| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku České matky a péče o děti do 3 let-rodina a (nebo) kariéra?

[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 635 [Dalších 575 >>]
13.10.2005 16:03:53
Milado,
žádný ;-). Ale pokud nechceš platit rodičák do zletilosti dítěte (a i to by bylo problematické - jaký je rozdíl mezi klukem co mu je za dva dny 18 a klukem, kterému bylo 18 před týdnem ;-), tak někde nastavit hranici musíš.
Jaký je rozdíl mezi matkou se jedenáctiletým dítětem, která má příjem 11660 Kč a matkou se skoro patnáctiletým pubošem, která má příjem 11665 Kč? Akorát ten, že ten puboš toho nejspíš víc sežere ;-). Přesto nárok na sociální příplatek bude mít matka s tím jedenáctiletým a ta s tím patnáctiletým nee. obodbný příklad se dá najít i u přídavků a děti (tohle mi jen nejrychleji vypadlo z kalkulačky MPSV). Pokud je někde stanovená hranice, vždycky se bude ten, kdo je těsně kolem ní, moci cítit poškozený.
13.10.2005 15:53:36
Sylvie,
polistovala jsem v ASPI zpátky a s tím RP to v "pravěku" bylo tak, že
a) příjem ze závislé činnosti - nárok byl v případě, že výdělečná činnost byla na 2 hod. denně nebo že příjem z ní nepřesáhl částku ŽM na osobní potřeby rodiče (což v té době bylo tuším něco přes tisícovku)
b) OSVČ - nárok byl v měsících, kdy rodič nšbyl povinen platit zálohy na pojsitné na důchodové zabezpečení (a nebyl kromě OSVČ jinak výdělečně činný). Kdy se tenkrát neplatily zálohy na důchodové zabezpečení nevím a hledat už se mi to nechce ;-).
Pokud si matně vzpomínám, tak jsem podepisovala jakési čestné prohlášení, že ty podmínky splňuju ...
Víla
  • 
13.10.2005 15:53:01
Aha, Milado, chapu Tvuj argument, proste pracujici matka dvouleteho anebo sestileteho ditete je na tom stejne, takze nepotrebuje RP. je to tak?

Ja bych ale rekla, ze logika RP a moznost neomezenoho vydelku je ta, ze pracujici matka potrebuje zajistit hlidani jinde nez ve skolce, protoze, jak tady pisou nektere, kolektivni zarizeni je pro male deti nevhodne. Potrebuje chuvu anebo babicku, tetu, sestru anebo nekoho jineho zletileho a tudiz stat ji prispeje 3500 Kc na to hlidani.

4lete dite muze chodit uz do skolky, aniz by (podle nekterych pisatelek), utrpelo psychickou ujmu, takze pracujici matka nemusi vyplacnout silene penez za chuvu a tudiz RP nepotrebuje...

Milada.
13.10.2005 15:41:30
Stano,

a jeste neco, pises tohle: nakonec matce, která čerpá OČR a pak třeba neplacené volno, klesne příjem (v některých případech to může být docela dost) - to je jiste pravda. Ale znova se ptam, jaky rozdil mezi matkou, ktera cerpa OCR za dite stare 3 roky 9 mesicu a 3 tydny a matkou, ktera ma dite stare 4 roky a 1 den.

Milada.
13.10.2005 15:31:10
Stano,

ja nic zjistovat nechci:-), ja to kritizuji, protoze se mi to opravdu zda byt spatne:-)

To jen tady na Rodine jsem stale hnana do situace, abych vymyslela, jak zjistit to a to.

Veta: "Pokud se stat rozhodl pro neco, tak to tak proste je" je tedy pekna :-), pokud se stat rozhodne spatne, tak se k tomu snad ani obcani nesmeji vyjadrit ?:-) Stale si tedy myslim, ze stat jsme "my obcani" :-)

