| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě, nebo práce? Chci si užít obojí!

[<<Předchozích 320] Příspěvky 321330 z 725 [Dalších 395 >>]
Apolena.
7.2.2008 10:06:21
Já si jako matka pečující o dítě do 7 let oficiálně nesmím vydělat ani korunu.
Apolena.
7.2.2008 10:04:56
Fakt jsem se do té diskuze neměla pouštět :-). Zas jsem po dlouhé době pustila počítač, dokonce funguje i připojení - a je to fakt strašný žrout času, obávám se, jak psi pomstychtivě koukají na počítač, že aspoň rozžvejkají kabely, až vytáhnu paty :-). Musím si u nich našplhat a vzít je na pořádnou vycházku, tohle tady stejně nevyřešíme, soukromé školky a "závodní" školky by se mi taky líbily, ale toho už se my dvě asi nedožijeme, na to jsme přece jen moc staré ;).
Zatím se loučím a až se vrátím z vycházky, napíšu mail, slibuju.
7.2.2008 10:00:14
Ty SylvoŠ, ty jsi jako OSVČ pečující o dítě do 7 let v kategorii , která odvádí ze skutečných příjmů, nikoliv z minimálního vyměřovacího základu.

Ty částečný úvazky, já nevím jak to konkrétně podpořit, nezaměstnanost není, bída taky není, ostatní je otázka priorit. Já bych to podporovala tak, že bych vytáhla do kampaně :" Práce je vůl, pojďte odpoledne na procházku", jenonomže to hodně předbíháme dobu.
7.2.2008 9:54:56
Já v zásadě nejsem proti částečným úvazkům, nakonec vzhledem k tomu, že Rodina nejvíc žije během dne, myslím si, že mnohé pracovní pozice, které kolegyně tak naplňují, by se daly sfouknout za 1/2 času, že? Ovšem pro každého, pro matky, otce, invalidy a ty, kterým k seberealizaci stačí 6 hodin denně bohatě. Ovšem z jiné struktury státního rozpočtu než je sociální rodinná politika nebo přirozeným vývojem a tlakem zdola. Když nebude chtít nikdo makat na celý, tak holt zaměstnavatel nabídne několik poměrných úvazků.

Ale politikum nižší Rodičák kontra dotace do úvazků speciálně a jenom pro matky a do školek, protože je to pro všechny lepší a výhodnější, je lež jako věž. To je sobecké přání jedné skupiny, které se neopírá ani o ekonomická ani o matematická fakta, natož pak o statistická (co se vůle po tomto modelu týče). A je velmi hrubé, pokud tyto své vlastní požadavky někdo propaguje a zaštiťuje zájmem všech, navíc pokládá veřejně protitábor za stádo povalujících se neschop, které zneužívají štědrou ruku státu. Do nebe volající je, pokud k tomu přidá, že je to nejlepší pro děti.

Svým základním politickým názorem jsem nejblíže tomu, aby neexistovaly rodičáky a předškolní zařízení byla soukromá. Ale když už nás stát má tak rád, že nám tuhle dá 8 tisíc, aby si tamhle 18 vzal, tak nechť je to nastaveno nemanipulačně, spravedlivě, bez ideologických tlaků. A to je příspěvek, který můžeš použít libovolně (na hlídání nebo na vlastní péči), tedy současný stav.
Apolena.
7.2.2008 9:51:46
Libiku,
sobecky souhlasím s podporou částečných úvazků, práce z domova a podporou podnikající matky, která zároveň pečuje o malé dítě. Protože já se FAKT setkávám s tím, že je obtížné sehnat práci (s malým dítětem, kvůli tomu jsem taky musela odmítnout tři zajímavé nabídky), protože prostě a jednoduše bydlíme v zadeli, odkud je všude daleko, školka zavírá v 16.h. a tatínka máme manažera a pracuje 35 km od nás a min. 11 hodin denně (i s cestou, naštěstí).
Když budu úplně konkrétní: za matku, pečující o dítě do 7 let, platí ZP stát a SP se platit nemusí. Leč taky si nesmí vydělat ani korunu. Když už mě má stát dotovat, ať mě nechá podnikat, ale ať mě nenutí platit v plné výši všechny ty minimální poplatky. Něco jako částečný úvazek v podnikání. To je můj případ, to, co bych si přála já.
Diskuzi jsem fakt celou nečetla, můj názor na péči o dítě do +- 3 let a jesle znáš, ale s Kimmy souhlasím v tom, že je šílené být s dítětem tři, čtyři roky doma téměř 24 hodin denně a pak naráz ho dát do školky na 9-10 hodin denně a jít do práce.
Víš, já jsem přemýšlela o tom, jestli bych chtěla být skutečně JEN žena v domácnosti a myslím, že by mi to začalo za čas vadit (a myslím, že jsi v tomhle stejná). Jsem doma ráda, domácí práce mě baví (pro Madelaine - vaření, šití, pletení, pěstování a chov čehokoliv, laické truhlaření, renovace nábytku atd., ale i ten úklid po stěhování má své kouzlo). To všechno se dá dělat s dítětem, takže ideál. Dokonce se lecčím z toho dají i vydělat peníze ;). Jen mě drtí výše MINIMÁLNÍCH poplatků, pojištění, silniční daň a podobné lahůdky, to není nic pro malé živnostníčky.
MSteflova
7.2.2008 9:47:38
Gabe, ale ono se od toho vaření, žehlení a uklízení dá k dítěti odběhnout, když tě potřebuje. Tyhle činnosti lze přerušit a jít dítě nakojit, pomazlit se s ním nebo ho jen tak pochovat. Lze to i při práci z domova - pracovala jsi doma?
Věra.
7.2.2008 9:34:57
autorka píše

