37:03
často je nám dáván za vzor západ, mám na západě část rodiny, pozoruji tedy, jak to chodí tam. Nevím o tom, že by např. v Německu fungovaly jesle, natož, aby bylo pravidlem, že matka nastupuje v určitém věku dítěte do práce. Spíše naopak. Matka je doma s dítětem, dokud je to zapotřebí, třeba i do 10 let, sociální systém je tam nastaven tak, že otec rodinu uživí, u nás je situace podstatně jiná. Samozřejmě mluvím o tom, když žena chce být doma. Jinak je to tam s hlídáním malých dětí problematické. Ostatně můj názor je, že dítě patří k mámě, zvláště v období kolem 1 roku, kdy probíhá utváření silné vazby na osobu, která o dítě pečuje, je špatné odcházet do práce. Myslím, že jeslí bylo už dost. Na druhou stranu, když žena do práce musí, mělo by to tu určitým způsobem fungovat.
|
Víla |
| • |
12.10.2005 12:35:25
Cizinko, dobře jsi to napsala, ale asi Tě tady sežerou....
Žiju taky v cizině, kdy ženy chodí do práce od 4. měsíce a obyvatele této země - Belgie - se mi zdají normální, jejich děti také. Spíše bych řekla, že se děti rychleji zařadí do kolektivu a umí si vybojovat místo na slunci...Sama si pamagtuji, že děti matek na mateřské, které nechodily s náma do družiny, byly trošku ve třídě outsideři.... Ostatně já taky nejsem nějak psychicky poznamenaná z toho, že jsem chodila jako 9. měsíční do jeslí, v 70. letech ... Zajímalo by mne, zda matky hovořící o narušených dětech z jeslí chodily do jeslí a zda se cítí narušené.... Pokud jde o práci vs tříletá MD, prosím zkuste matky, které jste na MD, chápat ty matky, které chodí do práce, protože se chtějí SEBEREALIZOVAT a že dítě nemusí být nutně středem vesmíru každé matky. Důležité je, že žena není nucena do ničeho co nechce. prostě když chcete být na mateřské 3 a více let, prosím, bu´dte, ale když někdo chce chodit do práce, protože ho práce baví a cítí se prací naplněn, tak ho nechte být. Každý je jiný, každé dítě je jiné. Každému vyhovuje něco jiného, každý má jiné možnosti a priority, tak to naštěstí na světě je. |
cizinka |
| • |
12.10.2005 12:20:46
Petro II, to, jestli mne budes verit, zalezi od toho, jestli veris kulturne antropologicke teorii, ze nas citovy zivot hodne zalezi od nasi kultury. Primitivni priklad: velke casti Cechu nevadi, kdyz je sestra posle v lekarske cekarne se vycurat do kelimku. Ja u toho se cervenam tak, ze mne kouri z usi a je mi trapne take kvuli tomu se hadat.
Ja jsem se ptala tech Francouzu - nevadi jim to. Ty deti se mne obecne jevili jako asertivnejsi, agresivnejsi nez ten muj vecny kojenec, ale vetsina francouzkeho narodu vypada naprosto normalni:-)). Nevim jestli jsi nikdy zamyslela nad skutecnosti, ze soucasne politicke teroristi sebevrazi pochazi z rodin, kde matky jsou z pravidla doma. Abych toho vyvedla pouceni - spolecenske a psychycke deviace casto prameni z vetsich komplexu spolecenskych frustraci nez jenom zanedbani pece o kojence. Treba takova frustrovana matka, ktera nema sanci po materske se uplatnit lip nez jeji blbejsi manzel, je stejne dobry duvod, proc jeji dite bude psychycky poznamenano. |
Milada. |
|
|
12.10.2005 12:20:00
Cizinko,
jak jsem psala. Ja mam tohle mysleni vyvinuto tak silne, ze mi Jiriny prispevek divnej pripadal a pripada mi divnej stale. Tohle mysleni mam dokonce tak (asi blbe) zakodovane, ze jsem se tu napr. loni dostala do sporu prakticky se vsema ctenarkama pri otazce zda si ma pracujici zena jit zazadat pro RP, kdyz ji dite hlida babicka, pak je dite 5 dni v mesici ve skolce a zbytek mesice je dite treba na navsteve u teticky. Ted je to uz asi jinak (mozna je blbejc), nevim, neresim to, ale tohle bylo IMHO velmi spatne. Kazdopane ja bych na ten urad nesla nikdy, protoze mam pred ocima prave ty rodiny, kdy ta matka jit do prace nemuze ani nahodou. A po podobnych krocich nebude mit stat nikdy penize na podporu techto rodin. |
|
|
12.10.2005 12:17:31
pardon, nějak mi to blbne...
|
|
|
12.10.2005 12:16:22
Cizinko,
mně nepřišel příspěvěk Jiřiny směšný...Jen to podání se mi nelíbilo.... Kdybych měla k dispozici kvalitní jesle, třebaže drahý, už bych tam alespoň na dopoledne malýho měla...Měla bych možnost profesně míň krnět a krnět a navíc bych si duševně od dětí odpočinula, takže bych se na ně odpoledne fakt těšila a užila si to...Což se teď vždycky neděje... |
|
|
12.10.2005 12:16:22
Cizinko,
mně nepřišel příspěvěk Jiřiny směšný...Jen to podání se mi nelíbilo.... Kdybych měla k dispozici kvalitní jesle, třebaže drahý, už bych tam alespoň na dopoledne malýho měla...Měla bych možnost profesně míň krnět a krnět a navíc bych si duševně od dětí odpočinula, takže bych se na ně odpoledne fakt těšila a užila si to...Což se teď vždycky neděje... |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.