Lucie+Barča 2,5+13tt |
| • |
17.3.2008 16:30:10
Sylvie, ani já už nevím, jak bych to napsala...
Na začátku totiž nestála žádná otázka, ale pouhá rada rodičům, kteří jsou na tom stejně jako já, a potřebují situaci řešit "hlídáním dítěte" a na chůvu prostě nemají. V tomto případě jsem počítala s inteligencí těchto rodičů, a tak jsem vycházela z toho, že než dítě kamkoli umístí, potřebné věci si zjistí (třeba přímo tam, kam ho dávají). Nepotřebovala jsem posvětit, že to dělám dobře, já to vím. Pojmům a vysvětlením také pochopitelně rozumím a netvrdím, že je rozdíl mezi soukromými a státními jeslemi v pojetí zákona, to ani náhodou. Jenže říkám, že většina těch s.r.o., už proto, aby měla co nabídnout svým klientům, pravděpodobně přistoupí k tomu, že se stane pouze dětským nebo hlídacím centrem. Mluvila jsem prostě o možnosti. Možná máš pocit, že se my, co máme děti hlídané v uvedeném (či podobném) zařízení, se pohybujeme tak trochu na hranici zákona. Možná to tak je, ale jen tam, kam nám to zákon dovoluje. A tak je to myslím v pořádku, každý si to prostě nemůže dovolit - buď pracovat z domova a nebo se vzdát rodičovského příspěvku a za každodenní hlídání pak platit třeba 10 tisíc za měsíc. Státních jeslí moc po ruce není... Myslím si totiž, že touto přehnanou opatrností vyděsíš lidi, kteří o tom moc nevědí a raději to prostě takto řešit nebudou, co kdyby na to někdo přišel. Nevím, proč by se měli bát! Tvrdíš, že já paušálně tvrdím, že je to tak, že s.r.o. je s rodičákem a státní bez, to jsem ale nikdy neřekla, řekla jsem, že je to tak běžnější a že je tu i jiná možnost, než přijít o peníze nebo o práci. Ty ale naopak tvrdíš, že tohle je naprostá výjimka (že já to dělám dobře, ale jinak to tak není; jen zapomínáš, že přímo tam, kde mám dítě já, je takových výjimek kolem 50). Já se jen snažím předat své zkušenosti a poznatky. Nejsem lobista za soukromé jesle, ale chci, aby rodiče viděli i jinou možnost než přijít o rodičák! |
|
|
15.3.2008 19:09:52
Lucie, já už nevím, jak to mám napsat
Však už jsem psala, že ty pravděpodobně chodíš do zařízení, které před úřady nevykazuje "činnost obdobnou jeslím", takže nic nebrání docházce dítěte do zařízení a současnému pobírání rodičáku. To ale není proto, že zařízení je s.r.o. a nic nikam nehlásí, jak jsi psala, to záleží na něčem úplně jiném. Kdyby se tvojí radou měli řídit další rodiče, mohou se dostat do problému, proto jsem tu tvoje tvrzení uváděla na pravou míru. A není to "v mém pojetí", ale v pojetí zákona, který nerozlišuje, zda dítě chodí do zařízení státního, soukromého, dotovaného, nedovotvaného... ale jen a pouze zda chodí do jeslí, školky, obdobného zařízení pro děti a nebo zda do jeslí, školky, obdobného zařízení pro děti nechodí. Žádné další podmínky tam nejsou. Hlídání dětí dospělou osobou zákon přímo povoluje, ale zároveň stanovuje výjimkou, že se nesmí jednat o hlídání v jeslích, školce, jiném obdobném zařízení. Ze zvědavosti jsem se na to ptala i na ministerstvu sociálních věcí (tzn. ministerstvu, pod které vyplácení rodičáku spadá), jestli mi neunikla třeba nějaká vyhláška, nějaké nařízení ministra nebo prostě něco a z ministerstva mi přišla odpověď, že opravdu není rozdíl mezi státním a soukromým, dotovaným a nedotovaným zařízením pro děti, zákon mezi nimi nerozlišuje. MMCH co si bere stát mi vykládat nemusíš, já taky pracuji. Akorát mám narozdíl od tebe výhodu, že mohu pracovat z domova, takže mě docházka do jeslí netrápí. |
Lucie+Barča 2,5+13tt |
| • |
13.3.2008 10:35:05
Všechny definice a pojmy máš skvěle zvládnuté. Takže pro náš vzájemný klid: Má dcera navštěvuje dětské centrum, kde ji jenom hlídají jiné zletilé osoby v mé nepřítomnosti (to, co je pro ně běžnou součástí hlídání, myslím tím, že nekoukají na děti jak si hrají, ale věnují se jim, je jen dobře a já to za součást hlídání považuji také a jsem všem těm tetám za to vděčná; malé to svědčí, rozvíjí se a to je účel, proč tam je!).
