Valkýra |
|
|
5.2.2008 16:26:52
Já se zastavím u tohoto: ... Pro ženu je asi přece jen více přirozené, že zvládne řešit více úkolů najednou. Muži zase raději řeší úkoly postupně, jeden po druhém a některé pak třeba i odkládají. ....
No, já bych neřekla, že je to až tak přirozené pro ženu, spíš jí nic jiného nezbývá, když si toho na sebe naloží tolik. Vydrží to nějakou dobu, pak ji to vyčerpá. Já třeba taky radši řeším úkoly postupně a některé odkládám. Odkládám je proto, že jsem člověk a ne turbomyš a chci mít taky čas na svoji relaxaci a zájmy. Podotknu, že odkládám domácí práce, pracovní úkoly ne. I když práce ženu baví, musí jí věnovat velkou část energie a doma pak už mele z posledního, ale děti, zvlášť malé, moc odpočinku nedopřejí. Většina žen pracuje na plný úvazek a ještě na nich leží velká část domácnosti a starostí okolo dětí. Přijde vám to v pořádku? Zkrácené úvazky ANO, s plným úvazkem + dětmi se už opravdu často jede "na dluh". Tady se poslední dobou řeší každý rok na MD, jako by snad nástupem do práce péče o děti končila. MD 3 roky mi přijde taky dlouhá, ale pokud vím, že pak budu muset rovnou na plný úvazek a začne ten kolotoč vytloukání klínu klínem, pospíchat nebudu. A taky by mě zajímalo - v článku je hodně napsáno o mužích a stejných podmínkách při péči o děti, ale zároveň i to, že toho žádný nevyužil. Zajímavé. Takže asi takhle - článek pěkný, ale reakce pod nimi jsou už ve velké většině předháněním se, která je větší superžena a víc toho zvládne, za jakoukoli cenu, zamražování potravin a detailní proorganizovanosti dne. Tak to mě tedy už taky neláká. Zkusila jsem to, táhla 8 let a už bych do toho nešla. Dneska bych začínala zkráceným úvazkem a možná bych si ho podržela několik let, dokud by všechno nešlo zvládat v pohodě a bez neustálé ho stresu, že už jsem měla být někde jinde, než jsem. |
|
|
5.2.2008 16:23:11
Mystiku,
myslím, že bys možná mohl ty závěry trochu poopravit. Určitě se to dá zvládnout, poloviční úvazek + dvě malá dítka. Bez paní na hlídání, bez paní na úklid. I když přiznávám, byla by to pro mě příjemná pomoc ))Já zatím využívám pouze ochoty zaměstnavatele a pomoci mého muže. Jde to a mám z toho radost. |
ZUZKA |
| • |
5.2.2008 16:22:50
Souhlasím s tímto názorem. Nedovedu si představit,že bych opustila takto malé dítě kvůli práci.Vím,že mě potřebuje. Uznávám,když o dítě pečuje táta,ale já bych ani toto nemohla udělat,bylo by mi líto,že přijdu o tyto roky kdy se nejvíc vyvíjí a je malé to se nedá už nikdy vrátit a žádná práce za to nestojí.
|
Kimmy, 2 deti |
| • |
5.2.2008 16:21:56
Mila Mariano,
"délku mateřské dovolené v ČR považujete za luxusní - Opravdu je to tak špatně?" - ano, protoze tuto dobu proplaci stat, je to drahy spas a z matek dela problematicke zamestnance, uz jsem tady citovala nekolik zdroju, ktere popisuji obtizny navrat do prace. Nemam nic proti tomu, at jsou matky doma s detmi jak dlouho chteji, ale at necekaji, ze jim to stat bude proplacet. System, kde se lidem nevyplati pracovat, je spatny system. "Opravdu si myslíte, že je přirozené, aby bylo miminko v pár měsících svého života odloženo do jeslí? " - tohle jsem NIKDE nepsala, ja jsem hovorila o nastupu ve dvou letech, snad se shodneme, ze je rozdil mezi "par mesici zivota" a dvou letech. "možnost citové deprivace v ""normálních"" jeslích v podstatě odmítáte," - to neni pravda, nic neodmitam, pouze jsem chtela, aby mi nekdo ukazal rozdily mezi detmi, ktere do jesli chodi a tech, ktere jsou doma s matkou - stale na to cekam. Odmitam to, ze pul dne v jeslich, kde by byl pomer 4 deti na pecovatelku by deti citove deprivovalo. "až 3 let je dítě zcela závislé na matce " - s timto nesouhlasim "To znamená, že argument, který vyzdvihuje pozitivní význam kolektivu pro dítě, je zcela chybný. " - neni zcela chybny - kdybyste peclive cetla diskusi, nasla byste radu prikladu jinych matek, nez jsem ja, ktere potvrzuji, ze jejich deti byly zrale na kolektiv drive nez ve trech letech. Je to individualni a zadne dite se neprobudi v den svych tretich narozenin s tim, ze dneska uz je zrale. Tri roky jsou naprosto umela hranice. "pokud odložím dítě do jeslí cca v 8 hodin ráno, pracovní dobu mám pak do cca 17.30 až 18.00 a dítě dávám spát v 19.00 - pochybuji o tom, že dítěti pro jeho zdravý emoční vývoj stačí cca 1-2 hodiny denně s rodiči... " - kdybyste si cetla peclive to, co pisu, tak pochopite, ze presne proti tomuhle brojim u starsich deti - snad mi nechcete tvrdit, ze tento model je vhodny pro deti 3, 4, 5 a vice lete... Kimmy |
Katka,kluci 5 a 9 |
| • |
5.2.2008 16:21:45
tak já se třeba vrátila proto, že a) doma už mě všechno štvalo, těšila jsem se zpátky do práce.b)potřebovali jsme peníze (hypotéka).c)sice teoreticky Vám má zaměstnavatel držet místo, ale bylo mi taktně naznačeno, že by už to chtělo se vrátit, nebo že se to musí vyřešit jinak.....(=najdou někoho jiného, pozici jinak pojmenují a tu moji původní zkrátka zruší).Tak tolik k té kariéře.
