| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě, nebo práce? Chci si užít obojí!

[<<Předchozích 290] Příspěvky 291300 z 725 [Dalších 425 >>]
MSteflova
7.2.2008 14:24:35
Kimmy, psaly jsme současně...já myslím, že věci, které se do budoucna vyplatí, tu investici zasluhují. Do Temelína se také nejdříve musely vrazit peníze, než začal vydělávat. Kdyby politici zajistili lepší péči o děti, pak by matky nemohly remcat, že je nebudou moci kam dát, když jim RD ve 2 letech zruší. Ty si to opravdu umíš v praxi představit? Už nyní ženy zoufají, kam s dětmi, jelikož je nedostatek míst ve školkách - kdyby se ještě, dejme tomu za 2 roky, plošně omezila RD? Co by bylo s těma dětma?
MSteflova
7.2.2008 14:20:33
Kimmy, ano s tím souhlasím. Ale to je jiná věc. Mně jde o to, jak s tím souvisí plošné zrušení RP ve 2 letech dítěte.
Několikrát jsem zde psala, že je nutné zajistit rodičům podmínky, aby se vrátili do práce, pokud chtějí. Souhlasíš tedy s tím, že pak už by to bylo v pořádku? Zajištěná péče o děti a vyšší RP po dobu 2 let, nebo nižší RP pro rodiče, co chtějí zůstat doma?
Kimmy, 2 deti
  • 
7.2.2008 14:20:27
Lassie - jestlize lidem das trilety RP a jeste kvalitni podminky pro zamestnanost - to si opravdu myslis, ze nekdo bude souhlasit s tim, abys pak jen tak RP zrusila a nic lepsiho bys vymenou nenabidla? To bych chtela videt.

Stale to jeste neresi otazku, odkud vzit ty finance, ktere by byly potreba na zvyseni kvality predskolnich zarizeni a podporu profesionalu, kteri chteji pracovat jako chuvy. A jak presvedcit politiky, ze je to nutna investice jeste navdavkem k soucasnemu RP.

Kimmy
Kimmy, 2 deti
  • 
7.2.2008 14:15:19
Lassie - neni volba, pokud matka chce jit do prace ve dvou letech a nema ani misto ve skolce, ani chuvu, kterou by mohla zaplatit z normalniho platu. Neni volba, pokud zamestnavatel odmitne castecny uvazek a rekne bud naplno nebo vubec. Tyto matky jsou automaticky tlaceny do trileteho RP.

Kimmy
Kimmy, 2 deti
  • 
7.2.2008 14:12:14
Mys - ctes si to bohuzel vytrzene z kontextu - precti si nejdrive diskusi mezi Madelaine a Kohnovou a me vysvetleni Sylve, treba pochopis.

Toto byl ciste "soukromy" prispevek pro Madelaine podobne, jako je zde cela rada prispevku Libika a Kohnove, ktere nikdo nekritizuje (napr. tento http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=8638143)

Tohle je prispevek, ktery predpoklada dost dukladnou znalost historie techto diskusi...

Neni myslen vseobecne.

Kimmy
Kimmy, 2 deti
  • 
7.2.2008 14:00:02
Jano - je mi to lito... Ja tady zas vyjadrim svuj nazor, ackoli ho nemuzu podlozit nicim jinym, nez ""ja myslim"" - snad mi to u Rachel projde...

Ja myslim, ze v CR je urcita spolecenska mentalita - matka patri do tri let k detem, lidi musi byt pod dohledem, jinak se budou flakat a sef je panem a matka deti automaticky znamena problematicky pracovnik. Proto politici radeji daji matkam dlouhy RP, protoze je to jednodussi, nez se zabyvat komplexnejsi problematikou zapojeni matek do pracovniho procesu. Protoze oni - stejne jako rada matek tady - veri, ze proste matka se ma do tech tri let starat o dite a zbytek je jeji problem.

Ale Tvuj prispevek trosku protireci tem, ktere tady rikaji, ze matky se po RP bez problemu do prace vraci - ze lidi je nedostatek a matka se proste zase zapoji nebo najde nejakou jinou praci... Ono to spis asi bude tak, jak jsem predpokladala, ze ten navrat zas tak idealni pro mnoho matek neni...