Jen mě překvapuje, že tě tak nepobouřil výše uvedený Krtek. Myslím, že je to "obdobné" zařízení, jen z půlky polské, ne? Já nic porotizákonného nedělám a dítě je šťastné. To je to, ač možná s podivem, co právě chci. V tvém provedení by byli rodiče dětí, kterí pracují a dávají děti do soukromých zařízení, která si platí, dost znevýhodněni - zaplatí mnohonásobek toho, co ve státních jeslích, sebrali by jim rodičák a ještě jako bonus by odveli dost slušné daně z příjmů (on si to stát totiž vážně vezmě jinde, i u mě, víš). No a rodiče s dětmi ve státních jeslích: sice žádný rodičák, ale zase mnohonásobně nižší ceny za prováděné služby, a proč - protože jesle dostanou ty peníze ze státní pokladny!, jen daně máme všichni stejné... |
|
|
12.3.2008 16:44:39
Na konci příspěvku neměl být smajlík, ten mi tam naskočil automaticky kombinací znaků :o/
![]() |
|
|
12.3.2008 16:43:24
Lucie, ano, jesle spadají pod ministerstvo zdravotnictví. Nevím, jaké jsou podmínky pro soukromé jesle, nicméně ta formulace v zákoně "jiné obdobné zařízení" myslím že dostatečně jasně ukazuje, že o děti nemusí být pečováno zrovna v "jeslích", že je naprosto jedno, jak se dané zařízení jmenuje. MMCH některé soukromé "mateřské školy" (nebo chceš-li "Soukromé zařízení pro děti ve věku 1,5 - 7 let, s.r.o.) přijímají též děti jeselského věku a to zcela plánovaně, ne jenom "když je volno". Pokud obdobné zařízení nabízí pouze "hlídání dětí", tak to není náplň činnost, která by byla obdobná jeslím, protože ty se zaměřují na výchovu a vzdělání (přiměřené věku dítěte, samozřejmě).
Takže to, jestli náleží rodičovský příspěvek, nezáleží na tom, jestli je "zařízení pro děti" státní nebo soukromé a jestli děti někam hlásí nebo nehlásí (jak jsi psala v prvním příspěvku), ale na tom, jestli je to zařízení obdobné jeslím nebo není. MMCH přesná definice toho, co je to "obdobné zařízení" nikde není, takže v případě sporu se sociálkou záleží na výřečnosti právníka ;o) (což není můj výmysl, na netu jsem debatila s maminou ze "školky", do které přišla kontrola, a pak školka pak postiženým rodičům pomáhala přes právníka řešit, že oni nejsou "školka", ale že jsou jenom "hlídání dětí" ![]() |
Lucie+Barča 2,5+13tt |
| • |
12.3.2008 15:18:23
Vůbec těžce nenesu, když mi někdo oponuje, s tím opravdu problém nenám
.Já se naopak snažila zdůraznit rozdíl, mezi soukromým zařízením a zařízením státním (dotovaným). Předpokládám pochopitelně, že rodiče, kteří se rozhodnou z jakéhokoli důvodu své dítě do "jeslí" umístit, zjistí si všechny podmínky, a také pro a proti, která jim z toho plynou. Častější totiž je, že soukromá předškolní zařízení jeslového typu (která nemohou v žádném případě spadat pod ministerstvo školství), jsou ve většině případů organizace charakteru s.r.o. - fungování s.r.o. zde myslím popisovat nemusím, to sem nepatří a každý to zřejmě ví. Prostě, když splníte podmínky pro udělení živnostenského listu v oblasti hlídání dětí (do věku 3 let), dostanete ho a pravděpodobně budete zcela na své "triko", jako v jiném podnikání organizovat to hlídání dětí, co tam s dětmi budete dělat, je vážně na vás, dětech a rodičích, kteří tam své děti dají. Pracovala jsem v různých společnostech a to, co majitel "přidá" k tomu hlavnímu oboru podnikání (třeba prodeji), že se k vám např. moc hezky chová a že vám dává nějaké bonusy za věrnost apod. je na něm. On všechny své výnosy oficielně zdaní, stejně jako takovéto zařízení. Svou činnost totiž musí vykazovat každý, aby to právě nebylo protizákonné. Kdyby to celá ta léta, co tyto "jesle" fungují protizákonné bylo, asi by se na to zřejmě už přišlo i bez nás... |
MSteflova |
|
|
12.3.2008 15:04:23
Lucie, trochu jste to překroutila. Nikdo netvrdí, že zařízení, do kterého dáváte dítě vy, kritéria pro ponechání RP neposkytuje. Naopak, Sylvie psala, že ve vašem případě může zařízení pro ponechání RP podmínky splňovat.
