Verča |
| • |
6.2.2008 12:33:19
Připadá mi divné, když někdo odsuzuje druhého jenom kvůli tomu, co ho baví. Já ráda čtu a nerada lyžuju. Nedávno jsem absolvovala dlouhý rozhovor s kamarádkou, která je vášnivá lyžařka. Celou dobu se snažila mi dokázat, jaká jsem hloupá, když jedu s dětma na hory a NEBUDU tam lyžovat. A nemohla pochopit, že tam jedu ráda a že se tam dokážu zabavit i jinak, než na svahu.
A stejné mi to připadá tady. Špatné je: a)chodit ráda do práce b)být ráda doma s dítětem c)kombinovat práci a dítě a zvládat to d)mít ráda domácí práce e)nemít ráda domácí práce f).... Každá jsem jiná, máme jiné zájmy a jiné možnosti. Ale všechny chceme mít spokojené a zdravé děti. Tak proč se musíme pořád shazovat hláškama typu: "ona se baví jenom o vaření, no hrůza" nebo "ona neumí uvařit guláš, no hrůza". Já ráda čtu a taky nepohrdám lidma, které baví hudba. Pokud někdo rád zavařuje a ještě se o tom má s kým bavit, tak je to přece fajn? Pokud se chci bavit o počítačích, tak si holt na ten rozhovor musím najít někoho jiného. A nebo musím najít nějaké jiné společné téma. |
madelaine |
|
|
6.2.2008 12:25:18
Kimmy ráda. Uvidíme, jestli se do nás nepustí zlověstné stařeny, které si moudrost možná pletou s demencí. Nebyla jsem to já, kdo začal s urážením a podpásovkovkami, ale když to nejde bez osobní roviny, klidně se přizpůsobím, i když nerada.
Víš, ony ty alternativní matky jsou úplně stejně stádní jako ty "normální" matky, jenže jim to pochopitelně nedochází. Jít proti proudu není vůbec nic originálního, já jsem pravděpodobně starší než ony a tohle už mám za sebou. Dnes si říkám, jsem OK a svět je takový jaký je. Nedávno jsem se dívala na takový pořad na německé televizi, jak se uměle vytváří iluze "homeing", být doma, v bezpečí, nevycházet do toho ošklivého světa… Jo, každý člověk má občas takové tendence, jistě. Ale není třeba si z toho dělat zásluhy. A hlavně je taky sranda, jak si ty domácké matky, které se cítí šťastné výhradně u domácího krbu a odsuzují soutěživost, musí tu svoji vyrovnanost tady nepřetržítě hájit. Že raděj nepečou bábovku nebo neleští parkety... |
Opuncie |
| • |
6.2.2008 12:16:34
Kimmy, ty jsi skvela bojovnice, jak to tu hajis
Obcas jsem z diskusi na Rodine mela dojem, ze slovo prace je sproste slovo... Drz se ![]() |
Opuncie |
| • |
6.2.2008 12:12:44
Libiku, tak se mi zda, ze mas problem... Jestlipak ty trochu nezarlis... To, ze nekdo nevidi smysl sveho zivota v utirani zadku prece neznamena, ze by mel byt vyrazen z genofondu... Ja pracuju od peti tydnu dcerky, prekladam doma, kdyz spi nebo je s manzelem na prochazce. Domaci prace nijak neprozivame, delime se o ne, jist mame co, na sebe taky... Po mesici od porodu mi zacalo nicnedelani trochu lizt na mozek, a kazdodenni prekladaci hodinku-dve beru jako nutnou dusevni hygienu. Je fakt, ze se vubec nedivam na televizi, takze to mam misto toho (nevim, jak to ma kdo z vas, ale v mem okoli maminky sjizdeji vsemozne serialy a to jim nikdo nevycita). Babicky nemame, pomoc v domacnosti taky ne, proste si s manzelem vyjdeme vstric - on jde obcas s kamosema do hospody, ja se obcas zasiju u prekladu. Dcera (7 mesicu) je spokojena a my taky. Materska prece neznamena jen vareni, zehleni a uklizeni.
