| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku A co takhle jesličky?

[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 819 [Dalších 739 >>]
Kimmy, 2 deti
  • 
30.1.2008 12:07:28
Lassie - dovolim si tedy pokracovat ve vseobecne rovine.

Ja si nemyslim, ze to srovnani, ktere tady naznacujes, je tak uplne spravne. Ja myslim, ze to deleni je jinde - spis tak, jak to psala Monty - jsou zeny, pro ktere je materstvi smyslem zivota a zcela je naplnuje a pak jsou zeny, ktere maji materstvi jako soucast zivota a potrebuji i jine podnety. Otazka neni postavena na 2 roky nebo 3 roky - oboji je naprosto umela hranice, ktera je vyznamna jen tim, ze Prof. Matejcek napsal, ze trilete deti by si skolku samy vymyslely.

Ja osobne se na celou zalezitost nedivam z nejakeho hlediska deleni - mne prijde samozrejme, ze jsou zeny, ktere chteji byt s detma doma dele a jine, ktere proste potrebuji jeste jiny druh stimulace. Ja bych chtela vsem temto zenam vytvorit takove podminky, aby se jejich potreby uspokojily. Jenze vsechno to narazi na zasadni problem, a to jsou finance. Zeny, ktere chteji byt doma dlouho na to nemaji vzdy financni prostredky z jednoho platu - a diky soucasnemu systemu ocekavaji, ze jim to proste bude platit stat. Zeny, ktere by se do prace rady vratily drive narazeji na to, ze dvoulete deti se casto do skolky nedostanou, protoze je skolek malo a zamestnavatele neradi nabizeji castecne uvazky, protoze to pro ne neni vyhodne. Pro mne osobne je tohle problem. Pak existuje treti skupina, ktere povazuji tri roky za idealni a bez problemu nastoupi do prace na plny uvazek a maji babicky, ktere resi dlouhy pobyt ve skolce. Na tomto foru je jich vetsina, jak je to skutecne v republice netusim.

Ja bych chtela vytvorit system, ktery odstrani fenomen "nevyplati se mi pracovat" a umozni vhodne usporadani mezi praci a peci o dite. Jelikoz nejsem odbornik, napadlo me jen zkratit RP o rok a tyto penize nacpat do podpurneho systemu. Nikomu se to nelibi, ale nikoho taky nenapada lepsi napad.

Ale moje touha po zmene nijak nekvalifikuje matky podle toho, jestli doma stravi dva nebo tri roky. Mne jen vadi, ze system je utvoren masove pro jeden typ matky.

Nikdy jsem nikde nepsala, ze matka, ktera se vrati do prace brzy, vychova ze sveho syna samostatneho cloveka, ktery se v zivote neztrati - uprimne receno nechapu, jak to vubec souvisi s nasi diskusi. Ja prece rikam, ze vychova nekonci ve trech letech, ze ve trech letech dite neni hotovy clovek, ktery "jiz matku tolik nepotrebuje" a ze do tri let se diteti neda zaklad, ze ktereho cerpa cely zivot. To je presne duvod, proc ja bych chtela videt castecne uvazky, aby matky mely na sve deti vice casu. Ale ani castecne uvazky nepomohou matkam, ktere nemaji spravne materske citeni - tady je uplne jedno, kdy ta matka jde do prace - protoze i matky, ktere do prace treba nenastoupi vubec mohou vychovat rozmazlence. Ja tedy nechci zevseobecnovat, ale myslim, ze toto riziko je vetsi u matek, jejich dite je jedinym smyslem jejich zivota.

Kvalita matky ani kvalita zeny neni dana poctem let, ktere stravi doma. Problemem je ten system.

