| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku A co takhle jesličky?

[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 819 [Dalších 789 >>]
12.3.2008 13:43:53
Jediné hloupé je, že jsem si myslela, že poradím, jak to běžně funguje.

Veď hej :o) Já jenom uváděla tvé rady na pravou míru, aby se kvůli nim někdo zbytečně nedostal do problémů

Přiznám se, že moc nerozumím tomu, co píšeš, ale i Mateřská škola s.r.o. může splňovat podmínky, pokud o to stojí, pro zařazení do sítě škol a předškolních zařízení. Fakt netuším, jak je to s dotacemi, nicméně pro nárok na rodičovský příspěvek není důležité, zda zařízení pro děti dostává nebo nedostává dotace, ale zda to je či není zařízení obdobné školce.

Ano, v tvém případě je pravděpodobně v pořádku, že máš dítě v "jeslích" a zároveň pobíráš rodičovský příspěvek. Nicméně opravdu nelze říct - jesle jsou s.r.o. a nic nikam nehlásí, takže nárok na rodičák je. Protože tak to obecně vzato není.
MSteflova
12.3.2008 13:33:53
Lucie, Sylvie se jen snažila vysvětlit, že to, co děláš, ti možná ušetří peníze, nicméně je to v rozporu se zákonem. Tímto způsobem tedy není možné radit ostatním, protože každý je pak zodpovědný za své jednání a pokud se na to přijde, bude to on, kdo to bude muset vysvětlovat.
Co se Sylvie týče, mnohým z nás tu dobře poradila a nikdy jsem si nevšimla, že by nějak moralizovala či machrovala. Poradí i v případech, kdy řešení situace není nijak zvlášť výhodné pro stát(např. otec pobírající RP), nicméně je to řešení, které není v rozporu se zákonem.
Tímto jí ještě jednou děkuji.
Lucie+Barča 2,5+13tt
  • 
12.3.2008 12:53:41
Nic ve zlém. Jediné hloupé je, že jsem si myslela, že poradím, jak to běžně funguje. Ale to tobě evidentně nemusím, protože už všechno víš, a já jen motám páté přes deváté. Je mi jedno, co si o tom myslíš, píšu fakta, tak to prostě je. Jiným, by to pomoct možná mohlo.

Živnostenské oprávnění v s.r.o. je (pokud víš něco i o tomhle, ale předpokládám, že ano) jen na hlídání dětí, klasické s.r.o. těžko funguje po právní stránce (právo obsahuje i sociálku) stejně jako státní zařízení (žádné jiné určitě ne, tak nevím, proč by mělo to, co se zabývá hlídáním dětí), ale to, jak to v tvém s.r.o. vypadá, je jen a jen na tobě, tzn. jak se tam dětem věnují, je úplně jiná otázka. A já (ani jiné matky a otcové, co dávají "hlídat" děti tam, co já) nebudu tak blbá, abych vysolila 5 nebo 6 tisíc za měsíc do s.r.o., kde jako v kterémkoli jiném s.r.o. (ne sdružení ani ničem co funguje na dotacích a sponzorech) zaplatím každou službu zvlášť, tzn. nikdo mě nedotuje (ani stát, jen mi dává rodičák - to je ta dotace, ty ho máš taky, jen ho prostě utratíš za něco jiného) a ani to s.r.o. (jak jsem už psala, jesle ano; ten rodičák vlastně nejde potom tobě, ale do těch jeslí, za které pak platíš méně - logicky, ale v té tvé podobě by nešel nikomu, ani mě ani do toho zařízení). Ty jistě stát neokrádáš a dovolím si ovšem předpokládat, že ho ani nedotuješ, a já to, když dovolíš, budu dělat stejně. Nic zadarmo totiž nedostanu.
12.3.2008 12:45:27
Teď jsem nakoukla do ARESu, majitelka firmy má (minimálně) dvě firmy - na jednu jsou psané sportovní aktivity s dětmi, péče o dítě do 3 let, maloobchodní nákup a prodej - to je firma, která provozuje jesle. A pak je ještě jedna na stejné adrese, na tu má psanou mimoškolní výchovu a činnost a ta provozuje školku.

