Kohnova |
| • |
5.2.2008 17:07:09
Mad.: pokud bychom mely zustat u tech stereotypu: proc tak casto spojujes slovo feministka s privlastkem blba? Myslim, ze vis, ze drtiva vetsina feministek blbych neni. Jasne, rika se, ze v Cechach je "feministka" nadavka a z projevu nekterych lidi vazne muze vzniknout ten dojem, jenze pokud bychom to chtely zmenit, tak tahle cesta je ta bezpecne nejhorsi. Myslim, ze si umim predstavit rozhorceni, ktere muzes mit z toho, jak je u nas vnimana zenska otazka, ale takhle ji delas celkem medvedi sluzbu, nic ve zlem. Negativni vymezovani neumoznuje dalsi tvurci postup, to je celkem praxi overeny fakt.
|
Verča |
| • |
5.2.2008 17:00:07
Radko, to je ale o způsobu komunikace v rodině.
Moje máma mi klidně zavolá, že jí není dobře a já si hbitě domluvím náhradní řešení. A nijak mne to neurazí. Že děti občas zlobí neřeším - každý normální člověk ví, že děti nejsou jenom hodné zlatíčka, ale občas i zlobí. Tudíž, když se někdo nabídne, že mi s dítětem pomůže, ví, do čeho jde. Navíc vím, že máma si děcka dokáže bez potíží srovnat... |
Kohnova |
| • |
5.2.2008 16:59:37
? Nic z toho, co mi tu podsouvas, jsem nenapsala. Mad, ja si o tobe nemyslim ani ze jsi karieristka, ani ze jsi spatna matka a - uprimne receno- nemyslim si to o nikom. Procbych to delala? Ja netrpim iluzi, ze mam pravdu :). Neberu ti tvuj nazor a nemam potrebu ti ho vyvracet, protoze prave nazorova ruznost je motorem pokroku a lide maji v zivote ruzne ukoly i cile. To, co jsem napsala, jsem psala Libikovi, protoze Libik rozumi tomu, co tim chci rict. Nebylo to mysleno TOBE. Prosim, tolik se nestet, sem si proste kazdy muze napsat vicemene co chce, vcetne tebe a mne. Ja vidim veci v jinych souvislostech nez ty, tebe to drazdi, ale zbytecne. Nehrozi, ze bych ti mohla neco udelat, nebo ze bych snad mohla ovlivnit verejnost jinak, nez bys povazovala za spravne, protoze odsud verejnost fakt neovlivnime :). Kdyz ti jdu na nervy, muzes se prece nade mne povznest a ignorovat me, ne? Zbytecne rozcilovani.
|
cinnamon |
|
|
5.2.2008 16:59:09
Kimmy,
myslím, že náš stát královsky platí řadu těch, kteří pracují spíše iluzorně, nebo dokonce tak, že výsledky jejich práce stát a zájmy občanů poškozují...a to ani nehovořím o nějakých odstupných, odškodných, náhradách, různě dlouhých rentách po ukončení zaměstnání či funkce. I kdyby běžná žena u nás měla 2 děti (a podle demografických výsledků jich průměrně české ženy mají méně), tak by doma trávila max. 8 let. Celý další produktivní život pracuje a odvádí daně....nemáš pocit, že si tu mateřskou z daní svých i svého muže jaksi "může dopřát, aniž by stát nějak poškodila? Státní výchova jejích dětí by nepřišla nijak výrazně levněji. On je asi i dost velký rozdíl na to, co je prioritní - je stát společností zaměstnanců, kteří mají plnit státní kasu, nebo je to společnost lidí, kteří se rodí, vyrůstají, učí se, žijí a umírají ve svých užších společenstvích - v rodinách? Nejsem vůbec příznivkyní parazitování lidí na státu - ale taky nejsem příznivkyní parazitování státního aparátu na lidech...ať už je to kdekoli. Nejsem si jistá, jestli ten systém maminek v práci a dětí s najatou slečnou z východu coby au-pair, jak to v mnohých západních zemích funguje, byl ideální...výsledky nechám na posouzení těch, kteří to mohou sledovat z bližšího pohledu - tedy stav výchovy dětí, trendy mezi dětmi a mládeží, rozvodovost rodin apod. |
Kimmy, 2 deti |
| • |
5.2.2008 16:58:25
Mariano,
"Pro mě osobně tohle opravdu není motivace k tomu zůstat s dítětem doma" - to mozna neni pro Vas osobne, ale nekolik matek tady docela otevrene priznava, ze se jim pracovat financne nevyplati a hodne lidi mi taky rikalo, ze odebranim RP by do prace museli - takze RP je jasne vyrazny faktor v tom, kdy se matka vraci do prace. Pokud by matky nepobiraly RP - at jsou doma podle libosti - ja ani neceknu. Moje deti nejsou zcela zavisle na mne, protoze ja nemam 3 roky RP a do prace jsem sla jeste pred jejich prvnimi narozeninami (ovsem prace z domu, pruzna pracovni doba atd.) - kazde dite melo chuvu do necelych dvou let a pak nastoupilo do skolky - protoze s nami nase pomocnice bydli, tak dcera nechodi kazdy den. Muj zcela subjektivni dojem je ten, ze to jsou spokojene deti. "takový systém nepřeju žádnému dítěti" - no ale podle toho, jak jste to popsala - neni to casto skutecny popis situace po tretich narozeninach? A je opravdu lepsi byt s detmi do tri let naplno a pak nastoupit na plny uvazek, nez nastoupit na castecny driv a pak si ho udrzet? Kimmy |
Verča |
| • |
5.2.2008 16:53:36
Třeba se vrací, protože si tím udrží dobré místo, které jim v budoucnu umožní rozumně se o dítě dál starat.