Kimmy
30.1.2008 10:57:35
Mirko, to byl vtípek, já s tebou naprosto souhlasím:-)
MSteflova
30.1.2008 10:52:26
Milado, ok - dosaď si tam třeba 65 nebo 58. stejně je tam nějakých 12 měsíců zanedbatelných. A pokud aktivní péče o své zdraví začne být standart oceňovaný zdr. pojišťovnami, budeme všichni osmdesátníci :-D
30.1.2008 10:46:48
Tím argumentuje spousta lidí. Jenže ono to není úplně vypovídající. Vždycky v každé společnosti se našla řada lidí, které výchova nebo přístup společnosti ovlivnil dost negativně. Přísná náboženská výchova spočívající na zastrašování se podepsala na tom, že občas nějaká holka, která "počala v hříchu" skočila do potoka, a podobně. Nejsem odborník, nemůžu argumentovat. Ale četla jsem leccos, statě lidí vzdělaných, zkušenějších i velmi prozíravých, a ti o tom hovoří dost jasně.
Jde o to snažit se vytvořit takovou společnost, kde bude všechno v rovnováze. Je jasné, že to není jednoduché, ostatně dnešní pragmaticko-ekonomická atmosféra společnosti není jistě ničím jiným než následkem toho, jak byla generace dnešních dospělých VYCHOVÁVÁNA.
30.1.2008 10:30:10
MirkoR^, bohužel západním světem otřásá pragmaticko-ekonomický přístup, takže nějaké serepetičky s dětmi..však jsme to všichni přežili,ne:-D?
30.1.2008 10:17:19
Nesleduju úplně celou diskuzi, mám jiné starosti. Ale tohle mě, Kimmy, zaujalo:
"navratem maminek do pracovniho procesu by stat vydelal, protoze jednak by tyto maminky odvadely snad aspon nejake dane a snad by kratsi prestavkou v pracovnim procesu mohly uspesne svuj prijem zvysovat atd."
Tak v tomhle právě je podle mě naše současná společnost hodně krátkozraká. SOUČASNÁ generace maminek by v takovém případě mohla přinést spoustu užitku společnosti. Ale když se jim zároveň NEPOVEDE při tom všem "návratu do společnosti" vychovat dítě k pracovitosti, poctivosti, laskavosti, soucítění, k umění vyrovnaně a spokojeně žít v harmonických vztazích, bude NÁSLEDNÁ generace dospělých (dnešních malých dětí) MÉNĚ SCHOPNA plnohodnotně žít. Ať proto, že nebudou schopni pracovat, nebo proto, že nebudou ochotni mít děti, nebo proto, že se jim budou rozpadat manželství (na což dojede TŘETÍ generace), nebo třeba proto, že budou častěji končit v rukou psychologů, protože nebudou mít srovnané sebehodnocení a životní hodnoty či jistoty.
Nakolik hodně ovlivní zrovna diskutovaná věc - návrat matky do práce po roce/dvou/třech letech - onu výchovu je věc, kterou tady na té diskuzi bude asi málokdo schopen objektivně a racionálně zhodnotit, protože málokdo z nás je tu odborník. Ale jsou odborníci, kteří potřebu láskyplného prostředí pro dítě do tří let dost zdůrazňují. Patrně pro to budou mít nějaké důvody. Proč zrovna taková hranice ses někde ptala? A proč se dítě rodí zrovna v devátém měsíci a když se narodí o měsíc dva dříve, má bohužel větší pravděpodobnost vzniku různých handicapů? Asi proto, že není zralé, není zralá jeho nervová soustava nebo něco podobného, ne?
Milada.
30.1.2008 9:37:01
Lassie (technická:),

75 let je průměr. věk kdy umírá většina populace v ČR? U nás v rodině zatím všechni prarodiče mých dětí zemřeli mnohem dřív než je těch 75 let.., např. obě babičky zemřely, když jim bylo 63! A pro představu: brácha šel do jeslí v 9ti měsících, brrrrr.
MSteflova
30.1.2008 8:53:35
Kimmy, mám ještě jeden problém. Tento příspěvek tedy není adresován přímo tobě, je takový všeobecný.
Téměř celou tuto diskuzi se zde táhne takový mýtus, který se čím dál víc přiživuje, aniž by ho někdo vyvrátil.

Když napíši přibližná čísla(velmi zhruba): Člověk se dožije 75 let. Zhruba 45-50 (40-45) je považován za aktivní pracovní sílu. Ženy během této doby odcházejí na MD - ale pozor, zde nastává to rozdělení:
Žena A - nastupuje do 2 let věku dítěte do práce - je to tedy žena, která nemá dítě jako hlavní náplň života, umí se realizovat i jinak, má spoustu koníčků, je velkým přínosem pro společnost. Být doma považuje za obětování sebe samé, v domácnosti trpí.

Žena B - je doma o cca 12-18 měsíců déle - znamená to, že její hlavní realizace je v dítěti, po ničem jiném netouží, "žije pouze rodinou". Být doma je pro ní radostí, péče o děti jí zcela naplňuje.

Fakt ti nepřipadá divné, že se zde žen zaměření žen měří tak primitivním metrem a že jeden(jeden a půl roku)je tak signifikantním ukazatelem?

Např.tchýně šla do práce(těšila se) ve 2 letech svého mladšího syna. Ten šel do jeslí. V současné době mu je 27 let, nicméně by umřel hlady, pokud by mu někdo neuvařil, matka mu dělá svačiny do práce a slovo osamostatnění mu nahání hrůzu, ač se zrovna stal otcem. V životě je celkem ztracený. Kam tedy tchýně patří? Vrátila se přeci do práce brzy...

Kam patří matka, která má děti 2 roky po sobě a jde do práce ve dvou letech věku druhého dítěte? Je doma 4 roky, čili totální housewife, neschopná samostatného myšlení?

A co žena, která je doma 4 roky, ale při zaměstnání vystuduje, angažuje se v neziskovkách, či se třeba opět zamiluje a vdá? Stále platí, že její životní náplní je jen dítě, jelikož nebyla 4 roky zaměstnaná?

To mi tedy rozum nebere.

Kimmy, 2 deti
  • 
30.1.2008 3:19:04
Zuzi - "niektori chcu len mat pravdu" - myslim, ze prave z tohohle me dost lidi podezriva... Taky si myslim, ze se tu casto bere dvoji metr na me prispevky v porovnani s prispevky jinych, ale co nadelam... Vyhledavani tady v tehle diskusi je strasne narocne a podavani dukazu zabere tolik casu, ze to fakt nestoji za to.

Nicmene diky za povzbuzeni!

Kimmy
Kimmy, 2 deti
  • 
30.1.2008 3:14:39
Ivule - puvodni prispevek jsem nasla a odpovedela http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=8571915

(sleduji diskusi v te casove pro vsechny komentare, protoze pod clankem je to pro me neprehledne)

Kimmy
[<<Předchozích 70] Příspěvky 7180 z 819 [Dalších 739 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.