Gabe, dcera 10 mesicu |
| • |
13.10.2005 19:48:15
Co tyce jesli a pece a mimca od 0-3 let, jsem opravdu rada, ze jsem v zahranici. Mozna to zni divne, ale jsem opravdu spokojena. Dcerku jsem dala do jeslicek tri mesice po porodu (to je oficialni materska tady). Vratila jsem se na dva dny v tydnu do prace a dcerka je jeden den v tydnu v jeslich a jeden den ji hlida tatka. Nepripadam si jako krkavci matka, ktera se odpoutala od mimca kvuli praci. Ba naopak. Mala si od mala zvykla na dalsi deti, uci se s nimi hrat a hlavne vim, ze se o ni staraji super "tety" jako o vlastni.
Je fajn, ze tu vsechny matky maji moznost se rozhodnout, jestli se vrati do prace nebo jesli chteji zustat s ditetem doma. V Cechach si nikdo male mimco do jesli nevezme a prace na polovicni ci casteny uvazek take jeste neni tam, kde by mela byt. Myslim si, ze je daleko lepsi zkratit materskou dovolenou a umoznit matkam pracovat na castecny uvazek, protoze kdyz se po trech letech matka vrati do prace, tak je to vetsinou na plny uvazek a dite je od 3 let 5 DNI V TYDNU OD RANA DO VECERA ve skolce a to mi pripada opravdu krute. Nedokazu posoudit, ale myslim si, ze dite vnima matku a ocenujeji jeji pritomnost vic ve veku od tri let nez v kojeneckem veku...ale to je ciste muj nazor. ..a pak je tu take kojeni...:o) kazda matka ma moznost v praci odstrikavat, takze pokud me budou kamenovat matky tim, ze radeji zustanou doma kojit, tak je mohu ujistit, ze jsou i jina reseni. |
Líza |
|
|
13.10.2005 19:47:48
Gabe, s většinou tvých názorů polemizovat nebudu. Ale přítomnost matky je nesrovnatelně důležitější do 3 let než později. Že dítě něco vnímá, se nepozná podle toho, jestli si to dokáže zapamatovat, nebo o tom mluvit. V podstatě, čím později, tím to "opuštění" vadí míň. Ale jde-li o jeden dva dny v týdnu, tak se samozřejmě o opuštění mluvit nedá...:-)
|
cizinka |
| • |
13.10.2005 19:44:32
Milado, v tomto konkretnim pripade, jak uz te trochu nudne vysvetluji, jde o ojedinelym divnym chovani a vyuzivani socialniho opatreni, ktery sam od sebe uplne blbi neni. Ano, system socialnich davek je snadneji zneuzivatelny. System danovych ulev tak snadne zneuzivatelny neni, ale jeho chyba je ta, ze je patriarchalni. Dela osobu pecujici zavislou od osoby vydelavajici. Rekneme, ze ceska spolecnost nekdy prijde na to, ze by tento druhy system by byl lepsi, protoze motivuje obcany pracovat. Snizi davky, zvetsi danove ulevy. Fajn, funguje system skutecne tak, ze obcany motivuje a sam od sebe blbi take neni. Ale ted posoudme situaci, kterou oznacily jste s Federikou za pruser. Otec opusti rodinu s postizenym ditetem. Matka do praci nemuze, dostava malinkate davky. Rozvodovy soud, podle soucasnych zakonu, jiste prisoudi alimenty pro dite. Ale pro matku? Vezme ohled na to, ze do peci o rodinu investovala svuj cas, ztratila vyhlidky na trhu praci, zaostala ve sve kvalifikovane praci? Jsi rikala, ze bys chtela, aby stat by se staral o takove pripady. Ano, ale predevsim pravne a pak i exekucne, a ty alimenty vymahal! Ted rekneme, ze ta pani pujde do praci. Jake dohlizece na rovne prava budou dohlizet, aby zamestnavatel posoudil predevsim jeji kvalifikaci, ne rodinou situaci? Jakou pomoc (treba i castecne placenou) poskytne spolecnost, jestli bude chtit svoje postizene dite nechat si doma ale take pracovat? A drazsi a kvalitni jesle pro zdrave deti matek, ktere pracovat museji a chteji, byly by na miste, nebo ne? Tohle vse jsou pravni opatreni, ktere na prechod na motivacni system zatim chybi, nebo ne?
|
Gabe, dcera 10 mesicu |
| • |
13.10.2005 19:43:07
Co tyce jesli a pece a mimca od 0-3 let, jsem opravdu rada, ze jsem v zahranici. Mozna to zni divne, ale jsem opravdu spokojena. Dcerku jsem dala do jeslicek tri mesice po porodu (to je oficialni materska tady). Vratila jsem se na dva dny v tydnu do prace a dcerka je jeden den v tydnu v jeslich a jeden den ji hlida tatka. Nepripadam si jako krkavci matka, ktera se odpoutala od mimca kvuli praci. Ba naopak. Mala si od mala zvykla na dalsi deti, uci se s nimi hrat a hlavne vim, ze se o ni staraji super "tety" jako o vlastni.
