| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě, nebo práce? Chci si užít obojí!

[<<Předchozích 300] Příspěvky 301310 z 725 [Dalších 415 >>]
&
7.2.2008 13:24:40
Je, a ty bys to nechtela, aby chlapi mohli rodit? To by bylo bezva, ne. Treba bychom mohli byt s manzelem tehotny soucasne. Uplne jesem se rozneznila, pri predstave MM nosiciho pod srdcem nase dite.
Kimmy, 2 deti
  • 
7.2.2008 13:20:10
Mmmysho - dekuji za velice rozumny prispevek, ackoli mi trosku delalo problemy se jim prokousat ;-))

Muj dojem z Tvych slov je ten, ze naznacujes nejaky vztah mezi tim, jestli matka stravi tri roky doma a vseobecnym blahem techto deti do budoucna. A myslim, ze to je jadro vsech tehle sporu. Protoze ja si nemyslim, ze ty tri roky nejsou tak samospasitelne, jak se to tady stavi. Nevidim jediny duvod, proc by matka pracujici od dvou let na castecny uvazek nemela mit doma prijemnou rodinnou atmosferu nebo proc by jeji zebricek hodnot mel byt horsi nez te, ktera doma zustane cele tri roky. Neni to vzdycky o zivotnim standardu a ne vsechny matky, ktere nejsou doma do tri let nejmladsiho ditete se honi jen za penezi. Stejne tak si nemyslim, ze pokud ma dite matku doma do tri let, ale ta pak nastoupi na plny uvazek, ze je to nejaka zaruka nestresujiciho detstvi - spis naopak - myslim si, ze dite vnima vystresovanou uhonenou matku mnohem hure treba v odbobi od tri let, nez dite, jehoz matka pracuje od dvou let na castecny uvazek a ponecha si tento zpusob dalsich 5 nebo vice let.

Pusobi to na mne, jako by jedine matka, ktera zustane doma ty tri a vice let, byla schopna vytvorit hezky domov. Laskyplne detstvi neni definovano matkou doma do tri let.

Kdyz Te ocituji "K tomu, aby člověk byl schopen se vzdát něčeho sám ze sebe a byl schopen třeba i nějakých kompromisů, nebo kooperativního přístupu k ostatním, je velkou pomocí, když sám v podobném ovzduší vyrůstá - nemá pak takovou potřebu soupeřit, neupevňuje se v něm postoj "buď já - nebo někdo jiný". " - tohle prece vubec nesouvisi s tim, jak dlouho je matka s ditetem doma - aneb ukaz mi prosim Te, kde se toto projevuje v dnesnich detech, ktere z velke casti matky doma do tri let mely.

Stejne tak "soupeření v rodinném prostředí není nejvhodnější strategií - ať už spolu soupeří rodiče, ať spolu soupeří děti, nebo soupeří děti o pozornost a čas rodičů....stále se buduje pohotovost k tomu, kdo z koho." - vubec s triletym RP nesouvisi...

"pokud by byli muži za svou práci hodnoceni tak, aby rodiny narozením dítěte neklesly automaticky téměř na sociální dno," - to prece zalezi na tom muzi a na narocich kazde rodiny. V CR se urcite vyzit da, ale lide proste hodne ocekavaji.

"pak bych hledala, jak ušetřit na jiných částech, které žádný evidentní přínos společnosti nepřinášejí, ne na tom, co bezesporu přínosem pro společnost je " - to je presne to, co hledem - jaky evidentni prinos do spolecnosti ma trilety RP? Jak se ceske deti lisi od tech zahranicnich?

"ne o tom, jak ženám, které se svým dětem chtějí celodenně v útlém dětství věnovat, tuto péči z ekonomických důvodů znemožnit. To by jistě taky šlo, ale podle mne za příliš velkou cenu - a tou je zdravý a spokojený vývoj dětí." - proc si myslis, ze deti matek, ktere nemaji trilety RP nejsou zdrave a spokojene se vyvijejici?

