Terka, Kuba 20m. |
| • |
5.2.2008 13:36:38
Bohužel zaměstnavatelé jsou někdy dost problém. Já jsem učitelka a dělám to ráda. Před minulými šk. prázdninami jsem kontaktovala ředitele škol, že jsem žena na RD a mám zájem o částačný úvazek. S tím, že jsem díky povaze manželovy práce poměrně dost flexibilní. Z mnoha reakcí (zvláště ředitelů - mužů) jsem byla dost v šoku. Otevřeně vyjadřovali svůj údiv až zděšení nad tím, že chci "odejít od tak malého dítěte", "že mě to doma nebaví", "a proč chci chodit do práce, to mi stát neplatí?" a podobně. Mnoho z nich taky nebylo ochotno přistoupit na to, že bych mohla odučit své hodiny, jednou týdně být ve škole odpoledne kvůli poradám, kontaktu s rodiči apod. a zbytek práce dělat po večerech nebo kdykoli jindy doma. Oni prostě trpěli představou, že v práci se musí sedět od - do, jinak se to zákonitě flinká. Byla jsem z toho tehdy dost mimo. Nyní podstupuju podobnou anabázi znovu, a asi se primárně zaměřím na školy, ve kterých řediteluje žena. Těm většinou stačí říct "jsem dva roky doma a chci aspoň pár hodin v týdnu pracovat" a je jasné, že jsme na stejně vlně....
|
Sylva |
| • |
5.2.2008 13:20:49
Moc díky za rady, určitě se inspiruju. U mě je to taky hodně o tom, že to druhé mimi ještě čekám, tudíž večer kolem osmé totálně odpadám, takže nějakej úklid či práce po večerech nehrozí. Ale nechci riskovat svoje zdraví (fyzický i psychický) a samozdřejmě ani miminka. Mám pocit, že kde se dalo slevit už jsem slevila, teď snad zbývá jen ta paní na úklid, asi to časem zvážím, teď to bohužel finance nedovolují. Ještě dodám, že pracovat s dětmi není moje volba ale nutnost, a zdaleka nejde o kariéru, ikdyž tu bych v rámci mého oboru mohla dělat, ani o to, jezdit na dovolené, ale o to to vůbec zvládnout a zaplatit dítěti třeba kroužky, prostě ne vždy je ta volba mezi rodinou a prací tak úplně dobrovolná.
|
Míša |
| • |
5.2.2008 13:20:21
Zvládnout se dá ledacos, každý to máme individuálně nastavené.
Kamarádka je už 9 let v kuse na MD s dvouma dětma, doma obstojný chaos a špína, děti dost nevychované, manžel něco vydělá, ona se do práce nehrne. Doma si vyluští křížovku, vypije kafíčko, nakupuje se zásadně o víkendu s dětma a manželem, no a neustále od ní slyším že do práce nemůže protože by to už nezvládla. Že by zakrňovala pocit nemá. Já sama teď 1.3. nastupuji do práce po 3 letech na MD, během ní jsem zvládla dostudovat VŠ, chodit občas na brigádu, pletla jsem i šila na prcka, pořád jsem vykřikovala že se mi na MD líbí (v tu chvíli skutečně ano) a docela jsem uvažovala i o 4leté MD, a nechápala jsem maminky co mazaly třeba po roce do práce. Teď se už do práce neskutečně těším, až mě to samotnou překvapuje jak. Když jsem o téhle pro mě nepochopitelné změně říkala holkám, tak mě všechny ujistily, že jen zíraly co zvládám. Teď zpětně to chápu, prostě jsem měla zábavu, díky škole jsem se pohybovala i jinde než mezi kašičkama plínkama a nočníčkem, nic mi nechybělo (jo, trochu peněz). Takže, holt každý to máme skutečně jinak. |
Terka, Kuba 20m. |
| • |
5.2.2008 13:19:13
My jsme donedávna bydleli u mých rodičů v domě, v samostatném patře. Manžel pracoval a studoval náročnou školu, do toho jsme i stavěli. Naši odmítli, že bychom jim cokoliv za pobyt u nich platili, takže jsem měla na starost celou domácnost od nakupování, vaření, praní, žehlení, úklid, péči o babičku, dva psy. Samozřejmě malé dítě na prvním místě. Celkem nás bylo 5 - 7 lidí, denně jsem vařila, vysávala, vytírala, nakupovala, byli jsme dvakrát denně venku, chodili plavat a cvičit. Večer jsem opravdu odpadávala. Skvělé bylo to, že si prababička denně hodinu s malým hrála a jsem u toho v klidu navařila.