"Je pravda, že bez aktuálních vědomostí a zkušeností je těžké udržet krok s dnešní rychle se měnící dobou. "

otázkou je , zda je zrovna tohle životní nutnost a priorita. Možná pro někoho, ale.....
Až jednou microsoftí šéfka bude na smrtelné posteli...přijdou jí držet za ruku její pracovní úspěchy, nebo její milující děti ?

Až bude jednou bilancovat a koukat nazpátek, nebude jí líto, že v době kdy její děti dělaly první krůčky , si hřála místo a "držela krok". ?
My to tady neposoudíme.....nicméně....

dnes jsou ženy zapojeny do práce široce, máme zde vysoké / nadprůměrné/ procento pracujících žen

Přesto nemám pocit že by zrovna zdejší ženy byly nějak "nadprůměrně" štastné, české rodiny jsou nestabilní, rozvodů máme rekordně, nevěra zde kvete jako málo kde...dětí na drogách mame také rekordně ...v sebevraždách si taky držíme přední místa v žebříčcích.....

Nevím jestli je zrovna ředitelský microsoftí post nějakým návodem na životní štěstí. Dobře vychované děti, které v dětství zažily OBA milující rodiče , rodiče přítomné, ne jen na telefonu.
Zázemí stabilní rodiny a mámu, / nebo tátu/ která je vedli při prvních krůčcích považuji za něco mnohem cennějšího a nadčasovějšího než " udržet krok"....

naopak......jen málo věcí je tak pomíjívých , jako snaha napořád "udržet krok".....
a " být in"......osobně jsem ráda že jsem na to přišla včas......~s~
Simča
  • 
7.2.2008 9:32:53
Při třech dětech rozhodně neodpočívám,v době,kdy se u nás uklízí(2 lidi tři hodiny týdně) jsem s mimi na cvičení,vracím se do čistého bytu,je to super.Mmch,nikdy nemám binec(ale co to je binec?,pro každého něco jiného),celý týden se snažím domácnost udržovat v přijatelném stavu.Jen jsem ted trochu zmatená z tvých odpovědí,v předcházejícím příspěvku jsem to chápala tak,že pohoda pro tebe znamená snažit si ušetřit čas tím,že ti někdo pomáhá,teď mi to přijde zase naopak.Možná je to jen neobratně vyjádřené.
gabe
  • 
7.2.2008 9:32:36
.. Vzhledem k tomu, ze jsem u obou mych deti do prace ve 4 mesich sla, nemuzu si odpustit poznamku o tom, ze bych se jim min venovala nez kterakoliv matka, ktera doma je. Ruku na srdce damy, neverim tomu, ze se diteti venuje 24/7 kdyz jste doma. TO byste museli mit pani na uklid, na zehleni, na vareni a nebo to delat po nocich. Pokud to tak mate zarizene, gratuluji, pokud ne, tak neremcejte, ze se diteti venujete vic. Neverim...
Simča
  • 
7.2.2008 9:25:55
Jo,to by taky mohlo být,zapojení tatínka je víc než prospěšné,ale konkrétně v mém případě by nefungovalo.Prostě můj manžel není naprogramován na to,aby zajištoval celodenní nebo půldenní péči o miminko,prostě by ho to nebavilo.O miminko se intenzivně starám já a chůva a můj manžel se stará o to,aby ta chůva k nám mohla chodit třikrát týdně,abych se také odpoledne mohla věnovat starším dcerám,aby děti mohly chodit do všemožných kroužků,abychom mohli jezdit kam a kdy se nám zachce a abych i já mohla pár hodin týdně pracovat.Tatínek se stará(vzorně) dle svých časových možností.Vím,že tato praxe je možná jen u určité skupiny matek,nevyhovovala by všem,ale já jsem takhle spokojená.A doufám,že mi to vydrží dlouho....
[<<Předchozích 320] Příspěvky 321330 z 725 [Dalších 395 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.