| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě, nebo práce? Chci si užít obojí!

[<<Předchozích 610] Příspěvky 611620 z 725 [Dalších 105 >>]
cinnamon
5.2.2008 17:40:33
Ráchel,
VŠ mám, na 3 VŠ externě učím...a buď si jistá, že moje dítě taky žádnou převratnou změnu úderem 4. roku nezažilo :-D .
cinnamon
5.2.2008 17:38:24
Kimmy,
máte pravdu, to by stálo za sociologický průzkum. Nejsem sociolog, takže Vám výsledky průzkumů asi nezprostředkuji.
Jen si uvědomuji, že v té otázce - rozvodovosti, výchovy dětí apod., by určtě hrálo roli i povědomí rodičů o hodnotě práce matky v domácnosti, o hodnotě jejího výchovného působení na děti, o hodnotě stabilního rodinného zázemí. Pokud budou maminky brát vážně svůj podíl na formování vychovávaných dětí, pokud budou rodiče vážně přistupovat k zodpovědnosti, kterou na sebe přivedením dětí na svět vzali, bude to - a jsem o tom přesvědčena - hodně pozitivní faktor ve vývoji naší společnosti.
Vůbec nejsem příznivkyní tří až čtyř let strávených vykecáváním s kamarádkama u kafíčka, zatímco se děti mydlí o kyblíky na pískovišti. Nemyslím si, že bych stála na opačné "straně barikády" - od 8. měsíců dcerky pracuju - a rozhodně mě to do doby, než nastoupila do školky (ve 3 letech a 10 měsících) stálo skoro každý den řadu propracovaných nočních hodin. A výše rodičovského příspěvku mě rozhodně nepřesvědčuje k tomu, abych doma zůstávala z toho důvodu, že to je dobré živobytí.
Jen si uvědomuji, že náš stát víc doplácí na nekoncepční rozhodování zákonodárců, na velikášství různých ne právě potřebných projektů, na přebujelý a neefektivní administrativní a státní aparát...a že argumenty o tom, jak stát přivádějí téměř na mizinu matky na mateřské apod., je spíš jakousi zástěrkou. Nepochybuji, že si pár set nepříliš pracovně i výchovně činných maminek dělá ze státní kasy dojnou krávu, aniž by do ní kdy přispěly a aniž by své děti řádně vychovávaly - ale to je jiný problém. Jsem přesvědčená, že právě investice do mateřské je něco, co se státu bohatě vrací v podobě kvalitně vychovaných lidí - bude-li to následovat i schopnost a ochota oněch maminek vychovávat. To totiž není něco apriori daného každé mamince - a asi se mnou budete souhlasit, někdy je to i dost těžký a nevděčný úkol, který chce nejednu oběť.
Prostě si myslím, že cesta ke zdravější společnosti, která je sebevědomější, schopnější a zodpovědnější - potažmo i pracovně - začíná někde na počátku lidského života u těch zásadních hodnot, které do dítěte matka v útlém dětství vkládá. Nepochybuji, že toho jsou schopni i jiní - a že třeba pečlivě zvolená chůva může dělat totéž. Ale nikdy do dítěte nevloží tu bazální jistotu, že máma je ta, ke které může dítě kdykoli s jakoukoli bolestí, že to je absolutní zázemí lásky a bezpečí. Tím nemyslím, že by maminka nemohla při dítěti pracovat, studovat atd., ale měla by to dělat s ohledem na dětské prožívání - aby byla přítomná ve chvílích, kdy ji dítě potřebuje.
A když tak sleduju občas diskuse na rodince - myslím, že zdejším maminkám vůbec není lhostejná výchova jejich dětí...tak se třeba těch pozitivnějších výsledků za pár let obě dočkáme :-D .
Kohnova
  • 
5.2.2008 17:27:54
Mad.: nojo, jenze ja jsem nikoho neshazovala a natoz pak skupinu, to nemam jakozto prislusnice dejinne nejcasteji shazovane skupiny fakt zapotrebi. Opakuju: psala jsem to Libikovi, ktereho depta, ze se mu nedari ostatnim sdelit neco, co povazje za velmi dulezite. Ac se to treba nezda, motiv Libikuv je velmi bohuliby, rad by usetril ostatnim cas a namahu, jenze tohle holt nejde, svet funguje jinak. Libik a ja mame zrejme podobnou generacni zkusenost, at uz tobe pripada jakkoliv blba, a tak si ji tu spolu sdilime, cimz si chvili kratime. Prosim, nevztahuj si kazde slovo na sebe nebo skupinu, do ktere se pocitas, protoze tak to fakt neni mysleno skoro nikdy a v mem pripade urcite.
magda, kluk 2,5r, holka 4m
  • 
5.2.2008 17:19:40
Souhlasim, ze otazka hlidacich babicek/dedecku ma nekolik rovin. My mame taky jenom 2 babicky a zadne dedecky, obe jsou velmi spolecensky a sportovne aktivni a obe jeste pracuji. Nicmene, kdyz kazdou z nich pozadam, jestli by 1x za mesic mohly pomoci manzelovi behem vikendu s detmi (hlavne aby uvarily z nasich potravin nebo vzaly mladsi ditko v kocarku na prochazku, zatimco manzel se starsim ditetem nakupuje...atd), tak jsou spise polichoceny, ze s jejich pomoci vubec pocitame, a neberou to jako "otrocinu". Ja mezitim muzu v klidu o vikendech na prednasky, abych si doplnila vzdelani a mohla se realizovat i behem pece o milovane deti. K tomuhle "stavu" a touze po seberealizaci jsem se nicmene dopracovala casem. Kdyz se mi narodilo prvni dite, tak jsem byla uplne mimo, nezkusena, nedovedla jsem si predstavit, co vsechno pece o miminko znamena a kolik casu to zabere a byla jsem z toho hrozne unavena. Ale miminka rostou rychle a treba 2,5 rocniho syna, ktery uz si hraje na hristi a navazuje kontakty s ostatnimi detmi, muzu klidne na nekolik hodin (2-3hod) parkrat za mesic (4-5x za mesic) sverit s klidnym srdcem "tete na hlidani" a zatimco moje druhorozene miminko spi, tak muzu v klidu studovat/pracovat. Jde hlavne o to, naucit se zorganizovat si cas, premyslet dopredu a nebat se improvizovat.
Eva
  • 
5.2.2008 17:19:30
Libíku,
naprostý souhlas!!!! Proboha, copak se musí celý život dělat jen to samé???? Tak prostě změním obor.
Kimmy, 2 deti
  • 
5.2.2008 17:16:50
Mmmysho - prosim Te - mne tykej - ja vykam Mariane, protoze ona ve svem prispevku vykala mne - ale ja davam prednost tykani.

