| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě, nebo práce? Chci si užít obojí!

[<<Předchozích 670] Příspěvky 671680 z 725 [Dalších 45 >>]
Ráchel, 3 děti
  • 
5.2.2008 15:03:12
Mmmysho, díky a naprostý souhlas!
Ráchel, 3 děti
  • 
5.2.2008 14:58:48
jo, díky, Libiku. Já totiž, i kdybych se sebrala už ve 4 letech svého nejmladšího dítěte a šla na mateřskou, budu "doma" dohromady 11 let. No a co? Podle některých jsem tedy naprosto na odpis. Já mám asi poněkud vyšší sebevědomí :-) a myslím si, že kdo umí, ten umí. Ve svém oboru se "udržuji", naopak jsem se v mnoha dalších věcech dovzdělala... Jo, taky bych teda chtěla vidět toho psychologa, který by výslovně doporučil, aby dvouleté dítko šupajdilo do jeslí. Ale to už tu bylo tolikrát, až je to únavné...
madelaine
5.2.2008 14:57:11
A nejvíc ze všeho to kdoví proč straší tebe.

Ten článek je napsaný dobře, nikomu nic nepodsouvá, nikoho od ničeho neodrazuje. Tedy - nikoho s vědomím vlastní hodnoty.

Tento nezaujatý příspěvek... smích...

Cindule (1 ještěrka, 14 m)
  • 
5.2.2008 14:50:20
Dámy a uvědomujete si, že i babičky a dědečkové potřebují občas oddech a ne se místo vás starat o vaše děti? Nemluvím o občasném hlídání, ale jak tak pročítám článek, tak mnoho z vás bere hlídání vnoučat prarodiči jako samozřejmost a díky tomu studujete, pracujete, realizujete se atd. U nás jsou 2 babičky, žádný dědeček. Moje mamina občas malou pohlídá, ale je to skutečně výjimka. Spíš v neděli jedem za ní, aby se s malou pomazlila, když sama přes týden pracuje. A chtít po ní, aby pak hlídala moje dítko by mi přišlo velmi sobecké...To se raději na těch pár let práce vzdám a i po MD chci pracovat na poloviční úvazek. Zní to jako klišé, ale skutečně si chci užít naši vytouženou holčičku. Možná i proto, že jsem ji měla po velkých problémech s otěhotněním, navíc už mi bylo 35. Pravda je, že jsme už oba s manželem byli dopředu celkem dobře zajištěni a i nyní nás manžel dobře uživí, takže se docela ráda postarám o domácnost a hlavně o malou.
cinnamon
5.2.2008 14:46:44
Souhlasím s tím, že článek je pouze jedním pohledem na problematiku a že vytváří ne právě prospěšný tlak na matky, které se rozhodly svým dětem těch pár let intenzivní péče věnovat.
Jen mě tak napadá, zda se při pohledu zpět za pár let nebudou maminky, které děti nechávají intenzivně od útlého věku hlídat, divit, cože jejich děti výchovou cizími lidmi získaly. Jste si tak jisté, že studentka, sama asi ještě ne právě zralá a dospělá, případně paní z agentury vaše dítě vychovává tak, jak si to samy přejete? Věk do 3 let života je ve výchově dítěte zásadní - a přece nejde jen o to, zajistit mu náležitou péči o fyzické blaho - to jistě i au pair zvládnou na výbornou.
Nechci se přidávat k žádnému táboru - pracuji od 8 měsíců dcery, ale nepravidelně, většinu práce mohu udělat doma. Pokud musím odjet za prací jinam (jen jedno z pracovních míst, na kterých jsem, je v místě mého bydliště, jinak musím za prací dál), tak hlídá buď manžel, dříve občas babička. Ale cizímu člověku bych výchovu svého dítěte nesvěřila - je něco jiného výjimečné pohlídání jednou za čas a něco jiného trvalá péče někoho cizího. I mně se nemusí ve výchově všechno podařit, nejsem žádný výchovný expert, ale pokud něco udělám nesprávně, budu vědět, kde to má kořeny.
Tak nějak to vidím i z druhého břehu - já jsem od 3 měsíců do 5 let trávila dětství u "paní na hlídání" - inu, zajímavá zkušenost, kterou svému dítěti nepotřebuji dopřát...a že to byla velmi hodná paní. Ale vztah k vlastní matce to poznamenalo - nebyla to ona, kdo byl u nejdůležitějších okamžiků mého dětství a když u nich byla, už neměla po celodenní práci sílu si jich vůbec všímat.
Kariéru člověk může budovat i ve vyšším věku, budovat u svého dítěte to, co mělo dostat do 3 let třeba v 5-6, to těžko.
Kimmy, 2 deti
  • 
5.2.2008 14:41:37
Ivik - presne tak - patris proste mezi ty, kterym se prace nevyplati...

