| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě, nebo práce? Chci si užít obojí!

[<<Předchozích 240] Příspěvky 241250 z 725 [Dalších 475 >>]
Levandulka+3
8.2.2008 0:02:52
No, možná spíš jen ty tatínky nebaví vysedávání na diskusích.....;)
Vážný
  • 
7.2.2008 23:43:30
Madelaine, já jsem to ale takto nemyslel.

Rozhodně bych neviděl jako rozumné, aby stát přispíval na víc jak 5h denně do cca 3-4 let (NA ŠKOLKU!!!). Protože podle sociologických výzkumů mají děti PROBLÉM pokud je matka na víc hodin odloží.

Nejlepší by bylo, aby peníze na hlídání přímo ve formě jakýchsi poukázek následovaly dítě. Tím byste mohli buď zaplatit jesle/školku, hlídání v jiné formě organizace (mateřská centra), zaplatit au-pair, dát to babičce, nebo i využít doma.

V těch formách soukromého využití by se muselo vymyslet, jak bránit zneužívání, např. tím, že by poukázky musela ověřit dětská lékařka, část by mohla být naturálních apod.
7.2.2008 23:35:46
Vážný, oni žijou nejen z tvých daní, ale také ze svých daní, a že nějaký zaplatili, jistěže se koruna změnila, ale vždycky to byl podstatný poměr z platu. Ve vejmikářských dobách se snad platilo sociální pojištění? A jejich možnost postarat se o sebe je limitována stářím, nemocí. Radostný model vejminku, nic proti němu nemám (mám jednu bábu v baráku:), ale co bezdětní?

Není hezké navážet se do důchodců, nikdo nevíme, jak dopadneme.
Milada.
7.2.2008 23:33:24
Vážný,

no tady ale samozřejmě o to, že ti staří rodiče nemají třeba kde a za co nějaký vejminek postavit. Copak u Vás na Praze 1 jde někde postavit vejminek? A i kdyby si ti staří postavili vejminek někde na okraji Prahy, tak řekni - nastěhoval by ses tam k nim s celou rodinou? Specielně Tvoje děti přece nepotřebují nějakou obyčejnou venkovskou školu, nýbrž naopak potřebují školu, kde je potřeba brát velký zřetel na problémy Tvého dítěte. Taková škola v sousedství vejminků většinou nebývá a doprava do centra je zdlouhavá a to i kdyby Vám staří rodiče na vejminku s dopravou dětí do škol pomáhali..
Milada.
7.2.2008 23:27:29
Rachel,

moje maminka netravila na te posteli rok. Prestala chodit ani ne tyden pred tim, nez zemrela. Ja uz to tu psala taky mockrat, bracha byl sice od 9ti mesicu v jeslich, ale byl tak moc nemocny, ze toho moc neodchodil, nakonec ho vyndali uplne a byl doma s prarodici a pak sel rovnou do skoly. Byl a je stale dost tezkej alergik, jesle jako nic pro nej. Mne uz do jesli mamka radsi nedala.

Verim tomu, ze tech poslednich par dni se mamce hodnilo v hlave kde co, i o kolegynich obcas neco rikala, ale aby litovala toho, kolik kdy pracovala, tak to fakt ne. Nemela zrejme tak narocne povolani jako Tvuj deda, to je jasny, ale nemela pocit, ze by nas kvuli praci zanedbavala nebo tak..
7.2.2008 23:25:42
Sylvie , předpoklad, že zkrácením RP podpoříme rodinu na delší dobu zase vychází z diktátu toho, že opravdová matka by měla mít zaměstnání, což je manipulace.

Řešení rodinné politiky v úseku 4-18 let věku dítěte se nedostává ani zaměstnaným ani nezaměstnaným maminkám, takže opět spravedlivé. Je to samostatný problém.

Využití části peněz z RP definitivně outuje matky, které nemají potřebu chodit do práce, nápad, že ať jsou doma zadarmo, je nefér. Školky nejsou zadarmo, jesle nejsou zadarmo a ty speciální dotace jen na mateřská místa také nejsou zadarmo. Jedna k jedné, v lepším případě. Jestliže stát má v sociálním programu podporu rodiny, neměla by to být podpora jen určitého modelu.

Vážný
  • 
7.2.2008 23:10:52
Napíšu něco hodně nepopulárního:

Babičky a dědečci žijí z mých daní (přesněji sociálky). Trochu se mi nelíbí, že k tomu přistupují mnohde jako k dovolené.

