| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku České matky a péče o děti do 3 let-rodina a (nebo) kariéra?

[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 635 [Dalších 555 >>]
Víla
  • 
13.10.2005 11:39:15
petro II, napsala to cizinka. Ano, na Západě se očekává, že žena půjde do práce a v ČR se očekává, že bude doma 3 roky. V ČR je společenský tlak na to, aby máma byla s dítětem doma a matka, která chce jít do práce je "divná". Zažila jsem to na vlastní kůži, když jsem všem v práci (předtím jsem dělala v ČR a v české firmě) oznámila, že se chci vrátit do práce po uplynutí 28 týdnů MD. Byla jsem za blázna. Hlavně chlapi kolem 50 let mi tvrdili, že matka má být s dítětem doma, nejlépe do 18 let...Všichni se na mne dívali jako na krkavčí matku...

Do práce jsem nastoupila, když měla malá 8. měsíců, dál jsme kojila (3x denně) až do jejích prvních narozenin...Mám kamarátky, které chodí do práce a dětem jsou 2. a 4. měsíce, taky kojí, taky pracují a jsou spokojené...

To, co jsme napsala, že tady je to zařízené na to, že matka chodí do práce od 4. měsíců, znamená, že tady fungují jesle a další služby, které pracující matce ulehčují práci...¨¨

S nikým se nechci dohadovat, zda je lepší to či ono. To, co je důležité, je možnost výběru a skloubení kariéry a dítěte, pokud to žena chce. Já to tak chci, chci mít oboje. Pokud žena chce jen dítě, klidně, prosím. Každá jsme jiná. To je jediné, co chci svým příspěvkem říct. Nejhorší totiž je, když ženy nutí společnost do něčeho, co nechtějí. Viz např. zákaz potratů, ale to je jiná story..
13.10.2005 11:22:53
že se vláda rozhodla řešit problémy mladých rodin a žen s malými dětmi (informace pro toho, kdo nekoukal na zprávy ČT1). Česká republika má snad TŘETÍ (slyšela jsem dobře???) nejslabší porodnost na celém světě (po Hongkongu a Ukrajině) a na popud OSN se vláda rozhodla, že s tím bude konečně něco dělat.

Takže spokojené, statečné a dokonalé ženy se budou muset smířit s tím, že jim vláda přece jen v něčem trochu pomůže :-). Možná byste ale mohly podepsat nějakou petici, že jste proti ("My, statečné občanky tohoto státu nesouhlasíme s OSN a domníváme se, že náš život je překrásný...") nebo něco v tom smyslu.

cizinka
  • 
13.10.2005 10:28:52
Milado, jen mne rekni jak a jak to zaridit levne a pruhledne a uz budu zticha.
cizinka
  • 
13.10.2005 10:27:42
Sylvie, ja to vim, i kdyz ne tak podrobne jak popisujes. Ty nemecke odpisy jsou ale velkorysejsi, no ale platy take. Vytahla jsem to Nemecko jen proto, ze tady zaznivaji argumenty, ze pry matky na zapade nemaji tolik voleb jako Cesky - to proste neni pravda, maji jine moznosti jen kvuli jinakosti prijmu. K ceskym materskym pridavkum nejsem v zadnem pripade kriticka, naopak, vidim v nich velky feministicky uspech. Jen mne zarazi, kdyz se to stava hlavnim objektem kritiky pravicove smyslejicich (Milada pravicacka neni, jen ted naleva vodu jim do mlynu). Vidim za tim pouhy rasisticky populizmus, nic vic. Svych vlastnich zpupnosti nevzdali by ani za nic, ale proc by neslibit, ze bili zbohatnou az vezmou prispevky na romske deti, ze jo? Ty zrejme masove zneuzivani nevzbuzuje tolik zajmu a podrobnych analyz. Jinak jsem take spise liberalka, jen programum ODS proste necitim zadnou sympatii. Cim to bude?
13.10.2005 10:11:30
Náš systém taky kombinuje obojí - pracující osoba si může děti odečítat z daní. Když má tak nízké daně, že z nich všechny děti neodečte, tak stát jí peníze za neodečtenou daň doplatí ve formě "bonusu". Je tam ale nastavený strop, kolik peněz maximálně stát na negativní dani doplatí.

Krom rodičovského příspěvku a odpočtu od daně si rodina může požádat o přídavky na děti - ty se rozdělují podle příjmu rodiny (nárok je do trojnásobku životního minima) a věku dítěte. Pokud je na tom rodina finančně hodně špatně, může požádat o další peníze - příspěvek na bydlení a sociální příplatek (do 1,6 násobku životního minima). Kdo pobírá sociální příplatek, nemusí platit školkovné a mám pocit, že i rozhlas a televizi.