Teď už bydléme my tři v novém. Je dost velký rozdíl v objemu nákupu, praní, ale pokud jde např. o drobky na podlaze, mám pocit, že to vypadá pořád stejně. U našich jsem brblala, kolik nepořádku se v tolika lidech nadělá, ale tady večer vytřu a kolem jedenácté bych mohla klidně znovu - a ne že by si toho někdo kromě mě všimnul ). Takže jsem došla k závěru, že se nemá cenu vzrušovat nad běžným nepořádkem a od "vyhrožování" manželovi tím, že po téměř dvou letech jsem zralá aspoň na částečný úvazek, se pouštím do hledání práce. Manžel z toho není moc nadšený a já se mu nedivím - má krásný domácí servis a k tomu mu pomáhám s živností - ale já prostě potřebuju dělat i něco jiného než jsem dělala dosud. Začínám být protivná, ráno před sebou vidím ten nalinkovaný den a jsem otrávená. Mám pocit, že jsem dosud dítěti dala maximum a můžu si "dovolit" začít myslet i na sebe. |
Milada |
| • |
5.2.2008 13:15:04
Chodím od patnácti měsíců své dcery na poloviční úvazek. Chtěla jsem to tak, ale čím více se blížil okamžik nástupu do práce, tím více jsem se bála, jak to zvládnu, když i bez té práce jsem se občas cítila celkem hotová. A hle - zjistila jsem, že práce je prostě něco jiného, než hlídání dcery. Prostě přijdu domů a hned můžu dceru převzít od chůvy a naplno se jí věnovat. Bála jsem se, že přijdu hotová a pak už nebudu zvládat vůbec nic. Takže pokud o práci na částečný úvazek uvažujete, ale máte obavy, jak to zvládnete - určitě to zkuste, myslím, že zjistíte, že se to dá v pohodě zvládnout.
|
katka+katka |
| • |
5.2.2008 13:07:18
Ale jinak souhlasím i s tím, že zatím ne všichni zaměstnavatele matkám s dětmi vycházejí vstříc - např. že jim podrží jejich dosavadní pracovní pozici, nebo umožní aspoň část práce vykonávat z domova a to je hodně smutné
|
katka+katka |
| • |
5.2.2008 13:05:49
Ahoj Kimmy, zase shodneme. Já si myslím, že se brání hlavně díky naší slavné sociální politice (s heslem natáhni ruku, my ti dáme a dáme ti mnohdy víc než by sis vydělala)
|
Kimmy, 2 deti |
| • |
5.2.2008 12:52:52
Je to moc hezky clanek a tesi me i mnoho reakci - vyplyva z toho, ze mozna vetsina matek v CR da prednost trilete materske (jak vyplynulo z nedavne zive diskuse), ale je tu prece jen jeste skupina zen, ktera nema pocit, ze sverit dite do pece nekomu jinemu diteti skodi (ba zajimalo by me, ktery psycholog doporucuje kolektiv od dvou let - pani Martina zjevne nestudovala Matejcka).
Moc bych vsem zenam, ktere se do prace chteji vratit, prala, aby mely stejne podminky, ktere se popisuji v tomto clanku - pruzna pracovni doba, sdileni pozice, prace z domu a castecne uvazky. Microsoft je americka firma a tam je to jiste bezne, protoze ve vetsine zemi, kde Microsoft operuje, tak luxusni materska jako v CR neexistuje - a je to videt v podminkach, ktere tam matky maji. Skoda, ze se vetsina matek v CR tak usilovne brani uvolneni toho rezimu "do tri let", protoze si myslim, ze kdyby mohly zkusit zit tak pruzne, jako pani Martina, ze by tomu brzo prisly na chut. Takto je to zatim privilegium jen pro ty, kteri maji stesti na chapavou firmu. Kimmy |
Kimmy, 2 deti |
| • |
5.2.2008 12:43:41
Ajli - jen proto, ze se to Tobe nezda, neznamena, ze je Martina odsouzena ke krachu rodiny - pokud zena nema pocit, ze musi delat vsechno dokonale - tedy osobne si uklidit a servirovat vecere o trech chodech - a pokud manzel situaci dokaze prijmout, tak nevidim problem.
Nemyslim, ze by mel nekdo z clanku midraky - maximalne tak smutek, ze jeho zamestnavatel neni tak vstricny... Kimmy |
Kimmy, 2 deti |
| • |
5.2.2008 12:38:18
Vzhledem k tomu, ze sama v podobnem rezimu pracuji, odhadla bych, ze pani Martina netravi prilis casu peci o domacnost, ale ma na to schopne pomocniky - a na pozici u Microsoftu si na to bezpochyby vydela.
Kimmy |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.