| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě, nebo práce? Chci si užít obojí!

[<<Předchozích 380] Příspěvky 381390 z 725 [Dalších 335 >>]
MSteflova
6.2.2008 17:42:34
Madelaine, já bych se tomu, co navrhuje Kimmy také nebránila. Odmítám pouze to, že by se snížil věk RP zákonem. Kimmy a spousta jiných rodičů je schopna svým dětem zajistit adekvátní péči, tedy to, co propaguje - chůvu, jesle rodinného typu atd. Pokud by ale musely do práce odcházet i ženy, jejichž příjem by toto nezajistil, jejich děti by byly odkázány na ústavní výchovu chabé kvality či nekvalifikované a často i nevyzrálé hlídačky dětí, které pracují za minimální mzdu, ale které se také mění po týdnech či měsících a které dítěti málokdy přinesou do života něco dobrého. Řekni sama, zda by jsi svěřila své děti sedmnáctileté sousedce od vedle, která by znala děti jen z reklamy na Sunar(?). To, že dítě, v jehož životě důležité osoby neustále odcházejí a jsou nahrazovány jinými, má v životě často problémy s navazováním vztahů a důvěrou k druhým lidem, je prokázaný fakt. Chůva, která je s rodinou sžitá a případně s ní i několik let bydlí, je něco jiného, než neustále se měnící babysitterky a různé tety a strejdové.
Druhá věc je, že ne všechny děti jsou na péči druhých lidí dostatečně vyzrálé.
Přesto nevěřím, že matka je jediná, která se o dítě může starat. Nedávno jsem četla knihu od Ann Oakleyové - Pohlaví, gender a společnost. Je to velmi zajímavá kniha, zahrnující různé pohledy na rozdíly mezi pohlavími, ať už uměle vytvořenými, či skutečnými, mýty, stereotypy a předsudky. Autorka např. poukazuje na jiné společnosti, kde děti fungují bez matek celé dny, jelikož matky odcházejí za prací. Otec, sourozenci či jiní lidé z prostředí, které dítě důvěrně zná, péči zajistí stejně tak dobře, jako matka(ne-li líp). Popisuje tam i systém jakéhosi komunálního kojení, kde dítě označuje za matku tu, která ho zrovna kojí, zatímco ostatní matky jsou v práci :-) Prostě je fakt, že to, co funguje u nás, nemusí být nutně to jediné správné.
Ovšem ne každý může dítěti zajistit kvalitní péči a tak věřím, že pro některé matky je přijatelnější zůstat doma, co nejdéle to jde. Jistě, jednou do práce budou muset, ale se starším dítětem se člověk lépe domluví, více věcí pochopí a především je schopno mluvit a rodičům říct, jak se ve školce cítí, jestli je tam spokojené, případně už si umí říct, pokud mu tam někdo ubližuje či ho něco jiného trápí.
Hanka, 3 děti
  • 
6.2.2008 17:41:20
No, Kimmy, tos už uvedla dost ad absurdum.
Nemyslím hlasitě si o pomoc říkat, ale takové to automatické napodobování vzorů.

Kimmy, 2 deti
  • 
6.2.2008 17:34:21
Hanko - vidis, tohle me nenapadlo.

"když nebudu mít odvahu se vzdát práce na nějaký čas ve prospěch děcka, vzdá se ono potom něčeho ve prospěch můj? Až budu potřebovat?" - no obavam se, ze trilete dite tohle neoceni a je to presne duvod, proc bych davala prednost castecnym uvazkum... Ale predstava, jak rikam "ja se kvuli Tobe vzdala sveho mista, tak se ted kvuli mne vzdej xyz... " - tak to mi taky nejak nesedi...

"pak se v tom vyznejte" - univerzalni reseni neexistuje - proto je lepsi pruzny system, ktery nabizi nekolik ruznych variant.

Jdu spat, u nas je pozde....

Pokud se nekdo nedockate odpovedi, tak proto, ze ted budu online nekolik dni hodne omezene...