Bohuzel Ty jsi jedna z tech, pro ktere soucasny system nefunguje, ale solidarita je jen pro matky deti mladsich tri let...

Kimmy
M+4
  • 
7.2.2008 13:57:12
Ahoj Bumbi, líbí se mi, jak to máš připravené a přeji Ti 4 krásné zdravé děti:-) Z pozorování svého okolí jsem přesvědčená, že je pro děti výhodné, pokud maminka částečně pracuje. Děti ví, že většinou je tu mamka jen pro ně, ale někdy ne, to je tu pro ně taťka popř. někdo jiný. Takové děti mě přijdou vyrovnanější a více si vážící mamčina času, než děti kolem kterých mamky neustále skáčí a pak najednou zlom v podobě celodenní školky. M+4
Kimmy, 2 deti
  • 
7.2.2008 13:40:05
Vazny - nemuzu psat za celou populaci zahranicnich matek, moje zkusenost a zkusenost kolegyn z firmy je ta, ze proste k doktorovi jde matka a v praci se to bez ni na par hodin obejde. Nejde jen o manazery - nedavno takhle pracovala z domu executive asistentka naseho viceprezidenta... tady jde o to, jak najit reseni a ne jak si odsedet v praci urcity pocet hodin. Nikdy jsem nemela problemy rict, ze jdu s ditetem k doktorovi (ale mam kliku, moje deti jsou docela zdrave), kdyz jsem jeste chodila do kanclu.

Nicmene pokud se jedna o zavazny problem, treba pobyt v nemocnici, tak na to padne dovolena - placena nebo neplacena.

Nikoho s chronickym onemocnenim jako ADDH neznam - predpokladam, ze pokud ma firma zajem si pracovnika udrzet, tak mu podminky vytvori (ja taky pracuju na plny uvazek z domova). Ti ostatni to musi resit jinak. Pobyty v laznich - netusim. Takove matky asi nemaji na vybranou a rodina zije z jednoho platu, jakkoli nizkeho.

Mozna je to temi nasimi tropy, ale muj syn behem prvnich peti let sveho zivota byl nemocny asi tri tydny... Doufam, ze to jednou nebudeme dohanet...

Je pravda, ze v mistnich skolkach se nebrani tomu podat diteti leky podle doporuceni lekare, ale samozrejme nevezmou do dite s horeckou, bolestmi, prujmem nebo nakazlivou chorobou apod. Tady u nas navic neni velky problem, protoze vetsina matek ma pomocnice, ktere s rodinou bydli a ta se o dite muze starat - holt se proste ten tyden neuklizi a nevari...

Kimmy
MSteflova
7.2.2008 13:32:31
Kimmy, s tou první částí souhlasím. Tedy pokud se jedná o chůvu a ne 18-letou slečnu, která dítě viděla jednou v životě a to na obrázku.

Ta další věc - už teď nemají matky kam své děti dávat. Takže souhlasím, že situace je alarmující. Je nutné zvýšit počet předškolních zařízení a podpořit profesionály, kteří chtějí v tomto oboru podnikat. Situace je v současné době tak složitá, že se lidé do tohoto typu podnikání nehrnou. A pak bych teprve omezila délku RP. Nikoliv opačně. To by totiž opravdu ty děti končily v rukách puberťaček, kterým za hlídání stačí pade na cigára.
Kimmy, 2 deti
  • 
7.2.2008 13:27:47
Lassie - jen ze do toho vstupuju - pripad Tve kamaradky je jeden z duvodu, proc ja bych dala prednost chuve pred pribuzenstvem, protoze s chuvou si muzes vyrikat, jak to chces delat, a protoze ji platis, tak veci jsou tak, jak si je nastavis..

"motivovat ženy, aby do práce chtěly, zlepšit jim podmínky aj. tak, aby pro ně bylo vůbec dostupné skloubit práci a děti. " - jenze tohle taky neni zadarmo - ja ekonomicke vzdelani nemam, ale taky nemam pocit, ze se ve statni pokladne vali nejake ty zbytecne miliony....

Kimmy
[<<Předchozích 290] Příspěvky 291300 z 725 [Dalších 425 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.