Je fajn, ze tu vsechny matky maji moznost se rozhodnout, jestli se vrati do prace nebo jesli chteji zustat s ditetem doma. V Cechach si nikdo male mimco do jesli nevezme a prace na polovicni ci casteny uvazek take jeste neni tam, kde by mela byt. Myslim si, ze je daleko lepsi zkratit materskou dovolenou a umoznit matkam pracovat na castecny uvazek, protoze kdyz se po trech letech matka vrati do prace, tak je to vetsinou na plny uvazek a dite je od 3 let 5 DNI V TYDNU OD RANA DO VECERA ve skolce a to mi pripada opravdu krute. Nedokazu posoudit, ale myslim si, ze dite vnima matku a ocenujeji jeji pritomnost vic ve veku od tri let nez v kojeneckem veku...ale to je ciste muj nazor. ..a pak je tu take kojeni...:o) kazda matka ma moznost v praci odstrikavat, takze pokud me budou kamenovat matky tim, ze radeji zustanou doma kojit, tak je mohu ujistit, ze jsou i jina reseni. |
Milada. |
|
|
13.10.2005 19:12:33
Cizinko,
kdyby byly volby v tuhle chvili:-), hlasovala bych pro mensi zlo a to mi v tuhle chvili pripada, ze to je ODS. Nas ministersky predseda se dneska zase ukazal :-) Kazde cizi slovo mu dela problem vyslovit, holt je to iterpalice :-)) |
Milada. |
|
|
13.10.2005 19:02:15
Cizinko,
mne to taky nebavi :-) Co je vsak spatneho na konkretnimu pripadu? :-) |
cizinka |
| • |
13.10.2005 17:36:27
Milado, ta diskuse o konkretnich 3600kc mne prestala bavit a zdat se smysluplna od te doby, co jsi napsala, ze to je nejaky konkretni pripad, ktery jsi vycetla v netu. Ja v podpore pro matky (rodice, pecujici osoby) malych deti nic spatneho nevidim, a uz dostatecne vylozila proc. Diskutovat muzeme jen o formu te podpory, a pravni ochranu pro zeny ve pripade, jestli by preslo na system mensich davek a vetsich ulev z dani.
Ze to, co popisuje Silvie nebo Monty nebo Vera je moc "pekny" souhlasim uplne a ty blbosti a relikty z dob statniho socializmu, a to ze to vse jednou se zhrouti mne stve stejne tak jako vas. Jen nejsem tak optimisticka, ze bych vkladala nadeje na ODS. Byly tady ve vlade 7? roku, a nedelali nic, aby alespon cast tych blbosti zrusilo. Zatim co ve zbytku post-soc Evropy takove reformy se provadely. Nemaji soucasne zadnou presvedcivou rodinou politiku. Nebo vis o necim konkretne, co te oslovuje? Jinak nemam tady ani pravo hlasu (to bych pak mela rozpaky!!), a jestli bych ho mela tak pro tu opravdovou levici bych samozrejme nehlasovala. |
|
|
13.10.2005 16:14:58
Já jsem neříkala nic o vstupování do manželství s tím, že se rozvedu a o tvém manželství už vůbec ne. Já jsem říkala, že politický systém má mezery a jednou z mnoha těchto mezer je to, že nepamatuje na situaci žen po rozvodu.
Nechápu, proč všichni pořád dokola rozebírají, jaké mají úžasné manželství. |
|
|
13.10.2005 16:10:23
A ve vyjádření jsem ti nikdy nebránila - jen nečekej, že budu pokaždé souhlasit ;-)
|
|
|
13.10.2005 16:09:29
Milado,
já netvrdím, že je RP (a vůbec systém SSP) nastavený dobře - ostatně jsem to na konci svého příspěvku psala ... ;-). Ale jen jsem toho názoru, že to, čeho ty se domáháš není řešení toho špatného nastavení a že je to v podstatě nereálné (nebo reálné za cenu obrovské administrativy a zbytečného otravování všech příjemců této dávky). |
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.