Reagovala se zde na váš počáteční příspěvek: "Není pravda, že musíte přijít v soukromých jeslích o rodičák! Soukromé jesle se většinou oficielně nejmenují jesle (jsou obyčejně s.r.o. - jako právě CPA), takže jim nevzniká žádná povinnost hlásit vaše dítě jako "hlídané" na sociálku, což normální jesle musí - sociálka dostává seznam dětí. Znamená to tedy, že když vaše dítě nikdo nehlásí, nikdo vám rodičák nesebere." A pokud by všichni rodiče jednali podle této rady(i ti, kteří využívají jiná zařízení než vaše dítě), mohli by také minimálně přijít o RP, o právních následcích nemluvě. Pokud těžce nesete, že vám někdo oponuje(což je v diskuzích běžné), pak ano - vykašlete se na to. |
Lucie+Barča 2,5+13tt |
| • |
12.3.2008 14:42:36
Mateřská škola ano, ta může žádat o zařazení do sítě škol, my ale mluvíme o jeslích, ne? Ty spadají pod ministerstvo zdravotnictví, alespoň celá léta to tak bylo. Pod ministerstvo školství v žádném případě. Ono je taky něco jiného, zřídit si soukromou MŠ, kde byste měli splňovat podmínky dané ministerstvem školství a žřídit si "hlídací centrum" s.r.o. Obdobné zařízení je krásný termín, který ve chvíli, kdy (v tomto konkrétním případě, podotýkám, že než dítě do podobného zařízení dáte, zjistěte si vše, stejně jako já, která bych nikdy nechtěla postupovat protizákonně nebo někoho okrádat, takže jsem se na to prostě zeptala) budeme i takovéto věci hlásit na sociálku, nejen, že si budou myslet, že jsme se zbláznili, ale také budeme nesmyslně plnit něco, co se nás netýká. Věřím, že v ostatních oblastech zákona, se orientujete také takto přesně, a více než zodpovědně.
Místo, kam dochází má dcera, nemá (!) s MŠ nic společného, děti starší 3 let sem nechodí! |
Lucie+Barča 2,5+13tt |
| • |
12.3.2008 14:26:04
Já nikoho nenapadám, jen mohu zcela zodpovědně říct, že jsem si všechny věci ohledně rodičovského příspěvku a docházky své dcery do tohoto zařízení zjistila dávno před tím, než jsem ji tam dala, a vím, že to v rozporu ze zákonem není!!! Tato organizace nefunguje "na černo", aby nikdo něvěděl, jak to tam chodí.
Ano, v každých jeslích je to jinak, státní jsou státní, soukromé hlídání dětí, je soukromé hlídání dětí. Mohu vás ubezpečit, že pokud by bývaly byly k dispozici jesle státní (dotované), ne v místě pro mě zcela nedostupném, a kde by se mému dítěti věnovali tak, abych z toho měla opravdu dobrý pocit (jako tady), řešila bych svou situaci před dvěma lety jinak (dnes už ne, jsem totiž spokojena, a ne proto, že mi to vydělává - ono mi to totiž nevydělává vůbec nic!). Od září doufám půjde malá do běžné MŠ, a o žádný rodičovský příspěvek žádat nebudu, pochopitelně! Já věřím, že Sylvie vždy dobře radí. A já, zcela cizí a neinformovaná, se na to pro příště rozhodně vykašlu!!! |
|
|
12.3.2008 13:53:17
Lassie66, já myslím, že v případě Lucie je to v pořádku, protože co jsem koukala do ARESu, tak majitelka "jeslí" má dvě firmy na různé činnosti péče o dítě, takže předpokládám, že Lucie dítě je pod firmou, která "hlídá děti" a starší děti jsou pod firmou, která má "mimoškolní výchovu" a předpokládám, že ta by mohla být považována za zařízení pro děti obdobné školce. Mohla a nemusela, neznám podrobnosti, jenom tak vařím z vody :o)
|
Den českých řemeselLitoměřice
Rybářský denČeské Budějovice
Povídání o bylinkáchChrudim
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.