"Ideálem pro maminky, které chtějí při dětech i pracovat, je asi to, co popisuješ - možnost skloubit práci i péči o dítě tak, aby dítě netrpělo žádným násilným přechodem mezi plnou péčí a každodenní mnohahodinovou nepřítomností matky a aby mělo dětství i nadále spojeno převážně s rodičovskou péčí a pobytem doma. Ale nemělo by být pravidlem, že je maminka nucena od maličkých dětí odcházet do zaměstnání a svěřovat je do péče institucí, případně cizích lidí. Může to být volba, ale neměla by to být nutnost." - no - jenze ted to spis vypada tak, ze maminky, ktere chteji skloubit praci s peci o dite maji velice obtizne podminky - ony nemaji moznost zaridit si zivot, jak by chtely - to ted maji jen ty maminky, co chteji byt s detmi. Vzdycky nekdo ztraci - a nejvic krici ti, kterym by zmena nevyhovovala.

Kimmy
MSteflova
7.2.2008 13:19:50
Madelaine, já jen nerozumím tomu, že není možnost volby. To není volba, že má někdo mateřskou 11500 po 2 roky a nebo 7600 do 21 měsíců a pak 3800 do 4 let?
Přeci pokud by se RD omezila pouze na 2 roky, všechny matky by tím pádem dostávaly 11500 měsíčně - nebo ne? Ptám se, protože opravdu nevím, proč tu volbu 2-leté mateřské nemá každý.
Nevím, proč mi na to nechceš odpovědět.
Kimmy, 2 deti
  • 
7.2.2008 12:50:16
Stano:

"Chybí ti tam varianta, o které tu stále mluvíme, pro celkem dost početnou, jak tu psal kolega paní z MS, 20% skupinu matek, což je dost ne? A to je být s dítětem, tak dlouho, jak to bude potřebovat. A myslím být s matkou, ne s chůvou, sousedkou, paní z jesliček." - opet se musim poucit ze zahranici - tedy tyto zeny si muzu napr. najit vecerni smeny nebo treba si domu vzit zehleni pro cizi lidi nebo pokud na to maji schopnosti zivit se prekladanim nebo ucetnictvim, nebo - pokud by to stat uvolnil - starat se o sve dite a pribrat si k nemu nejake okolni nebo si holt velice utahnout opasek.

Vis co - ten Tvuj prispevek je velice vypovidajici - Ty rikas, ze se Ti nelibi, ze matky nazyvam rozmazlene a druhym dechem dodas:
"Já souhlasím s Kimmy pouze co se týče částečných úvazků. NEsouhlasím se zkrácením RD ze stejných důvodů, co psala Lassie, už jsem to tu jednou psala. Já osobně o žádnou chůvu, sousedku, ani au pair nestojím a takových matek je určitě víc, viz výše. Jediné, co bych uvítala, je paní na úklid." - neboli vezmu si to, co se mi libi a to ostatni nechci. No tak jestli tohle neni rozmazlenost, tak nevim, co je... To je prece stejne jako dite, ktere ma na vyber hromadu hracek a rika - tohle chci a tohle ne.

Stano - prece jsi dospela zenska! Prece vis, ze v zivote to nechodi tak, ze Ti to nekdo naserviruje uplne presne tak, jak Ty si zrovna prejes. Presne ten pristup - dostavam neco, neco se mi nelibi, tak to zlepsete, ale nic z toho, co mam a co se mi libi mi neberte...

Rozmazlenost je presne to, ze si nekdo neni ochoten delat ustupky, aby dostal to, co chce, protoze si mysli, ze proste ma narok na vsechno.

Ty CHCES byt se svym ditetem doma, ale pokud na to nemas vlastni penize, tak ocekavas, ze to stat za Tebe vyridi, aby Tve chteni bylo naplneno...