Takže předpokládám, že v tomto případě se bude jednat o to, na co mne na jedné diskuzi upozornila jedna mamina - "její" školka má třídy pro děti rodičů s rodičovským příspěvkem a ty jsou vedené jako "hlídání dětí". A pak třídy pro ty starší a ty už jsou vedené jako "školka". Takže takové malé české "občůrávání" zákonů. Nicméně takhle to není ve všech jeslích či školkách, takže opravdu paušálně nelze říct - mám nárok na rodičák, protože jesle se nejmenují jesle a docházku na úřad nehlásí.
12.3.2008 12:18:54
LUcie, motáš to všechno dohromady :o)

Hlídání babičkou hlásit nemusím, protože hlídání jinou zletilou osobou (nejde-li o hlídání v jeslích, mateřské škole nebo jiném obdobném zařízení) zákon vysloveně povoluje.

Pokud zařízení pro děti má papíry jenom na hlídání dětí, tak je to OK, nejde o zařízení obdobné jeslím a docházku do něj na úřad hlásit nemusíš. Pokud ovšem je "něco víc", má papíry na to, že děti nejenom hlídá, ale též vzdělává a vychovává, tak už je to zařízení obdobné jeslím a hlásit musíš. A je naprosto jedno, jestli se jedná o zařízení soukromé nebo státní. Není pravda, že by soukromé zařízení nemohlo být zařízením obdobným jeslím. Ta kritéria, jestli je nebo není, jsou někde úplně jinde, než jestli je zařízení soukromé nebo státní a nebo jestli dítě někam hlásí nebo nehlásí.

Pokud použiješ argument, že zařízení tvé dítě na úřad nenahlásí, takže rodičák ti nikdo nevezme, tak je to hloupý argument. Protože pokud by se jednalo o zařízení obdobné jeslím, tak docházku na úřad musíš nahlásit ty sama.

Jestli ty tvoje jesle jsou nebo nejsou jesle, to já posoudit nedokážu, protože k tomu nemám dostatek informací. Já jenom reaguji na tvoje argumenty, které nemají obecnou platnost, tudíž je nelze zevšobecnit, jako se to povedlo tobě.
Lucie+Barča 2,5+13tt
  • 
12.3.2008 12:03:05
Přesně jak píšeš. Když je v licenci hlídání dětí, tak hlásit nic nemusíš. To se ti snažím napsat. Jesle jsou věcí, která je nějakým způsobem organizovaná a licencovaná. Společnost (s.r.o.) nefunguje na licence, ale na základě živnostenského oprávnění, které získáš v případě hlídání dětí do 3 let na základě vzdělání atd. Opravdové jesle a MŠ dostávají od státu dotace apod., s.r.o. nikoli. Takže by jaksi tratili všichni, což by opravdu nebylo fér. To co já, může udělat každý. "Jesle", do kterých chodíme, jsou plné takových rodičů, já nejsem jediná.
Neboj, nikdy bych nic neukradla. Opravdu jsem se o to na začátku velmi zajímala, ale také mi nebylo jasné, proč, když si zaplatím za měsíc 5 tisíc za hlídání (!), mi ještě někdo řekne, že mi nedá rodičovský příspěvek. Moje kamarádka, právnička, dává svou dceru do stejných jeslí a věř, že právě ona je ta, která mě k tomuto všemu přivedla jako první.
Pokud k tomu ovšem přistupuješ takhle, tak to znamená, že když ti babička hlídá dítě víckrát než 5 dní v měsící, asi bys ji měla nahlásit, ne, a zrušit rodičák. Ono totiž zaplatit za jesle 2000,- a za soukromé "hlídání" 5000,- a více, je fakt rozdíl. Nejsme boháči, ani nejsem kariéristka, jen nás trochu tíží hypotéka, leasing na auto atd. A ono by to jinak nešlo. A právě bez rodičovského příspěvku, by moje hlídání bylo jen dalším výdajem, takle vlastně nula od nuly pojde...
12.3.2008 11:19:39
Soukromé jesle se většinou oficielně nejmenují jesle (jsou obyčejně s.r.o. - jako právě CPA), takže jim nevzniká žádná povinnost hlásit vaše dítě jako "hlídané" na sociálku, což normální jesle musí - sociálka dostává seznam dětí.