"vyrovnávat se rodinné politice zemí méně nakloněných rodičovství, by nebyl dobrý krok " - no ony asi ty ostatni zeme vedi, proc to delaji... ja myslim, ze CR nema zadny patent na rozum (na tom se asi shodneme) ani Oslicka, co v komore trese dukaty... Jenze uznavam, ze je to argument ekonomicky souperici s argumentem citovym a jako takovy je vicemene bez sance...

No nic - u nas je pozde - jdu spat... urcite si tu rano poctu!

Kimmy
Ráchel, 3 děti
  • 
5.2.2008 17:13:28
překvapuje mě, že tu málokoho napadá, že by snad někdo, kdo má VŠ a nikoliv IQ houpacího koně, snad mohl - světe div se! - zůstat "doma" i poté, co jsou dítěti 3, případně 4 roky... Moje děti úderem 3. roku žádné zvraty prostě nezažijí.
cinnamon
5.2.2008 17:10:00
Předem se omlouvám za to tykání v textu, uniklo mi, že v této diskusi se vyká...nebylo to použito s jakýmkoli dalším úmyslem. :-)
Mimochodem - to, že se tu s Vámi přu, neznamená, že by náš stát neposkytoval větší výhody, než státy jiné, ani že je výchova v rodinném prostředí samospasitelná. Jen jsem přesvědčená, že vyrovnávat se rodinné politice zemí méně nakloněných rodičovství, by nebyl dobrý krok a že rodinná výchova je při plném odhodlání rodičů vzít ji vážně a dbát na její kvalitu to nejlepší, co dítěti můžeme dopřát - alespoň v tom nejútlejším věku. Jistě, každý není dobrým rodičem a vychovatelem...o tom žádná.
Kimmy, 2 deti
  • 
5.2.2008 17:09:11
Mmmysho - urcite s Tebou souhlasim v tom, ze vedeni CR nedela dobrou praci. Souvisi to s tim, ze Cesi nepozaduji zadnou politickou zodpovednost, nekonfrontuji ty, kteri zcela zjevne system zneuzivaji a jen si zanadavaji v hospode...
Nicmene pocet zakonodarcu a pocet matek je diametralne odlisny...

"nemáš pocit, že si tu mateřskou z daní svých i svého muže jaksi "může dopřát, aniž by stát nějak poškodila? Státní výchova jejích dětí by nepřišla nijak výrazně levněji" - neziju v CR, takze tento pocit rozhodne nemam - a hlavne bych radeji mela mensi dane a pruzne pracovni prilezitosti, nez tri roky RP, nemoznost dat dite do skolky driv, protoze jsou preplnene a nemoznost pracovat na castecny uvazek... Ale to je moje osobni preference - zjevne hodne odlisna od vetsiny ostatnich.

"výsledky nechám na posouzení těch, kteří to mohou sledovat z bližšího pohledu - tedy stav výchovy dětí, trendy mezi dětmi a mládeží, rozvodovost rodin apod" - presne tak - Ty mas nejaka cisla, ktera potvrzuji, ze CR je na tom lip???? Prosim Te - napis mi je, ja uz o ne zadam hodne dlouho. Pokud vim, tak rozvodovost v CR nizsi neni... co ty deti a mladez - kde a jak se na detech projevuje ten dlouhy RP? Fakt me to zajima!

Kimmy
madelaine
5.2.2008 17:08:56
Kohnova, ale to je omyl, mně naprosto nevadí lidi, kteří vidí věci jinak. Mně jen vadí, když k tomu, aby se utvrdili ve svém světonázoru, mají potřebu shazovat tu "druhou" skupinu. To mě rozčiluje a asi vždycky rozčilovat bude, proto tady vždycky startuju, jinak každému přeji, ať si užívá života podle svých představ!
[<<Předchozích 610] Příspěvky 611620 z 725 [Dalších 105 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.