Hanka, 3 děti |
| • |
6.2.2008 16:52:33
Kimmy, nad tvými názory se fakt musí člověk zamyslet - bez ironie. Já dnes přemýšlím nad celou touto diskusí, to téma mě hodně zajímá. Myslím, že dva protichůdné názory se asi tímto nesblíží, ale třeba si někdo "obrousí hrany". Mám otázku: kdyby ti někdo nabídl opravdu seriozní studii /čistě hypoteticky/, ze které by vyplýval opak toho, co si myslíš /o vlivu věnování se matky do tří let na další psychický vývoj dítěte/, změnila bys svoje názory?
Jinak bez dalšího komentáře dva případy z mého okolí: 1. kamarádka, majitelka velice úspěšné firmy, 2 děti, na mateřskou vůbec nenastoupila, hodnotila, jak pomáhá její 6letá dcera v domácnosti: ona si K. vůbec po sobě neuklízí. Ale ono je jí to těžko vysvětlit, že by to měla dělat, protože ona vidí, že k nám vždy příjde ve čtvrtek paní M. uklidit celý dům. 2. vzdálený příbuzný, 34 let, maminka s ním a bratrem byla do jeho 10 let doma, dobrovolně a ráda, říkal, že to bylo moc dlouho a že by to svým dětem neudělal.Proč? |
Apolena. |
|
6.2.2008 16:51:14
Kimmy,
já jsem tím chtěla napsat, že se tradiční model od netradičního možná moc neliší. Ty taky děláš víc neplacené práce, než manžel, když děláš na částečný úvazek, ne? Částečný úvazek je placená práce, to ostatní neplacená. Já to mám úplně stejně. V čem se vlastně oba modely liší? |
madelaine |
|
|
6.2.2008 16:50:17
Sylvo, omlouvám se za zkomolení jména.
Ty jo, porod doma ti lidi vážně pořád předhazují? Vidíš, a v téhle souvislosti mě napadá Cizinka. Když jsem před dvěma roky začala chodit na Rodinu, všichni jí tady spílali, pes by si od ní kůrku nevzal. A zhruba před půl rokem už byla většina při ní. Jo, změny se prosazují těžce. Přitom porod doma je ta nejpřirozenější věc na světě. Sama bych na to byla zbabělá, ale fandím všem, které si na to troufají. A tvrdím, že Cizinka v té osvětě odvedla velmi záslužnou práci. A já vidím paralelu i v příspěvcích Kimmy. Tady je to samozřejmě jiné, protože maminy mají pocit, že je Kimmy chce hnát od kojenců do firem. Jenže to tak vůbec není! Stačí jen pořádně číst její příspěvky. Jenže málokdo si dá tu práci. Samozřejmě, vždycky to bude subjektivní. Je spousta žen, které chtějí být čtyři roky doma a nepracovat, ale já osobně bych dala přednost té variantě, kterou tady navrhuje Kimmy – částečné úvazky. Připadá mně to mnohem nenásilnější vůči dětem. Škatulkování taky nesnáším, ale předsudkům se nevyhne nikdo z nás, jen je sami u sebe nevidíme. |
Ráchel, 3 děti |
| • |
6.2.2008 16:49:46
Kimmy: Ja porad obdivuju ty lidi, co maji tolik vzpominek z detstvi - ja mam z obdobi pred ctyrmi lety asi tri... asi je muj deprivovany mozek potlacil.
a je to tu opět. prostě si někteří lidé skutečně více pamatují, já například z doby od dvou let věku. máme to snad doložit nějakou věděckou studií? ježkovy voči... |
Kimmy, 2 deti |
| • |
6.2.2008 16:48:56
Majdaleenko - to ovsem podstatne meni kontext - kdybych zacinala prispevky slovy myv zahranici, tak by to znelo, jako bych se povysovala nebo poucovala
To, co jsi uvedla jako priklad je jen osobni odpoved jine pisatelce, ktera vyjadrila podobny nazor - je to jen souhlas a ukazka toho, ze mame spolecny jmenovatel... Neni to mysleno jako poucovani pro ty, co v zahranici neziji. Ja v tom vidim veliky rozdil. Kimmy |
Apolena. |
|
6.2.2008 16:48:56
Kimmy,
já jsem tím chtěla napsat, že se tradiční model od netradičního možná moc neliší. Ty taky děláš víc neplacené práce, než manžel, když děláš na částečný úvazek, ne? Částečný úvazek je placená práce, to ostatní neplacená. Já to mám úplně stejně. V čem se vlastně oba modely liší? |
|
|
6.2.2008 16:48:12
Upřímně řečeno, hlídací babička je dobrá věc, ale než poslouchat neustále kecy o tom, že se vymlouvám na práci, abych mohla někde "mrouskat"... to bych si i něco málo připlatila, ovšem při stávajících podmínkách by to zřejmě znamenalo mít chůvu na full time a využít ji max. obden. To si neumím představit. Mít barák, tak u mne au-pairka bydlí a je to, ale jak řešit, že mi třeba ve 4 někdo zavolá, že mám být v 6 tam a tam? To chůva ani nedojede, babička/tchýně bydlí dvě stanice autobusem.
Kéž by to šlo jinak. Doufám, že přemluvím mámu, aby se přestěhovala ke mně do Prahy. ![]() |
Ráchel, 3 děti |
| • |
6.2.2008 16:47:24
Moje dvě starší děti obě začaly chodit do "školky" (oficiálně MC, ale funguje to jako miniškolka s max 10 dětmi, péče je velmi kvalitní - všechny učitelky/vychovatelky během těch let jsem znala osobně) na jedno dopoledne týdně. Ve 4 letech na dvě. K tomu ale aktivně přátelíme s velkým počtem velkých rodin, takže o sociální interakci rozhodně nouze není. Druhé dítě šlo na rok před školou do této školky na 3 dopoledne týdně. Tak asi tak. Prostě všechno to bylo postupné.
|
Kimmy, 2 deti |
| • |
6.2.2008 16:43:04
Jezis, Rachel - tak mi prosim Te napis, jaka je povolena fraze pro vyjadreni osobniho nazoru, pokud slova "ja myslim" nestaci
Kimmy |
Ráchel, 3 děti |
| • |
6.2.2008 16:42:23
do konce loňského roku 250,- za tři hodiny; letos jsem se rozhodla valorizovat a je to na 300,-, abych nebyla taková vykořisťovací kapitalistka. mmch přes agenturu bych já platila víc a dotyčná by dostala míň.
k tomu placenému úklidu jsme dospěli asi tak před třemi lety. o prázdninách mám smůlu, to je studentka v čudu a my v prachu Jsem ráda, že manžel nahlédl, jak moc mi to pomůže - čas, který tím ušetřím, můžu věnovat dětem a taky práci (ovšem jaksi pracuju doma a můžu si toho vzít tolik, kolik chci... chápu, že to je pro mnohé nesažitelné). Domácí práce (teda halvně úklid) mě nebaví a navíc ho dělám mnohem pomaleji. Samozřejmě ty tři hoďky týdně ve velkém bytě, kde žije 5 lidí, nestačí, ale pomoc je to veliká. Už ani nepamatuju, kdy jsem naposled vytírala - a fakt i to nechybí |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.