| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dítě, nebo práce? Chci si užít obojí!

[<<Předchozích 700] Příspěvky 701710 z 725 [Dalších 15 >>]
5.2.2008 12:26:15
Ahoj, mám dvě dcery,starší je 5let.malý je 7 měsíců a jsem s ní tet na md,zatím.Při první md jsem šla do práce,když byly starší dceři 2 roky.Pracuji ve zdravotnictví,šla jsem na celý úvazek,na směny,bývalý zaměstnavatel mě nevzal,měla jsem smlouvu na určito,ta mi skončila,našla jsem si jiné místo.Směny denní,noční-dvanáctky.Hlídaly dost babičky,když jsem měla noční,byl doma manžel.Jinak to nešlo,omezila jsem žehlení,uklízela když jsem měla volno.Zvládala jsem to docela dobře,nic jiného mi nezbývalo,potřebovali jsme peníze,začínali stavět,vyřizovali hypotéku.Byli lidé,kteří mě říkali,že to nemůžu zvládnout,že jsem krkavčí matka a podobně,ale to říkali ti co měli nové bydlení,nechyběli jim peníze. Minulý týden jsem se byla podívat v práci,lákali mě,at už jdu do práce,zatím nemůžu,ještě to nejde,kojím a malá ještě nespí celou noc.Ale myslím si,že časem určitě půjdu,vrchní dává poloviční úvazky tak se nějak dohodneme.
Lída+2
5.2.2008 12:17:05
když každý to má jinak víš...:-)
Někdo vydrží celý den doma starat se o dítě a domácnost a je v sedmém nebi.

mě by z toho kleplo....dřív nebo později....nevydržím sedět doma a nic nedělat....prostě péče o domáctnost ..beru jako , že se udělat musí(neberu to jako práci i když to je...),ale nějaký svoje uspokojení z něčeho co dělám mi chybělo....a kluci ty jsou v pohodě.....