13.10.2005 15:16:07
Milado,
mně na tom není jasné, co vlastně chceš zjišťovat? Ta rodina přece podmínky pro přiznání RP splnila ... Pokud se stát rozhodl dát RP každému, kdo nedá dítě do MŠ na víc než 5 dní v měsíci, tak to tak prostě je. Na příjem matky (nebo rodiny) to prostě vázané není. Nakonec když někomu hlídá babička, tak má taky nárok na RP, ikdyž matka chodí do práce ... Ono nakonec matce, která čerpá OČR a pak třeba neplacené volno, klesne příjem (v některých případech to může být docela dost)
Nehledě na to, že momentálně mne napadá zatím je jedno řešení toho, co tobě vadí - ten, jehož dítě chodilo do školky aspoň v jednom měsíci více než 5 dnů už nemá nárok na RP. Což mi v kontextu celé úpravy připadá lehce neadekvátní.
Upřímně řečeno - celý systém SSP není ideální a podíl na tom má jak předchozí vládnoucí garnitura, kterázáklady toho systému položila (zákon o SSP je z doby ministra Vodičky - tj. z doby vlády ODS), tak vlády následujcí (ČSSD), kterého různými nekoncepčními úpravami (zářným příkladem je tzv. pastelkovné ;-)) doráží ... :-(.
LUcie,2 děti
  • 
13.10.2005 14:50:32
ZooZo, trochu mě překvapila tvá poznámka, že když se ženská rozvede, tak se může jít klouzat, protože je bez příjmu. Ale nemůžu přece vstupovat do vztahu nebo manželství s tím, že se třeba jednou rozvedeme. Já mám s manželem jednu hodně velkou krizi za sebou, ale i v těch nejhorších chvílích jsme oba věděli, že k sobě patříme. A můžu říct, že mě manžel "živil" , když jsem byla doma s dětmi a když jsem studovala. A živil mě rád a já byla ráda, že nás živí. To jsou přece NAŠE peníze - manželovo, moje i našich dětí - jsme tým a každý přinášíme něco jiného( peníze, řízení domácnosti, péče o dům nebo zahradu, předávání tradic,pohodu, radost, důvěru...).
Co se týká placení daní: člověk je asi zaplatí rád, když ví že jsou rozumně využité - podpora rodin s postiženými členy, podpora adopcí a pěstounské péče...Vytočí mě, když vidím případ člověka, který se svým postižením nebo nenadále vzniklou negativní finanční či sociální situací "nevejde" do tabulek. A úřady si jej pak přehazují jako horký brambor a ten dotyčný má starou belu.
Eva 2kluci
  • 
13.10.2005 13:47:00
Hm a jsme zase u toho nemít dítě, ale proč? Snad každý jsme to řešili a ty co se tu scházíme jsme se rozhodli ho mít a nevidím důvod se do někoho navážet jen proto, že má mimo život rodiče i svůj vlastní. Já sama jsem měla svého druhého v průběhu doplŃování kvalifikace (dálkové studium VŠ) a na přednášky jsem docházela i v šestinedělí, jeden den v týdnu hlídal střídavě tatínek a babička a nemyslím si že je na tom něco špatného, s trochou snahy jsme zvládli i kojení (občas neuškodí odstříkané mléko), ale nemusím pak celý život říkat, kdybych já tehdy místo mateřství... , nebo naopak.
Milada.
13.10.2005 13:10:52
Cizinko,

no pokud se neco zneuziva, tak jde bud najit pricinu toho, kde se to zneuziva a odstranit ji, nebo proste tuto davku zrusit, treba to udelat jako to bylo pred zavedenim tohoto systemu.
Ale je mi jasne, ze SOC-DEM nic rusit nebude, to by si pred volbama nabehla. Ostatne si myslim, ze moc lidi, kteri videj, ze se toto zneuziva si nebude a menit to chtit nebudou rozhodne :-) A naopak to od pristiho roku budeme mit tak, jak to popsala Sylvie.
Pekny:-(

Milada.
13.10.2005 13:07:12
Monty,

klidne tomu rikej Moje logika, je mi to jedno :-) Dle me logiky je problemove i to, ze ve skolce maji deti v poslednim rocniku odpusteno skolne. Ne, nechapu proc.

Pak nam vznikaji takove otazky, jako co ma platit dite, ktere sice jeste v predskolackach NENI, ale rodice ho planuji dat do skoly driv. A pak se zcela jiste najdou vykukove, kteri nechaji dite v predskolackach schvalne, aby bylo detem skolne odpusteno roky dva.

Monty

a jeste neco. Vis zcela jiste, ze napr. na Tveho syna neplati stavebni sporeni nekdo jinej? :-)) U nas to platej detem prarodice, my jsme do niceho nenutili, chteli to tak sami, prisli s tim oni. Tedy ted, co zemrela tchyne to uz platim tchan sam, ze svyho duchodu :-) Myslim, ze to bere tak, ze tu po nem neco detem zustane.
[<<Předchozích 50] Příspěvky 5160 z 635 [Dalších 575 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.