Já sama jsem u prvního dítěte nastoupila, protože jsem se dostala do psychických potíží a nejjednodušší a nejlépe realizovatelné řešení bylo - jít na pár hodin do práce. Mám vstřícného šéfa, umožnil mi pracovat na velice zkrácený úvazek a vyšel mi i jinak vstříc. Malý byla "kolektivní" a rochnila si v jeslích cca 4 hodiny denně (tehdy jsem se musela vzdát mateřské). Fiannčně mi to tenkrát vyšlo stejně, jako bych byla na mateřské. Tehdy jsem pochopila, že to zvládnu a když jsem šla na mateřskou se synem, tak už jsem byla předběžně domluvená, že kolem 1.5 roku malého zase nastoupím "na pár". Jenže syn je povahově jiný, takže když jsem váhala, jestli opravdu nastoupit, nabídla se babička. Malý pomalu "dozrál" a ve třech letech se do školky na dopoledne těšil. Taky jsem zažila, že holce končila smlouva v zaměsnání, kde bylomožné mít zkrácený úvazek a částečně pracovat z domova. Podmínka prodloužení byla, aby holka nastoupila aspoň na půlku ve 20ti měsících dítěte. S tím, že tu půlku může mít i několik let. Nastoupila a nelituje. |
Radka-2 deti |
| • |
5.2.2008 16:53:36
Mám stejný názor. A navíc, když už jednou babičku požádám o hlídání a jí se to nehodí nebo se na to necítí, stejně mi nikdy neřekne ne. Já pak stejně musím myslet na to, jestli je babičce dobře, jestli ji děti nezlobí a jak to zvládá. A když nezvládá, tak mi to zase neřekne. Takže ve finále já mám blbý pocit a babička nervy v kýblu.
|
Kimmy, 2 deti |
| • |
5.2.2008 16:51:04
Madelaine - touche!!!
|
madelaine |
|
|
5.2.2008 16:49:43
Valkýro, přesně!
![]() Tatínkové to zhusta neřeší, ale každá žena, která to řeší, je blbá feministka ![]() |
Mariana, syn 6 měsíců |
| • |
5.2.2008 16:49:21
Kimmy,
odpověděla jste skutečně nečekaně rychle :) ""Nemam nic proti tomu, at jsou matky doma s detmi jak dlouho chteji, ale at necekaji, ze jim to stat bude proplacet. System, kde se lidem nevyplati pracovat, je spatny system."" Pro mě osobně tohle opravdu není motivace k tomu zůstat s dítětem doma. Částka, kterou tento stát vyplácí jako rodičovský příspěvek (tedy 7500 Kč) je oproti mému platu v zaměstnání skutečně směšná. Mě tedy stát touto sumou rozhodně nepodporuje v tom, abych nepracovala :) Jediná skutečná motivace je prospěch mého dítěte a ten spatřuji v tom, že s ním strávím čas. Pracovních porad, služebních cest a jednání zažiju pravděpodobně stovky, ale můj syn začne chodit, mluvit, tancovat... jen jednou v životě. Nechci, aby to byly okamžiky, které stráví s chůvou nebo paní v jeslích. "až 3 let je dítě zcela závislé na matce " - s timto nesouhlasim. Přesně jsem napsala toto: pokud jde o sociální a emoční vývoj dítěte, minimálně do 2,5 až 3 let je dítě zcela závislé na matce (nebo dalších nejbližších lidech) - s čím na tomto argumentu nesouhlasíte? Vaše děti nebyly v tomto věku emočně závislé na vás nebo vašich nejbližších? kdybyste peclive cetla diskusi, nasla byste radu prikladu jinych matek, nez jsem ja, ktere potvrzuji, ze jejich deti byly zrale na kolektiv drive nez ve trech letech. Je to individualni a zadne dite se neprobudi v den svych tretich narozenin s tim, ze dneska uz je zrale. Tri roky jsou naprosto umela hranice. Ano, máte pravdu, hranice tří let je možná umělá. V každém případě je možné, že některé děti jsou sociálně zralé dříve nebo později - ale v řádu měsíců - nikoliv roků. "pokud odložím dítě do jeslí cca v 8 hodin ráno, pracovní dobu mám pak do cca 17.30 až 18.00 a dítě dávám spát v 19.00 - pochybuji o tom, že dítěti pro jeho zdravý emoční vývoj stačí cca 1-2 hodiny denně s rodiči... " - kdybyste si cetla peclive to, co pisu, tak pochopite, ze presne proti tomuhle brojim u starsich deti - snad mi nechcete tvrdit, ze tento model je vhodny pro deti 3, 4, 5 a vice lete... Nikde jsem netvrdila, že tento model je vhodný pro jakékoliv dítě. Zaměřila jsem se v diskusi na děti do tří let. V zásadě se v této věci shodneme - takový systém nepřeju žádnému dítěti- |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.