Ale to neni Tvoje chyba....

Kimmy
5.2.2008 14:37:24
Ajo, jsem ráda, že to říkáš a potvrzuješ svou zkušeností vzdělaného odborníka.

Jinak k lékařkám. Jedna, mmch oslavovaná kdysi v jedné rychlodiskusi, po 1. atestaci věnovala 7 let komerčnímu tanci na jihu Evropy, vrátila se s balíkem peněz, zařídila ordinaci a dnes je uznávaná a oblíbená.
Aby bylo jasno, nevidím na tom nic špatného, život je sice krátký, ale strašně dlouhý na to, aby si jeden myslel, že všechny šance zahodil, když zůstal pár měsíců mimo "úřad" a kojil při tom, nedejbože, vlastní dítě..
Ivik
  • 
5.2.2008 14:27:50
Jojo, všechno jde, když se chce. Snažím se představit si to...
Kdybych našla místo někde v okolí a stíhala bych nejstaršího a prostředního odvést do školy a školky, taky je vyzvednout, stačilo by mi zaplatit chůvu pro nejmenšího. Řekněme, že by to bylo na osm hodin denně, agentury si účtují min. 100/h, nevím, jak je to při dlouhodobém hlídání, ale dejme tomu, že by chůvě stačilo 8 tisíc za měsíc. Tak to by mi zbylo cca tolik, kolik mám teď na MD :), navíc bych musela věnovat práci další volný čas doma a to už jsem rozhodně v mínusu :-(.
aja, dve deti
  • 
5.2.2008 14:27:50
Uprimne, myslim si, ze clovek krni i v zamestnani!Pracovala jsem tri roky v jedne nejmenovane mezinarodni firme a rozhodne jsem zapomnela hoodne z toho, co jsem delala predtim, popripade to, co jsem znala ze skoly. Ted , pri rodicovske s prvnim ditetem, jsem se vratila k puvodni vystudovane profesi, i kdyz jsem ji vlastne nikdy nedelala, nemela jsem problem do toho zase "vklouznout"-puvodni profese je lektorka cizich jazyku. Ano, urcite jsem neco pozapomnela, ale stacilo to oprasit, navstivit par seminaru...muj pocit je ten, ze vic jsem zapomnela v te firme, kde jsem onen jazyk pouzivala denne, ale pouze jeho ekonomickou "cast". Nesouhlasim s tim, ze napr. pro ucitelky je vypadnuti na dva tri roky tragicke.Jiste jsou profese,, kde to jinak nejde, napriklad v lekarstvi, ale zda se mi, ze u bezne profese, dejme tomu uredni a kancelarske, vypadek zas tak neohrozi. To by se pak nemohli zamestnavat ani absolventi...Ze se obcas zavede nejaky novy software, nebo provede nejaka reorganizace, zda se mi, ze to se musi naucit ti stavajici pracovnici taky a osobne nemam pocit, ze bych zblbla natolik, abych se to nenaucila take.Prijde mi to jako umele vytvareny problem dnesni doby.
Kimmy, 2 deti
  • 
5.2.2008 14:23:39
Katko - ja to mam dost podobne - je to vsechno o sefovi a taky o konkretni pozici - pokud mas na starosti zakazniky, tak si asi nemuzes diktovat tak moc, jako kdyz mas proste urcite ukoly a kdy si je udelas, tehdy si je udelas, pokud jsou splneny v terminu. Ja mam za posledni dva roky uz tretiho sefa a proste berou, ze pracuju tak, jak pracuju a zadny si nestezoval.

V pulce porady se zvednout neda, ale ja si treba ty sve planuju tak, aby se mi vesly do pracovni casti dne.... - tukam na drevo, zatim se dari. Ale fakt to nejde aplikovat na kazdy druh prace. Nicmene si myslim, ze hodne mist ma potencial aspon na castecnou pruznost.

Mozna zkus pohledat jinde... ?

Kimmy
[<<Předchozích 670] Příspěvky 671680 z 725 [Dalších 45 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.