| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě, nebo práce? Chci si užít obojí!

[<<Předchozích 310] Příspěvky 311320 z 725 [Dalších 405 >>]
7.2.2008 11:24:43
Jeden chce pracovat, druhý nechce pracovat, oba mají malé dítě.

Buď dá stát oběma nebo nikomu.

Být na rodičáku je stejné tahání kapes ze státu jako požadavek na zřízení státních jeslí.

Neuvěřitelné, řeší se to 3 měsíce, toto není ani trojčlenka.
MSteflova
7.2.2008 11:17:37
Libíku, ty jsi zase v ráži :-)
7.2.2008 11:08:49
Nu, závodní jesle mohou být benefitem pro zaměstnance, jako jsou stravenky či pojistky, asi vhodné tam, kde potřebujou hodně ženskejch do výroby, pro šičky ideální. Konzultační firma s pěti top zaměstanci do toho asi nepůjde, ale zaplatí své lidi tak, že poříděj děcku k chůvě i slona.
Filozoficky se s závodními jestlemi nemohu ztotožnit právě proto, že budou vznikat maximálně tam, kde je třeba mohutný potenciál pradlen, prodavaček, elektrotechniček aj, tedy tam, kde té ženské doma fakt nic neuteče. Jenže je to její věc, takže pokud se vyplatí podniku do toho vrazit a pracovnice bude náležitě zmasírovaná, takže si u toho šicího stroje bude připadat seberealizovaně a s dobrou budoucností, nechť dá děcko do závodních jeslí třeba v šesti nedělích.

Nedemonstrovala bych pro ani proti.
MSteflova
7.2.2008 10:57:08
Madelaine, proč tedy stát vzal některým ženám možnost volby a "napařil"jim 4-letý rodičák? Alespoň některé z nich by volily 3-letý, já dvouletý. Bohužel, zaměstnavatel mi zkrachoval a stát mi nabízí 4 roky. Dle mého názoru stát tímto nerozdává, ale ubírá. Neumím si totiž představit, KDO si může dovolit být doma s dítětem za 3800 měsíčně. A to od 21 měsíců...věřím, že je to snaha donutit matky jít do práce brzy, jinak by jim dal také možnost výběru. Naštěstí je tu ta možnost převést RP na partnera. Tady se neustále mluví o 4-letých RD, ale ve skutečnosti i Mr. Nečas tvrdí, že mají všichni stejně. V čem tedy není ta volba? Někdo jí má a může volit ze 3 variant. Někdo ne.
madelaine
7.2.2008 10:39:29
Rachel, ale však říkám, že v tomhle se v této fázi neshodneme. Souhlas s Ivanou, taky znám hodně maminek, které by uvítaly víc možností volby. Jde o to, že když si zaplatí chůvu, nic jim z průměrného platu nezbude. Kdyby existovaly minijesličky, bylo by to výhodnější. A já mám zkušenost, že většina dvouletých dětí se v malém kolektivu dětí cítí dobře, ostatně tak jako v rodině, která má víc dětí než jedináčka. A ty matky, které chtějí zůstat doma dlouho, ať klidně zůstanou, ale ne za státní peníze. Však to tady hezky popsal pan Vážný, bohužel ten příspěvek nemůžu najít, ale bylo to něco v tom smyslu, že 60 % maminek je něco "mezi". Proto si myslím, že tato majoritní skupina by měla mít k dispozici co největší množství variant volby, i když to třeba odnese někdo z té menšiny, ale takhle to holt v demokracii funguje.
7.2.2008 10:39:02
Sylvo, to se ale týká státních pojištěnců. Pak tu je tu kategorie osob, které sice státními pojištěnci nejsou, ale pro které neplatí minimální vyměřovací základ. MLuvím o zdravotním pojištění, jak to máte s minimálním pojistným na sociálku, to netuším.

Hele, sleduj:
Paragraf 7, písmeno L zákona o veřejném zdravotním pojištění:
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/vzp/cast2.aspx#par7
To je to, o čem mluvíš ty - že abys byla pojištěná státem, nesmíš vydělat ani korunu.

Pak je tu ovšem ještě paragraf 3a, odst. 3 písmeno a zákona o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění:
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/vzp-pojistne/cast1.aspx#par3a
a to je to, co tě zajímá - totiž se pro osoby pečující alespoň o jedno dítě do 7 let nebo dvě děti do 15 let (děti chodí do školky na max. 4 hodiny denně, do školy chodí jenom na vyučování a ne do družiny) neplatí minimální vyměřovací základ.

Jinak zdravím :o)
Apolena.
7.2.2008 10:15:55
Proberem to mailem, myslela jsem si totéž, ale narazila jsem jak na sociálce, tak ve zdravotní pojišťovně. Už musím jít nebo mě sežerou :-).
7.2.2008 10:11:40
To ti lhali, stát ti přispívá na zákonná pojištění tím, že pro tebe neplatí minimální vyměřovací základ, z příjmů opravdu odvedeš, ale jenom z nich. (takže zarvi tržby:)

Děvčata, toto je soukromý vtip, nenavádím SylvuŠ k trestným činům.
MSteflova
7.2.2008 10:11:10
Verčo, o tom jsem psala. Ale z kanceláře vzdálené minimálně několik kilometrů za dítětem běhat nebudeš :-)
Verča
  • 
7.2.2008 10:08:03
Lassie, já myslím, že při práci z domova k dítěti odběhnout lze. Teda - já když jsem dělala doma, tak většinou když děti spaly. A když se finišovalo, tak to vypadalo tak, že jsem natáhla minutku na 45 minut. Malá si vedle mne na zemi hrála a věděla, že já si s nínebudu hrát. Ale pokud něco potřebovala, nebo se třeba jenom ctěla pomazlit,t ak nebyl problém. Jak zazvonilo, tak jsem bez řečí klekla a šla si hrát. Měla jsem zásadu - maximálně jednou dopo a jednou odpoledne. A šlo třeba o týden, pak jsem zase nějakou dobu dělala jenom když spala.
Od PC odběhneš, od pletení, háčkování, lepení, účtování atp. asi taky.
[<<Předchozích 310] Příspěvky 311320 z 725 [Dalších 405 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.