Ty si tady na mne beres velka slova - zaplatit si od kojence nebo solidarita s chudymi - neni to nic nez pateticky proslov, ktery ma udelat obrovsky dojem. Moc dobre vis, ze ja nerikam nic o kojencich, protoze ve dvou letech je vetsina deti odstavena (jsou vyjimky, ale je jich malo). Stejne tak si beres do pusy pojem chudoba, kdyz jsi zrejme zadnou nezazila a vzdycky jsi mela dost jidla pro sebe i pro sve dite stejne jako pohodlnou postel, dostatek pitne vody a tepleho obleceni.

Ja nic na penize neprepocitavam, ale kdyby to nebylo o penezich a matky se klidne peneziteho RP vzdaly, tak by takhle diskuse nebyla. Tak z toho prosim TE nedelej drama o materske lasce.

Az mi ukazes, jak deti, ktere s temi au-pair nebo jeslemi, kterymi Ty tak ocividne pohrdas, jsou o pid horsi, nez ty Tvoje, tak pak muzes mluvit.

Kimmy

Kimmy
madelaine
7.2.2008 12:21:06
Lassie,
vůbec nechápu, co tím chceš říct. Aby si každý jednotlivý člověk zvolil úplně přesně co chce, to asi nebude možné nikdy. Když to bude každý vidět jen ze svého subjektivního hlediska, tak se spravedlnosti nedobereme nikdy. Tuhle neplodnou diskusi končím.

7.2.2008 12:19:09
Máš pravdu
petra
  • 
7.2.2008 11:32:46
Verčo,

u nás je to taky tak. Babička hlídala vyloženě ráda 3x týdně a já v tyto dny chodila do práce. Teď už je slečna ve školce a babičce to hlídání chybí, tak si jí jednou týdně nebo jednou za 14 dní na pár dní bere na hlídání. Zrovna hlídala včera a převčírem, takže dnes jde slečna do školky zase s haldou nových zážitků. jinak babičce už je více než 60 let, ale je děsně akční...
myš
  • 
7.2.2008 11:28:18
Kimmy

"Je az dojemne, jak tu ty matky tahnou za stejny provaz."

Uvědomuješ si, že stejně dojemný je pohled z druhé strany na tebe a podobně smýšlející?

Osobně je mi poněkud cizí tahle mentalita skoro třídního boje, chápání světa v termínech "my a oni", ironizování a zesměšňování určité skupiny, protože vidí věci jinak než já.
Koneckonců na obou stranách tohodle tvého "boje s křižákama" jsou potrefené husy, které mají pracující matky za krkavčí kariéristky a na druhé straně jsou takové, které si myslí, že matka, která je pro 4-letou mateřskou je domácí puťka, co se jí nechce pracovat, chce jen vysávat stát a hrát si s dětičkama. Řekla bych že je to fiftyfifty.

Madelaine - cerna ovce mi prijde jako lichotka - ja si pripadam spis jako kacir, kteremu jsou na stope krizaci...

No ale ja nikdy moc s davem nesplyvala, takze nic noveho pod sluncem.

Je az dojemne, jak tu ty matky tahnou za stejny provaz. Mne jen porad nejde do hlavy, jak je to mozne, ze ty ceske deti maji problemy s drogama, alkoholem nebo sikanou, kdyz maji tak kvalitni zaklad, ktery je pro jejich zivot naprosto rozhodujici ;-))

Jeste cekam, jestli tu opet neprijde nekdo chytry jak papir od sekane - ze bych ji pozvala do party

Kimmy
MSteflova
7.2.2008 11:26:36
Promiň, věř, že ačkoliv jsi tu denně, nikdy jsem si toho nevšimla. Libiku :-)
7.2.2008 11:25:13
Mám krátké i ve druhé slabice.
[<<Předchozích 300] Příspěvky 301310 z 725 [Dalších 415 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.