|
|
|
6.2.2008 12:04:07
Jj, taky to tady dost cítím z reakcí. Jakoby žena, kterou těší i běžné věci kolem domácnosti byla nějak mimo? Trošku to tu zavání pohrdáním... Nevidím nic špatného na tom starat se o domácnost, děti, pak jít do práce, která dotyčnou třeba těší, ale nemá potřebu studovat k tomu či při MD tři jazyky a studovat školy nebo chodit do práce. Každý nějak rostem a nemusí to být zrovna tímto způsobem. Pro mě osobně je daleko důležitější, jaký je kdo člověk, než jaké má tituly. Moudrost absolutně nesouvisí s akademickým vzděláním. Někdy to vzdělání spíš souvisí s arogancí a nadřazeností
. |
Valkýra |
|
|
6.2.2008 12:01:44
Kimmy,
...Muzes byt doma s maminkou a ve skole byt odstrcena a muzes od malicka chodit do jesli a byt ostrilena a oblibena. ...souhlas. U dcery ve třídě jsou tři děti, které mají problémy se sebejistotou, jsou neprůbojné, stydlivé a straní se. Je to tak výrazné, že to řeší i učitelka s jejich rodiči. Shodou okolností jsou to děti, které do školky nechodily vůbec, protože matky byly doma s mladšími sourozenci. Pak tam jsou děti, které (pravda tedy od 3 let) byly ve školce denně do 16 hodin a nikdo z nich problémy nemá. Hraje tu roli i to, že ony už se z té školky znají. Ale zdaleka ne všichni chodili do stejné školky - ve škole jsou děti z celého města. |
Kimmy, 2 deti |
| • |
6.2.2008 11:30:21
Hanko - ja jsem opravdu jen amater soudici predevsim na zaklade vlastnich zkusenosti. Ja vyrustala ve meste stredni velikosti, kde byly dve velke fabriky. Naprosta vetsina deti chodila do jesli a do skolky na tech 8 hodin denne - tenkrat se pojem matka v domacnosti moc nenosil. Nicmene prestoze tyto deti mely temer stejne podminky (v tomto smeru) na zakladni a stredni skole byly mezi detmi v sebevedomi velke rozdily. Proto si ja myslim, ze sebejistotu ovlivnuji jine faktory, obzvlaste dlouhodobou. Muzes byt doma s maminkou a ve skole byt odstrcena a muzes od malicka chodit do jesli a byt ostrilena a oblibena.
Urcite bys mi mohla rict, ze ty mene sebejiste deti trpely prave tim, ze nebyly doma s mamou a ty sebejiste holt mely kliku nebo neco takoveho, ale ja myslim, ze to neni tak jednoznacne. Stejne tak si myslim - opet zcela bez konkretnich prikladu - ze ani dneska nejsou deti ve skole tak uplne vyrovnane, jak by z trilete RP vyplyvalo - ze i dneska jsou ve tridach skupiny tech oblibenych, kteri se drzi spolu a tech mene sebejistych - ackoli treba vsichni byli s maminkama doma. To je prave to, co me ohromne zajima - jestli je nekde nejaky pruzkum, ktery by treba ukazal, ze deti, ktere jsou s matkou do tri let doma, jsou pak ve tridach ti vudci a ti, kteri byli v jeslich jsou ti, co se krci nekde v zadu v nejistote... Nevim, jestli neco takoveho existuje. Ja jsem spis nekde cetla, ze spis vyzkumy ukazuji, ze rozdily mezi detmi z "instituci" a z pece matek. behem skolni dochazky nebyly zaznamenany. Ja si nemyslim, ze trilete dite ma takovou sebejistotu, kterou uz vicemene nic moc nenarusi (krome zavaznych traumat jako rozvod nebo ztrata rodice) - ze proste tyto deti jsou nejak vic v zivote pohodove, nez ty, ktere do tech jesli chodily. A myslim si, ze v tech 10 nebo 15 letech z tech prvnich tri let necerpaji, a ze sikanovane dite muze klidne mit doma maminku, ktera se mu ty prvni tri roky peclive venovala. Ale jak Lassie poukazala - ja toho o psychologii moc nevim. Kimmy |
Lenka |
| • |
6.2.2008 11:28:21
Když otec dítěte nesouhlasí s paní na hlídaní, proč se nestará on sám? Nemusela bys být pořád na OČR a zkráceném úvazku.
|
Lenka |
| • |
6.2.2008 11:24:16
Prodavačka může chodit prodávat třeba o víkendech nebo v noci, když hlídá manžel. Má to možná mnohem lehčí než ta manažerka.
|
Bebíčko |
| • |
6.2.2008 11:14:21
Libíku, ona to vidí jen ze svého pohledu. Já si myslím, že ani jeden postoj není ůplně správný.
Záleží na ženě co jí vyhovuje, myslím si, že kojenci nevádí když ho na pár hodin denně pohlídá chůva ( já bych jí brala ). Je to spíše o tom, že některé ženy mají potřebu být neustále s dítětem a některé ne. Jinak to zavařování a vaření nebyla narážka, jen holí fakt na vykreslení stavu věci. Promiň reagovala jsem ne tebe ne na Lindu, tam jsem to ještě nedočetla. |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.