Kimmy
Kimmy, 2 deti
  • 
6.2.2008 17:28:39
Sylvo - tak lichotim si, ze se nevyjadruju stejne jako Cizinka....

jsem pragmatik a pisu veci, jak je vidim, ale krome obcasne ironie zustavam v mezich sluznosti a nedelam osobni utoky. Jak pise Madelaine - kdyby lidi peclive cetli a nenechali se hned unest tou neslychanosti napadu zkratit RP, tak by to mozna vypadalo jinak.

Vyjadrovani na internetu je slozite - jak vidis z me diskuse s Rachel (jestli ji ctes), tak ani ohraniceni mych nazoru slovy "ja myslim" nestaci. A uz vubec nemluvim o kvalite mych vedeckych citaci ;-))

Nenabadam nikoho k vykonnum, at si lidi delaji to, na co si vydelaji. Vadi mi, kdyz ma nekdo pocit, ze na triletou RP na narok - treba proto, ze vychovava budouci danove poplatniky apod. A taky mi vadi, kdyz nekdo naznacuje, ze jsem v podstate pokrytec, ktery se boji priznat, ze pravdu ma nejdo jiny... Ale ja sama takove utoky nepodnikam.

Kimmy
Hanka, 3 děti
  • 
6.2.2008 17:28:22
Kimmy.
komentáře jsem nechtěla uvádět, protože si na objektivní situaci udělá názor každý sám a jiný.

Z prvního příkladu jsem já např. pochopila, jak důležitý je vzor chování pro děti obecně. Tzn. ve všem, i ve vyznávání priorit života, které dítěti nevědomky vštěpuješ osobním příkladem. Takže když nebudu mít odvahu se vzdát práce na nějaký čas ve prospěch děcka, vzdá se ono potom něčeho ve prospěch můj? Až budu potřebovat? /něco jiného je např. složitá fin. situace matky, která jí nutí jít do práce, to bych sem nemotala/
No a z druhého mám já osobně trochu strach, protože já chci být s dětmi co nejdéle doma (pro jejich dobro), ale co když oni to potom zhodnotí taky tak, že to bylo zbytečně dlouho?
NO a pak se v tom vyznejte:-))
6.2.2008 17:22:03
Ráchel, upřímně..nevidím, že by všechny ženy kolem tak vyváděly..a hádaly u kafe:-)
Kimmy, 2 deti
  • 
6.2.2008 17:19:08
Rachel - no tak mne napriklad pripadaji nevhodne prispevky srovnavajici chuvy a prostitutky, nebo treba

"chachá, když se člověk nepochválí, nikdo to za něj neudělá, co,

Jenom mi je divný, že k osobnímu rozvoji takový genius jako ty potřebuje systém povinností a drilů, jakým studium a práce bezpochyby je. Jinak by tě svět nezajímal? Trochu divný, ne?

Jednu připomínku mám, zhola nic ti není do toho, že tvoje kámoška pije kafčo, misto toho aby (mně se to chce říct) místo toho ABY STÁLA U KOPÍRKY.

Jen se z té práce platné, milá devčata, nepotento..."

To, ze ja pisu "ja myslim" nebo ze obdivuju lidi pamatujici si ranne detstvi je opravdu nesrovnatelne.... ale holt je autorka Kimmy...

Kimmy
6.2.2008 17:17:01
madelaine,
tak pokračování deníku chci psát už pět let, mám název, pár vypečenejch historek... a nulovej čas na realizaci. :o(
Letos musím napsat druhej díl Rubínu, nechala jsem otevřenej konec a nemůžu čtenáře dlouho šponovat.
Dám určitě vědět, až se začne na "Příběhu opravdového cynika" pracovat! ;)
madelaine
6.2.2008 17:14:27
Monty, ráda tě vidím.
Chtěla jsem se tě mimo téma zeptat, jestli se nechystáš napsat pokračování Deníku, přesně něco takovýho bych si potřebovala přečíst! ;)
6.2.2008 17:11:12
já taky neříkala, že to děláš, jen že to tak může vyznít;)
[<<Předchozích 380] Příspěvky 381390 z 725 [Dalších 335 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.