|
madelaine |
|
|
5.2.2008 16:15:38
Kimmy, dík! Stejně jsme tady za černé ovce, ale nám to nevadí, že ne?
Měj se hezky! |
Kohnova |
| • |
5.2.2008 16:15:06
Nejdriv jsem chtela napsat nerozumim, ale pak mi to doslo :). Nevim presne, co z toho, co jsem napsala, povazujes za stereotyp, ale kazdopadne si to neber osobne, protoze to tak neni mysleno(teda vlastne bylo, ale osobne Libikovi), resp. pokud te to drazdi, muzes event. premyslet, PROC te to drazdi, protoze tendencni blabol senilni baby (
) by s tebou teoreticky nemel hnout. Nerikam ze musis, nebo ze bys mela, ale ze MUZES, nezavilsle na mne, bo o me nejde :). |
Mariana, syn 6 měsíců |
| • |
5.2.2008 16:10:45
Milá Kimmy,
se zájmem sleduji už nějakou dobu vaše příspěky k tématu délky mateřské dovolené v ČR a spojení práce s péčí o dítě (zejména maminek) do tří let věku dítěte. S některými vašimi argumety nesouhlasím, proto mi dovolte na ně ve všeobecnosti reagovat (omlouvám se předem, budu vaše argumenty víceméně zpaměti reprodukovat, proto, pokud nebudou přesné nebo nebudou odpovídat vašim skutečným názorům, opravte mě). 1. Délka MD v ČR - délku mateřské dovolené v ČR považujete za luxusní a zdá se zbytečně dlouhou. Argumentujete tím, že jinde ve světě se s tak dlouhou MD nesetkáme. Opravdu je to tak špatně? Není to spíše naše výhoda než nevýhoda? Opravdu si myslíte, že je přirozené, aby bylo miminko v pár měsících svého života odloženo do jeslí? Je to skutečně to nejlepší, co pro své dítě můžeme udělat? Je to opravdu to, co si dítě přeje ze všeho nejvíc? Mimochodem, často se tady zmiňoval skandinávský model podpory brzkého návratu matek do práce s podporou formou existence státních jeslí. Před krátkou dobou (cca měsícem) jsem zaznamenala zprávu, že se tuším ve Švédsku maminky začínají proti tomuto systému bouřit, protože jim neumožňuje realizovat jejich základní a nejpřirozenější právo na světě - totiž pečovat o své malé dítě. 2. Psychický vývoj dítěte - několikrát jste zpochybňovala závěry profesora Zdeňka Matějčka, který tvrdil, že dítě by si jesle nikdy nevymyslelo. Argumentujete tím, že výzkum byl prováděn v tzv. celotýdenních jeslích, kde možná mohlo docházet k nějaké citové deprivaci, ale možnost citové deprivace v ""normálních"" jeslích v podstatě odmítáte, naopak upozorňujete na pozitivní vliv kolektivu na vývoj dítěte. Četla jsem řadu prací o psychickém vývoji dítětě (mimojiné samozřejmě i od pana Matějčka) - a z nich jsem pochopila toto: pokud jde o sociální a emoční vývoj dítěte, minimálně do 2,5 až 3 let je dítě zcela závislé na matce (nebo dalších nejbližších lidech) - paní vychovatelka z jeslí do tohoto okruhu v žádném případě nepatří. Každý psycholog vám potvrdí, že dítě do cca tří let si nehraje s ostatními dětmi, ale hraje si VEDLE nich - zkrátka do té doby není sociálně zralé na skutečné vnímání jakéhosi kolektivu. To znamená, že argument, který vyzdvihuje pozitivní význam kolektivu pro dítě, je zcela chybný. Dítě do tří let žádný kolektiv neocení. V souvislosti s citovou deprivací mě ještě napadlo, že pokud odložím dítě do jeslí cca v 8 hodin ráno, pracovní dobu mám pak do cca 17.30 až 18.00 a dítě dávám spát v 19.00 - pochybuji o tom, že dítěti pro jeho zdravý emoční vývoj stačí cca 1-2 hodiny denně s rodiči... |
Daniela, 3 děti |
| • |
5.2.2008 16:09:38
Kimmy,
když se žena vrátí brzo do práce, tak se věnuje svému dítěti? Tomu se snad věnují chůvy, studentky, babičky apod. A k té kariéře - o co jiného tu tedy jde, proč se holky vracejí od dětí tak brzo do práce? |
Kimmy, 2 deti |
| • |
5.2.2008 16:09:11
Madelaine - dneska obdivuju ja Tebe...
|
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.