5.2.2008 12:11:53
Pokud někdo z té kariéry na 3 roky vypadne má dost problém...
Ať je to učitelka, manežerka nebo sociální pracovnice (které často absolvují různé kurzy a doškolení).
Mimochodem...je to individuální, ale i když se někdo děcku věnuje dost, často si některé mámy (včetně té mojí kdysi..) stěžují, že ,,vypadnou" a ,,krní"...takže já bych to nezavrhovala, sama nepočítám s tím, že bych v budoucnu zůstala tři roky doma..
..byť se do mě kdekdo pustí..Neodsuzuji ty, co zůstávají ani ty, které pracují. Jen by asi mnohým šiblo.
Denyna
5.2.2008 12:09:13
Mám dvouletou dceru, práci na částečný úvazek a dálkové studium. Pracuju od doby, co byl dceři rok. Nemám pocit, že nestíhám, nebo něco zanedbávám. Je to o povaze, já jsem docela pohodář, bez nablýskané domácnosti se obejdu a když není doma uvařeno, jdeme do restaurace. Pravda, pořád do té samé, protože jinde nemají dětský koutek:) Také je to o pomoci rodiny a zaměstnavatele, bez toho by to šlo hodně těžko, ale to přece autorka v článku psala. Manžel má rozumnou pracovní dobu, není mu zatěžko postarat se o dceru, poklidit a něco uvařit. Začínali jsme s paní na hlídání, dneska nám hlídají tchánovci, malá je miluje. Mimochodem, častěji dědeček, než babička.
Když se chce, všechno jde, ale všechno musí klapat, těžko bych si to mohla dovolit, kdyby bylo dítko nějak dlouhodobě nemocné apod. Ale hlavně vás do toho nikdo nenutí, nemám problém pochopit ty, co si chtějí mateřskou dovolenou doma užít a do práce se během ní ani nepodívat.
parishilton
5.2.2008 12:08:35
Myslím,že zvládnout perfektně domácnost,práci a dítě nelze tak dokonale abychom byly spokojené po všech stránkách,ale nechápu třeby ty,kteří si stěžují,že nezvládnou doma denní úklid.Co to je-denně uklidit?Já denně umyji a uklidím nádobí a vařím tak každý druhý až třetí den,protože si navařím na delší časový úsek,a ještě část strčí do mrazáku.Zbytek jsou občasné práce.Ale že by někdo prováděl denní úklid tím způsobem,že každý den myje nádobí,vaří,pere,žehlí,luxuje,myje okna,čistí koberce,leští parkety,myje záchod,cídí koupelnu,vytírá podlahy,převléká postele,utírá prach-přísahám že takového blázna neznám.A pokud se naučíme hned po použití vrátit věc na své místo,a nenecháme vše co nám přijde pod ruku válet tam kde nás zrovna napadne to odložit-tak přece nemohu mít doma bordel a tím pádem nemusím tolik uklízet.Navíc zapojit partnera a starší děti by mělo být samozřejmostí,taky v domácnosti žijí.Pokud jde o otázku v článku,co jiného kromě peněz mužům brání na stoupi na mateřskou,zde je velice jednoduché odpovědět-je to pro ně společenská degradace na ponížené -tedy podle nich ponížené -postavení ve společnosti,protože se tak začnou cítit méněcenní.
Verča
  • 
5.2.2008 12:01:34
Hani, já jsem se naučila rozlišovat mezi "naklizeným" a čistým bytem. A hodně mi to pomohlo od takového toho pocitu "u nás není uklizené". U nás je čisto, nejsou tu poházené špinavé kusy oblečení, v kuchyni se nehromadí kupy špinavého nádobí (přiznávám, že máme myčku).
Ale v obýváku máme koutek s hračkama a hračky jsou i kolem něj, můj stůl je momentálně zavalen materiály o Maple, LaTex, numerických metodách a to vše se volně prolíná s méďou Pusíkem a Sluníčkem.
Jo a hrnek s čajem a talíř s obědem, protože právě obědvám.
Ano, jsem schopná během půl hodinky vše urovnat. Aby to po návratu dětí bylo do pěti minut stejné,nebo horší.
Tudíž to neřeším a uklidím to večer, aby ten chaos nepřerostl rozumné meze.
A tu půlhodinu věnuju práci - dokud mám šanci.
hanka, 3 dět
  • 
5.2.2008 11:47:57
To, že nejsme robotky je pravda, ale určitá možnost seberealizace je taky důležitá. Já sice nepracuji, ale studuji VŠ dálkově a mám syny 5 a 3 roky, a mimi 5 měs. Vždycky jsem si to nějak zorganizovala, hlídala babička, semtam teta, manžel, kamarádka. Také k nám chodí jedna patnáctiletá slečna, která si hraje s dětma a já mám čas uklídit, atd. Určila jsem si priority, naklizená domácnost mě až tak neuspokojuje, snažím se aby to nějak fungovalo, ale pokud zrovna není vyžehleno, tak se nezblázním. Vařím na dva dny a jenom jednoduché věci, které jsou i zdravé, to co jde poskládat, tak poskládám, zbytek vyžehlím až je čas, jinak si manžel vyžehlí pokud je třeba. Ale stejně, ikdyž perfektně uklidím, tak minimálně do druhého dne to vypadá podobně, což je silne demotivující.
5.2.2008 11:46:18
Stálé zaměstnání při RD neřeším, ale občas mám možnost si přivydělat, ale raději to nechám být, protože mám strach že by mi jednorázový příjem pokazil při dalším mateřství mateřskou. Párkrát jsem tu četla že se dá požádat na PSSZ o výpočet MD z příjmu od mého zaměstnavatele před vstupem na MD, né od občasných brigád, ale když jsem se ptala na naši sociálce tak mi akorát řekli že to slyší po prvé...
5.2.2008 11:44:16
má takýto prístup k zamestnancom. Napríklad u nás, ešte než som šla na materskú dovolenku, pracovala kolegyňa na štvrtinový úvazok, pretože mala malé dieťa, po pár mesiacoch dostala ale od firmy ultimátum: buď príde na plný uvazok (teda od deviatej do piatej), alebo zostane doma. Tak zostala doma.

Pani Šmidochová na jednom mieste v článku hovorí, že sa žena nemusí rozhodovať medzi kariérou a výchovou dieťaťa, na druhom mieste ale tvrdí, že to predsa nemusí byť len žena, kto zostáva s dieťaťom doma. Takže tomu rozumiem tak, že sa vlastne rozhodovanie “medzi kariérou a výchovou dieťaťa” presúva na otca. No, to nie je riešenie, kedy by sa podľa mňa zrušilo rozhodovanie o kariére, len sa presunie na niekoho iného. Ja si myslím, že žena (pokiaľ zarába menej ako muž) sa skutočne rozhodovať medzi týmto musí. Dieťa podľa mňa v prvom rade vychováva ten, kto s ním trávi cez deň najviac času, takže ak je 8 a viac hodín denne v jasličkách, majú tamojšie tety vaščí podiel na výchove než rodina.
Markéta, syn 6 l.
  • 
5.2.2008 11:42:41
Severanko, a co, podle tebe, vede k nepohodě? Že uklidí někdo jiný, že nežehlíš nebo že vaříš jídlo do mrazáku? Mě takový stav věcí uvádí do daleko větší pohody, než kdybych žehlila, uklízela a každý den vařila - mám ten systém stejný jako Verča.
[<<Předchozích 700] Příspěvky 701710 z 725 [Dalších 15 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.