Hanka, 3 děti |
| • |
6.2.2008 11:14:21
Kimmy, nechci slovíčkařit, popravdě na to dnes nemám vůbec čas..
Jenom přemýšlím, co je první - sebevědomí a jistoty, které si odneseš z raného dětství, ti potom určitě pomůžou i ve zdolávání problémů a zátěže na základní a střední škole. Opačně to asi nejde - že by ti střední škola pomohla k vyrovnání se s tou nejistotou, která se v tobě nese odmalička? a to období raného dětství se právě většina českých "tradičních" maminek snaží ovlivnit a když jim k tomu dává stát možnost do tří let, je to vymezeno právě 3 lety. (Teď je ta možnost výběru teda širší - úprava RP, ale to je spíše na jinou diskusi.)A o vývojovém mezníku 3 let mluví i psychologové, např. Matějček, toho jsi ty tady taky myslím zmiňovala. V čem s tebou souhlasím - být 3 roky 24/7 s dítětem a pak plný úvazek je pro děti určitě hrozný zlom, ale ty 3 roky mu už nikdo nikdy nevezme. A jinak sestra byla premiantka na základce, střední i vysoké škole, má státnice z několika jazyků, je šťastně vdaná, má zdravé děti, ale ta nejistota jde s ní pořád. Proto taky hledá její kořeny. Ale nic ve zlém, ve spoustě věcí máš pravdu. |
|
|
6.2.2008 10:58:24
Já mám s venkovem těsný kontakt, nakonec sláma mi doživotně čouhá z bot a u nás to tak není.
Ale myslím, že Linda se podivovala nad skutečností, která u nás mmch díky vtipným článečkům na Rodině, teprve nastane. Přece jenom není zatím až tak běžné, že vrazíš čtyřměsíčního kojence chůvě a myslím, že to nebude ani tvůj případ. Jinak trochu nechápu, jak mimo téma ukazuješ na fakt, že má někdo něco zavařený a navařený. Neber to blbě, ale proč je něco takového hodno pozornosti, cítím v tom úsměšek nebo údiv. Proč? |
MSteflova |
|
|
6.2.2008 10:54:19
Bebíčko, tchýně taky koukala jako puk, když prvně na zahradě narazila na svého syna-mého přítele, jak věší prádlo
Už si zvykla, i když druhému, osmadvacetiletému synkovi stále ještě kupuje slipy a dělá svačiny. |
Bebíčko |
| • |
6.2.2008 10:49:03
Libíku, já žiji na vesnici kde maminky zůstávají doma hooodně dlouho a je zde zvyk se chlubit která má už co zavařený a navařeny. Mě zde berou jako naprostýho exota protože pracuji ( nepracuji, protože musím, ale potože mě to baví)
No a můj chlap se ani nezmiňuje, že vaří a uklízí to by bylo úplně k smíchu. Asi pořad zaleží v kterém kraji žiješ a jestli to je město nebo malá vesnice. |
Bebíčko |
| • |
6.2.2008 10:40:51
Jáse nechci mužum vyrovnat. Jen nejsem naprogramovaná na to abych porodila 10 dětí a seděla s nima doma na zadku.
Dítě má taky tatínka, který se postará, ktery uvaří a uklidí. Nevidím duvod, proč by domácnost a rodinný zázemí mělo byt pouze na mne. Tahle stíhám praci i koníčky a nestěžuji si. Záleží na ženě co jí vyhovuje a jaké má zájmy někdo si přečte knížku a někdo raději uvaří večeři o třech chodech. |
|
|
6.2.2008 10:40:47
Lindo, protože žena, která nemá zaměstnání je společností odmítána, navíc se pracně a soustavně vytváří neexistující realita, že tato žena nebude mít v zaměstnání šanci. A také je to už tradiční model, nesmyslný, jako spousta stereotypů. Dělba práce za každou cenu, za cenu , že se zúčastním procesu, část vynaložených peněz do něj vrátím, abych ho vůbec absolvovat. Odměnou je mi šálení, že neztrácím kontak se světem "schopných", je to sranda. Odnášejí to děti a potažmo matky, jsou obětí manipulace a ani to netuší. Jsou sto být hrdé, loutky roztomilé.
|
Kimmy, 2 deti |
| • |
6.2.2008 10:37:38
Lassie - nejsem spicka ve svem oboru (to bych tezko pracovala doma s pruznou pracovni dobou - na spickove urovni se tak delat neda).