Z daní lze na konci roku buď uplatnit nezdanitelnou část základu daně na vyživovanou manželku nebo (od letoška) uplatnit společné zdanění manželů.

Takže i náš stát kombinuje přímou výplatu dávek a systém daňových odpisů.

S.
Milada.
13.10.2005 10:06:33
Cizinko,

no ja si samozrejme "materske prace" - jak jsi to nazvala, vazim. Ale proste tyhle pripady se deji. Ja nikomu v jeho soukromi nestouram, ja si tohle precetla na netu.
Proste kdyz to dite onemocni, cela rodina odjede na dovolenou nebo neco podobneho a zrovna jim to takhle nejak podobne v mesici vyjde, tak si myslim, ze by stat mel mit nejake mechanismy, aby to zjistil a RP v techto pripadech nedaval.

cizinka
  • 
13.10.2005 9:54:29
Milado, tomu opravdu nerozumim. Myslela jsem, ze jsme se bavily o zakonech, ne o konkretnim pripade. Jestli to nekomu stoji za praci vyzebrat si ty 3600 kc - nevim co s tim. Ani mne nezajima stourat se po individualnim svedomi. Legalne to je mozny - tak co s tim. A ze je to legalne mozny, to mne v ceskym socialnim systemu pripada nejmene upodstatnene, nez mozne masove, pravidelne, socialne slabym opravdu neprospesne a statem podporovane parazitovani. Materske praci si vazim, a ve skutku system primych plateb pecujici osobe je o necem pro pecujici osobu laskavejsi nez odpocet dani z platu muze (vydelavajici osobe). (Nemecky system treba kombinuje oboji). Chtela jsem rict jen to.
Milada.
13.10.2005 8:53:23
Cizinko,

myslim, ze tomu nerozumis. O tenhle prispevek napr. zazada maminka, ktera chodi od tri let cely mesic do prace a jeji dite chodi cely mesic na cely den do skolky. Jenze napr. kdyz je tomu diteti 3 a pul, tak onemocni a je doma 2 tydny, jeden tyden s babickou, druhy tyden s tatinkem, ktery zustal doma, protoze je tez nemocny. Dalsich 5 dni jde dite do MS. A pak, posledni tyden v mesici jsou Vanoce /dejme tomu ze je prosinec/ a dite uz do skolky nejde, je s rodici doma. A co udela ta maminka? V lednu nakluse na Urad, nebot v prosinci splnila podminky pro to, aby dostala RP, pritom pul roku pred tim uz RP nebrala. A v unoru zase bezi RP odhlasit, protoze v lednu bylo dite ve skolce 10 dnu.
A tohle se mi tedy krajne nelibi.
cizinka
  • 
13.10.2005 8:26:05
Milado, pokud prijdes s nejakym racionalnim, pruhlednym a socialne levnym navrhem, jak pomoct mamince ktera ma dite 4 r. a 1 d. stare a odebrat prispevky tem, kdo to nepotrebuji, proto ze maji babicky, tak mas to vyhrano. Zatim moje zkusenosti se socialnimi systemy Evropy o tom mlci. Neznam vseobecne zakony, ktere by meli tak hustou a profilovanou sit.
cizinka
  • 
13.10.2005 8:04:47
Martino,
Z te posledni casti odpovedi, nemyslim si ze ten tvuj liberalizm neni humanni. Ja jsem spis reagovala na tvoji neprilis adekvatni reakci na prispevek Zoozy. Reakce na prvni dve otazky jsou trochu smesne - bohuzel moznost rozvodu nevzdy zavisi od blbe volby. (Ja ovsem take doufam, ze vybrala jsem dost peclive a mne se to nestane. Ale umim se predstavit, zeby se stalo, ikdyz existencne to mne by nepostihlo). Lidi treba obcas jeden z druheho vyrostou, nezvladnou zivotni zatez a pod. Spolecenska kritika je o tom, ze rozvodove pravo by melo chranit i tu ceskou zenu, ktera podle spolecenskeho trendu zustane v domacnosti. No a ty konkursy do prace - toho jsem v Cesku videla dost. A jsou treba takove prestizni vedecke nebo ucitelske zamestnani, kde ta diskriminace frci nejotevrenejsim zpusobem. Snad nebudes mne tvrdit, ze spickove kvalifikovana vedkyne pujde bez urazu v srdci pracovat do komercni sfery? Ne vse a ne vsude je tak jednoduche, jak se jevi z podnikatelskeho hlediska.
[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 635 [Dalších 555 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.