Když nebyl důchodový systém, tak starý hospodář si postavil vejminek a když předal hospodářství novému, tak si vymínil (vejminek), že bude o něj nějak pečováno apod. Podobně to mohlo být i ve svatební smlouvě (tehdy samozřejmé) a navíc staří dávali dceři věno (speciální majetek spravovaný manželem, který ale při nepřirozeném rozpadu manželství manžel vracel). Ale ani potom starý hospodář nesložil ruce do klína, ale oba manželé pomáhali s čím mohli a uměli.
7.2.2008 22:51:47
pohoda je když si můžu v klidu hrát s dítětem a nemusím řešit jestli je uklizeno, protože můžu uklidit třeba za hodinu. protože já do práce nechodím, čas si řídím celkem sama s malou. Ale když už bych šla někam do práce na částečný úvazek, tak by to muselo být už i za tolik peněz, abych si mohla domů pozvat nějakou tu uklízecí paní, abych pak neměla ještě dřinu doma a mohla si právě užívat třeba toho dítěte a rodiny, tak jak to má muž když se vrátí domů z práce. Ale to všechno je pro mě zatím SCI-FI, do práce se nechystám, ale takhle si představuju pohodu když už člověk jde na zkrácený úvazek do práce. Určitě né přijít z práce a hned nastoupit na ,,druhou směnu". Jen by bylo pro mě asi těžké svěřit někomu cizímu část domácnosti. špatně se mi někomu říká: tohle bych si představovala jinak, tak doufám že příště to bude lepší:-)
7.2.2008 22:43:07
Pruhovaná, tuhle diskuzi jsem vůbec nečetla, jenom mi tvůj příspěvek padl zrovna do oka, že je momentálně navrchu v diskuzi. Nemůžu a ani nechci mluvit za Kimmy, ale z nějakého dřívějšího hovoru se mi vybavuje, jak Kimmy psaly (některé) zastánkyně dlouhého rodičáku, že neexistují částečné úvazky a že kdyby byl rodičák krátký, celý den by kvůli práci neviděly děti a že i teď dají dítě ve 3-4 letech ráno do práce a pozdě odpoledne si ho vyzvednou.

Právě tuhle situaci by podpora částečných úvazků vyřešila. Čtyřleté děti by nemusely být celý den ve školce, protože jejich rodiče by měli lépe dosažitelnou možnost pracovat na kratší úvazek a věnovat se dětem. Mezitím co vysoký rodičovský příspěvek je řešením pro děti do tří-čtyř let, tak podpora zkrácených úvazků je řešením i pro starší děti, které už ráno chodí do školy a ze školy jdou do družiny, ve které čekají na rodiče.

Otázka, zda si stát může dovolit vyplácet vysoké rodičáky a zároveň podporovat zkrácené úvazky, to je otázka pro ekonomy (a politiky, protože otázka přerozdělování státních peněz je vždy do značné míry otázkou politickou, jaké priority politici lidem nabídnou, aby zrovna je lidi zvolili).

Pruhovaná
7.2.2008 22:22:16
Tak to tu docela dlouho čtu a dovolím si citovat Libika:

"Kimmy dokázala obdivuhodné, dokolečka tu mele o částečných úvazcích, které by měl podporovat stát na úkor rodičáku, což jí připadá pro ten stát dobré, jelikož matky a chůvy zdaní svůj příjem. Výdaje(státní) související s institucionální výchovou a pracovním procesem nezapočítává.
Teď mi řekni, s čím z toho souhlasíš. S podporou částečných úvazků?
Jakože, aby mamky mohly radostně pracovat od 9-13, dáme zaměstnavateli dotaci? Kolik a proč? Když ty mamky za stejné peníze mohou ta děcka mít doma? V našem státe je podpora rodinné výchovy formou paušální sazby RP neodvíjející se od příjmu, dostane ho i ta, která hodlá změnit svět bohulibou prací, já v tom nevidím žádné utlačování jedné skupiny, nechť svůj RP věnují zaměstnané matky chůvám, když chtějí."

Rozumíš tomu, Kimmy?
Proč na tenhle argument nikdy neodpovíš?

Četla jsem tvé příspěvky a je to tak, ráda bys viděla státní podporu polovičních úvazků a jeslí a zavrhuješ státní podporu poskytovanou přímo rodiči. Opravdu nechápu, jaký je v tom rozdíl.
[<<Předchozích 240] Příspěvky 241250 z 725 [Dalších 475 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.