Nedavam nikomu sama sebe za vzor - jen si myslim, ze mam velice dobre podminky pro skloubeni prace a rodiny a rada bych, aby podobne podminky melo vice zen. Myslim si, ze jsem dukaz, ze to jde. Ale takovych je tady vic, nejsem vyjimecna, jen ta skupina tech, ktere se to zadarilo, ze prilis mala. Kdyz uz musis slovickarit - verim, ze vis, co jsem mela na mysli, pak tedy opravuji vetu na "vetsina tech matek, co ziji v CR a prispivaji do diskusi, kterych se na Rodine ucastnim, se mnou velmi vasnive nesouhlasi a vetsina tech matek, co ziji za hranicemi a prispivaji do diskusi, kterych se na Rodine ucastnim, se mnou souhlasi" - spokojena? Divam se na veci z ekonomicke a pragmaticke stranky - to mi dohledavat nemusis - nikdy jsem to nepopirala. Take netvrdim, ze budu veci vedet na 100%. Vyjadruju zde svou pochybnost jako hromada jinych. Kimmy |
MSteflova |
|
|
6.2.2008 10:29:48
Kimmy, při vší úctě....ve svém oboru budeš asi špička. Je to obdivuhodné a myslím vážně, že každý, kdo se sám vypracuje, je pozitivním vzorem pro ostatní.
Nicméně o psychologii toho asi mnoho nevíš. Není to jako v matematice, 2+2=4. Některé věci v životě prostě 100% vědět nebudeš. Ale někde jsi tu psala, že se na věci díváš spíše z té ekonomické stránky, než emocionální(nějak tak jsi to napsala, pokud na tom budeš opravdu trvat, někde to dohledám, ale bylo by to asi na dlouho). A v tom to bude. Jinak co se týče tvého výroku:"...vetsina tech, co ziji v CR se mnou velmi vasnive nesouhlasi a vetsina tech, co ziji za hranicemi, se mnou souhlasi." To ti skutečně závidím a pochybuji, že se na světě najde jediný člověk, který může říct totéž. Gratuluji. |
Kimmy, 2 deti |
| • |
6.2.2008 10:28:07
Lindo - nevim, jestli mas deti, ale reknu Ti jedno - kdyby Ti stat nezarucil zamestnani na tri roky po porodu a neplatil Ti stedre davky a manzel by nevydelaval tolik, abyste se v pohode uzivili - velice rychle bys to pochopila.
Au pair nejsou prilis dobre placene - maji v tom zahrnuty byt a stravu, na tom to cele stoji. Obycejne zeny v zahranici vetsinou vyuzivaji jesle nebo si utahnou opasky, ale tri roky jim nikdo misto nedrzi a davky nevyplaci. Neni to ruzova situace, ale kupodivu ty zeny nevysvetluji svetu, ze ony maji na davky narok, jelikoz vychovavaji danove poplatniky ). Trosku me mate, jakou mas predstavu o skolkach a skolach, protoze tam system " dát vychovávat vlastní dítě cizí osobě, která navíc za pár let (v horším případě za pár měsíců nebo prostě kdykoliv) ze života dítěte najednou zmizí a zase je nahradí jiná osoba :-((( " funguje uz cela desetileti... Kimmy |
Kimmy, 2 deti |
| • |
6.2.2008 10:19:22
Hanko - rado se stalo. Mas pravdu - me zivotni zkusenosti jsou hodne odlisne od vetsiny lidi. Co se tyce mych nazoru - je tu dost jasny model - vetsina tech, co ziji v CR se mnou velmi vasnive nesouhlasi a vetsina tech, co ziji za hranicemi, se mnou souhlasi. Ja myslim, ze to o necem vypovida.
Ja neznam Tvoji sestru, ale uz jsem tady nekomu psala, ze opravdu prilis neverim tomu, ze kdyby se v jejim zivote zmenilo jen a pouze to, ze by s ni maminka byla do tri let doma a jinak se vsechno ostatni stalo stejne, ze by z ni dneska byl jiny clovek. Se sebevedomim a nejistotou dokaze poradne zamavat zakladni i stredni skola a nasledny zivot... ja bych tak nejak porad potrebovala plosnejsi vysledky - videt nekde ten rozdil mezi ceskymi detmi, ktere tuto peci maji a zahranicnimi detmi, ktere ji nemaji... Nevim, nejsem presvedcena, ze venovani naplno do tri let a pak prace naplno zbytek zivota je pro deti to nejlepsi ani ze 10 nebo 15 lete deti ve svych nejistotach cerpaji z prvnich tri let sveho zivota. Ale jsem v tomto smeru amater. Kimmy |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.