| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě, nebo práce? Chci si užít obojí!

[<<Předchozích 360] Příspěvky 361370 z 725 [Dalších 355 >>]
Irena, 2 deti
  • 
6.2.2008 20:25:02
Z cele diskuze zcela jasne, alespon pro mne, vyplyva jedna vec: zivot je slozity. Za komfort civilizace a dlouhy vek doziti platime. Nezijeme v komunitach zemedelskych usedlosti 19. stoleti, deti pro nas nereprezentuji "duchodove pojisteni", jinak receno, typicky nezivi sve rodice ve stari. Na stari, ktere je pomerne dlouhe, si vydelame behem tzv. aktivniho zivota. Spolecnost tlaci na spotrebu od pocatku, vsichni chteji zit kvalitni zivot a k tomu, pro mnohe kupodivu, vede cesta pres mnoho "zbytecnosti". Chcete snizit novorozeneckou umrtnost, prodlouzit zivot? Posilujte ekonomiku. Problem je v tom, ze zminene posilovani ekonomiky v soucasnosti vyzaduje jistou organizaci spolecnosti - mobilni (ne velke) rodinne jednotky, ktere budou k dispozici na pracovnim trhu. Jenze, mobilni a male rodinne jednotky je neco, co puvodne jaksi nebyvalo, zilo se ve vetsich rodinach a o deti se starala take vetsi skupina. Male deti jsou ale porad stejne, potrebuji starost dospelych, do 2 let veku minimalne je vrstevnici nezajimaji, jsou jim spise na obtiz. Imunita ditete tzv. jesloveho veku neni pobytu mezi vrstevniky zrala, coz se muze podepsat na jejim stavu i v dospelosti. Takze se tlaci na matku, aby diteti, dala sanci vyzrat (do 3 let) v domacich podminkach a zaroven spolecnost vyzaduje pracovni nasazeni na trhu. DAMY, zivot je fakt dlouhej, takze nejakej ten rok v kariere se lehce dozene. Jsem vzdelanim fyzik, pracovnim nasazenim fyzik (zde i za oceanem) a fyziku ucim na VS. Veda soucasnosti nijak nestagnuje, ale zase, celkem vzato, pro cloveka s trochou fistronu, nasednout i po letech neni zase takovy kumst. Verte si a budte v klidu, nebot jak rikaval kral Salamoun "Vsechno pod sluncem ma svuj cas".
Co se materskych dovolenych tyce, v USA, kde jsem pracovala, prakticky zadne nemaji, ale je pravda, ze z jednoho prumerneho platu se pohodlne uzivi cela rodina a sehnat praci ve veku rodicovskem neni, az na vyjimky, problem.
6.2.2008 20:24:30
A největší masakr je, když někdo začne odvozovat svoji hodnotu od zastávané pracovní pozice, ba co hůř od "velikosti" firmy, v které pracuje.
Sice to nebyl Microsoft, ale také nadnárodní firma, a samotnou mě zaskočil ten pocit vykořeněnosti, který se dostavil, když jsem dala výpověď. Se mi to při čtení článku nějak celé připomělo..
6.2.2008 20:22:56
Valkýro,
moje babička sice byla štíhlá, ale já se bohužel narodila s těžkou oboustrannou luxací kyčelních kloubů, přišlo se na to pozdě a vzhledem k tomu, že jsem na kontroly chodila snad do osmi let, asi to sranda nebyla - ostatně následky mi zůstaly dodnes, úplně se to nikdy nespravilo. Takže u mne bylo to omezení venkovních aktivit zase dané tím, že mám "nemocný nožičky". Taky jsem díky tomu, byť k tomu až tak moc rodinný dispozice nemáme, byla dítě - buřtíček a to mi taky moc neusnadňovalo vstup do kolektivu. :-)
Verča
  • 
6.2.2008 20:22:15
Já jsem rodičům taky klidně povykládala, že Pepíček mi na hlavu hodil písek a paní učitelka mi zakázala to a to. Ale když mne potrestala BABIČKA, tak to přece MUSELO být v pořádku. Jenom prý našim bývalo divné, že babičku očividně nemám moc ráda.
No a já se řídím tím, že když děcka někoho "nemusí", tak je s ním nenechávám samotné.
Občas jsem nechávala děti hlídat holkou z domu, kterou děcka milovaly a ona k nám chodila pravidelně uklízet. A kliďánko jsem přišla nečekaně "na revizi". Teda maskovala jsem to třeba zapomenutýma dokladama atp. Děcka ještě teď piší radostí, když se potkají s Lucinečkou.
Já mám pocit, že jistotu nemá člověk nikdy. V rodině máme případ kluka, na kterém se podepsala družinářka ve druhé třídě takovým způsobem, že má potíže ještě v sedmnácti letech.
Valkýra
6.2.2008 20:16:20
Monty,
tak to máme úplně stejné zkušenosti z dětství.