Mno, z hlediska rodičáku nezáleží na tom, jestli se jesle jmenují jesle, ale jestli se fakticky jedná o (teď cituji zákon) "jesle, mateřskou školu nebo jiné obdobné zařízení pro děti"

Znamená to tedy, že když vaše dítě nikdo nehlásí, nikdo vám rodičák nesebere.
To je dobrej argument. Asi jako - pokud vás nikdo při krádeži neuvidí, tak je to OK, protože pak vás nemůže odsoudit. Povinnost úřadu nahlásit, že tvoje dítě navštěvuje jesle, mateřskou školu nebo jiné obdobné zařízení máš v první řadě ty sama. Poučení v tom smyslu podepisuješ ve formuláři žádosti o RP (zaškrtáváš, zda tvoje dítě zařízení pro děti nenavštěuje nebo navštěvuje v povoleném rozsahu a že jsi si vědoma povinnosti hlásit změny úřadu do 8 dnů).

Ale jinak souhlas - záleží na tom, na co má dané zařízení licenci - jestli jenom na pouhé hlídání dětí (a pak docházka tam nevadí, stejně jako by nevadila docházka do hlídacího koutku třeba v Ikea) nebo jestli krom hlídání dětí též na jejich předškolní vzdělávání (pak už je to jiné obdobné zařízení jeslím a školce).
Lucie+Barča 2,5+13tt
  • 
12.3.2008 10:54:33
Není pravda, že musíte přijít v soukromých jeslích o rodičák! Soukromé jesle se většinou oficielně nejmenují jesle (jsou obyčejně s.r.o. - jako právě CPA), takže jim nevzniká žádná povinnost hlásit vaše dítě jako "hlídané" na sociálku, což normální jesle musí - sociálka dostává seznam dětí. Znamená to tedy, že když vaše dítě nikdo nehlásí, nikdo vám rodičák nesebere. Dle zákona nesmíte dítě dávat na víc než 5 dnů v měsíci do nějakého zařízení (jesle, MŠ), ale jiné hlídání vám nikdo zakázat nemůže, a v tomto případě, je to jako chůva nebo babička :-). Vím to, moje dcerka už do CPA na Praze 10 chodí dva roky (stále na dva dny v týdnu, které prostě většinou neměním, a když je to nutné, pokusím se domluvit, zatím se to obyčejně nakonec povedlo). Miluje to tam, tety se dětem moc věnují, dětí tam nikdy není v jedné třídě 20 pohromadě. Vždy vychází max. 5-6 dětí na jednu tetu. Je pravda, že je pořád plno, ale to co nabízejí, je jedinečné. Malá se skvěle rozvíjí, a i přesto, že to není levná záležitost, rodičák to v pohodě pokryje a ještě zbude ;).
Já tedy mohu jen doporučit. Určitě takové nejsou všechny soukromé jesle, ale CPA ano (aspoň na Praze 10), ale nepochybuji o tom, že jejich ostatní pobočky fungují podobně.
Iruscha
21.2.2008 21:28:57
myslím si totéž, sjezdila jsem web dokola a cenově přiměřené jesle jsem našla jen málokteré a navíc na klub Krtek jsem nenarazila vůbec, kdybych narazila,neváhám ho navštívit,prtoože bydlím na praze 4 a dítě chci umístit také do ejsliček na Pze 4...problém bude v reklamě,všude jinde jsou jesle nacpané
31.1.2008 21:26:36
Jo Madelaine, tak v tom to mám stejné, taky věřím a taky k tomu náboženství nepotřebuju. Ale ráda si k tomu i počtu:-) a beru si z toho to, co cítím stejně.
[<<Předchozích 20] Příspěvky 2130 z 819 [Dalších 789 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.