Verčo,
moje babička byla hrozně hodná a viděla se ve mně, ale taky byla trošku samorost, měla velkou nadváhu a nerada se hýbala. Tak mě cíleně vychovávala k sedavým aktivitám, ven se šlo jen na krátkou procházku a za ruku, abych nikde nelítala. S jinými dětmi jsem nepřišla vůbec do styku do 5,5 let. Bylo mi řečeno, že od těch z ulice bych nic dobrého nepochytila.
Naši se o to, jak s babičkou trávím čas, vůbec nezajímali, natož aby přemýšleli, co dítě takového věku potřebuje.
MSteflova
6.2.2008 20:11:12
Verčo, to mi je líto. A je to jeden z důvodů, proč bych nechtěla dávat hlídat své dítě cizím lidem, jelikož často dost dobře neznáme ani vlastní rodinu. Já jsem pracovala s dětmi od roku a půl do 4 let- a ty starší celkem pilně maminkám vykládaly, co dělaly, s kým se popraly, za co jim paní učitelka vynadala :-) Rodiče se hodně často chodily ptát, zda to, či ono, je pravda. Někdy to byla dětská fantazie, ale někdy jsme opravdu zjistili, že jedno děcko má třeba spadeno na jiné - právě díky tomu, že si rodičům doma postěžovaly. Někdy to vychytají učitelky přímo "při činu", ale když je tam 15 dětí, můžeš leccos přehlédnout.
Verča
  • 
6.2.2008 19:54:25
Zapomněla jsem napsat, že v době té "výchovy" mi byly minimálně čtyři roky.
Verča
  • 
6.2.2008 19:52:14
Lassie, musím ti odporovat. Já jsem byla docela dost bitá a někdy až týraná babičkou. Přesto se to mí rodiče dozvěděli až v době, kdy jsem byla vdaná. A v podstatě jenom díky mé poznámce, na kterou velice překvapeně zareagovali. A já jsem jim popsala pár těch zážitků, které si pamatuju. O ničem nevěděli a já celá léta žila v představě, že o metodách babičky veděli. Nevěděli. A já jako dítě o tom nemluvila, protože když mne babička potrestala, tak určitě právem a určitě jsem byla moc zlobivá, když jsem musela dostat výprask vařekou a pak klečet zamčená v kumbále v lavóru vody.... Bohužel, babička volila metody, které nebyly po příchodu rodičů vidět. Oni mne totiž nikdy takto netrestali.
Později, když mi bylo tak šest let se zjistilo, že babička je psychicky nemocná, agrasivní a má sklon fyzicky napadat lidi. Že to vlastně dělala už před pár lety nikoho ani nenapadlo.
MSteflova
6.2.2008 19:37:45
Madelaine, nejsem zastáncem 4-letého rodičáku, ale možnost zůstat s dítětem 3 roky bych ženám ponechala..
Když dám příklad - kamarádka neměla hlídání, povolala tchýni. Přišla domů v okamžiku, kdy tchýně sprchovala tu ani ne dvouletou holku ledovou vodou s tím, že "takhle velké holky se přeci nepokakávají"....Dcera by mámě sotva situaci popsala, pokud by dorazila později. Mnozí rodiče ani netuší, jak je s jejich dětmi zacházeno, když nejsou doma. Tříleté dítě, dvou a půl leté(možná) se dokáže před rodičem ozvat. Pokud bych neměla na kvalitní hlídání, každý den bych v práci trnula strachy, jestli je malý(á) v pohodě, protože tohle je jedna z věcí, která může dítě celkem zásadně poznamenat. Naštěstí mám dobré rodinné zázemí, spolehlivého partnera a také doufám, že nebude problém si po MD najít zaměstnání, které mě časově příliš neomezuje. Ještě podotýkám, že bych sama využila dvouletý rodičák, ale nebyla bych závislá právě na těch "telecích" babysitterkách.

Nevěřím, že je to pro stát ekonomicky neúnosné. Miliardy tečou všude kolem a já si nemyslím, že platit ženám rodičák do 3-let ten stát zruinuje. Mnohem osvědčenější v praxi je pozitivní motivace – motivovat ženy, aby do práce chtěly, zlepšit jim podmínky aj. tak, aby pro ně bylo vůbec dostupné skloubit práci a děti. Pak by ani těch, co si vyberou tříletý rodičák, nebylo tolik.
6.2.2008 19:27:17
Asi jsem to tu už kdysi psala - tehdáž, jak mi Milada vytkla, že paušalizuju :o) - nicméně: jsem ročník 1974 a jako jediné dítě v okolí (resp. jedno ze dvou dětí z poměrně početné skupiny, která se vyskytovala na sídlišti, kde jsem bydlela - ročník 1974 byl po čertech silný) jsem byla doma s babičkou do pěti let. A výhody to tehdy - z mého tehdejšího úhlu pohledu - nemělo naprosto žádné, spíš naopak. Kolektiv ve školce mne už nepřijmul mezi sebe, děti se znaly většinou už od jesliček, já byla "cizí holka", navíc "divná", protože jsem vyrůstala mezi dospělými, uměla číst, psát, používala jsem trochu jiný jazyk než ony. Vzhledem k tomu, že jsem - kupodivu - spíš introvert a vždycky jsem byla, až tak mi to nevadilo, resp. nevadilo by mi to, kdyby mi děti daly pokoj a nevšímaly si mne. Což nedělaly. :-)
Syn šel do školky hned ve třech letech, hodně velký vliv na to měly i moje vlastní zkušenosti. A v porovnání se mnou je na tom přece jen líp, pokud jde o kolektiv ve školce; ačkoli není rozhodně bezproblémový dítě, je prostě jeden z nich a má kamarády. Podle mého názoru je moc pěkný starat se o dítě jako milující rodič, jenže dítě stejně dřív nebo později bude chtít navázat vztahy s vrstevníky a bude jim dávat před rodiči přednost - a pokud se naučí vytvářet vztahy už v raném mládí, je to pro něj spíš plus. ;)
[<<Předchozích 360] Příspěvky 361370 z 725 [Dalších 355 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.