| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vstup do života

[<<Předchozích 130] Příspěvky 131140 z 896 [Dalších 756 >>]
12.6.2008 10:26:25
V legislativě, která zabraňuje nebo komplikuje vznik a fungování porodních domů a podobných středisek alternativní péče.
Chápej, stejně jako ti obří fabrika specializující se na sériovou výrobu nemůže nabídnout originální kus (leda by to byl zmetek), nemůžeš dost dobře čekat od fakultní nemocnice, aby přistupovala citlivě k požadavkům každého jednotlivého pacienta/rodičky. Vánočka od Odkolka prostě nikdy nebude taková, jako když ji upeče tvoje babička a boty od Bati nebudou jako od ševce na míru. V nabídce na trhu musí být obojí. To je celé. ;)
cizinka1
12.6.2008 10:14:55
Madelaine, jak jsi sama jsi priznala, diskusi jsi nesledovala, nebo jen prilezitostne. Za tech dnech toho bylo napsano spousta, aby ten ci ta, kdo ma kapku slusnosti, navazoval na argumenty, nikoliv zase hrabal od zacatku davno jiz odpovezene veci. Jsem jiz netrpeliva, protoze mi opravdu hluboce dotyka, kdyz mne nekdo oznacuje za hysterku, a pritom nedokaze to nicim podporit.

Precti si muj prvni a jediny prispevek pro Lucku. Precti si ho pratelskym tonem, jakym byl psan. A zacituj mi tam jedinou urazlivou, ponizujici ci pohrdavou frazi.

Prispevek Madly byl tvrdsi. Ale ta veta kondicionalem Pokud.... kup si panenku a zasyp, presne vystihuje pocity matky, ktere nekdo "krade" dite, jak to je v porodnicni peci obvykly. A je dobry, aby Lucka vedela, ze takhle nektere matky se citi. Opakuji po treti, jestli muj syn by tyral male novorozene kote tim, ze ho by koupal, prebaloval, obvazoval maslickamy a nunal, bych udelala vse, abych vysvetlila, jak se citi kote, jeho matka, a co na to rikaji zakony. V tomhle pripade ucit se dal na chybach bych ho opravdu nenechala.

To bylo osobne pro tebe, protoze jak vis, citim osobni sympatie. Ale pochop, ze mam 2 deti a prace, nemuzu kazdemu pripominat prubeh diskuse a hajit se od nalepky hysterek, ktere prosazuji prirozeny porod pro vsichni. Jsem rada ze jsi byla v porodnici spokojena, nepochybuji, ze to je pravda, a opravdu nikomu nejde o to, aby vsichni rodily uniformne prirozene. Jen o to, aby vznikla pestrejsi nabidka sluzeb, a aby bylo obvykly informovat a ziskavat se souhlas.
12.6.2008 10:14:44
Monty, píšeš: Jsou zkrátka věci, které v běžné praxi nejsou možné nebo nejsou zatím ještě možné.

Co by se podle tebe muselo stát změnu aby tyto věci možné byly? Jaké vidíš objektivní překážky?
12.6.2008 10:09:26
Bellano,
tady přece nejde o názorové převraty. Moje názory na lékařsky vedené porody se nezměnily ani v nejmenším. I kdybys ale listovala jak zběsilá, nikde nenajdeš zmínku o tom, že by mi vadil kontakt mého dítěte se zdravotnickým personálem a že bych očekávala zdvořilý dotaz sestry před každým sáhnutím na dítě. Jsou zkrátka věci, které v běžné praxi nejsou možné nebo nejsou zatím ještě možné. Jsem a vždycky budu proti zbytečným medikacím při porodech, proti rutinnímu nástřihu hráze, proti nemožnosti výběru polohy při porodu... ale nějaké mytí či převlékání novorozence prostě neberu jako zásah do svých práv nebo porušování zákonnosti. Navíc, pokud mne neklame paměť, nemám z FN Bulovka (neboť CAP byl pouze zařízení porodnické, novorozenecké oddělení a šestinedělí už spadalo pod klasickou nemocnici) jediný negativní zážitek ve smyslu "odnesli mi dítě a neřekli ani ´bů´". A to Bulovka nemá zrovna nejlepší pověst, jak jsem si stačila všimnout.
Nemám na dohledávání čas, ale kdysi tu proběhla debata, z níž jasně vyplývalo, že některé matky o pomoc/radu personálu stojí a jiné ne. Konkrétně u Bulovky některým pisatelkám vadilo, že jim nikdo neradil s kojením apod. Mně to nevadilo, stejně jako mi nevadilo, že se tam děti zbytečně neváží před a po kojení, například. Vadilo mi, že mne v šest ráno budila uklízečka. :-) Už si konečně rozumíme? Je možné připustit existenci několika různých druhů rodiček, včetně těch, kterým zavedená praxe nevadí a není to ani z důvodů neinformovanosti, ani strachu a přizdisráčství?
madelaine
12.6.2008 9:59:24
Cizinko, Madlo, děkuji za citování zákona.

Ta sestřička zřejmě naštěstí tuhle diskusi nečte. Ano, já svoje děti nechávám poučit se z vlastních chyb. Ono to totiž ani jinak nefunguje. Tím samozřejmě nemyslím, že kvůli přirozené naivitě nechám zařvat pár zvířátek. Ale dávám důraz na pozitivní motivaci, a tvrdím, že tady některé pisatelky, i když v dobrém úmyslu, předvedly pravý opak.
Já se rozhodně neřadím k lidem, kteří by měli problém s jakoukoli odlišností :), ale fakt mně ta urputná snaha o zachování všeho přirozeného připadá hysterická. Ale je to jen můj názor, problém může být ve mně.

Libik, z druhého porodu v porodnici mám výhradně pozitivní zážitky. První byl za totáče, no comment.

V téhle diskusi souhlasím s Monty.

Apolena.
12.6.2008 9:50:27
Monty,
já bych si s tebou ráda psala, protože to kdysi bývaly zajímavé debaty, taky se mi kdysi líbil tvůj humor. Ale teď už se mi nelíbí, protože to už není vtipné.
Naposledy - nikdo tu nepsal o porodech v izolaci a nikdo neprotestoval, že lékař, PA nebo někdo jiný zachytil dítě při porodu nebo zachránil nedonošenému dítěti život. Jde o POUHÉ respektování rodičovských práv - tedy toho, co si přejí rodiče, nikoliv toho, co si přeje sestřička nebo pan doktor - v situaci, kdy nejde o život. Jde o to, nevnucovat se tam, kde o moji přítomnost nikdo nestojí. Jde o to, respektovat soukromí a umět odejít a neprudit a nedávat CHITRÉ rady tam, kde o ně nikdo nestojí. Což by bylo fajn, aby uměli všichni, kdo pracují ve zdravotnictví, tedy i Lucka.
Já jsem nekritizovala Lucčino nadšení, ale poměry ve zdravotnictví, které z toho jejího supernadšeného článku pěkně vykukují.

cizinka1
12.6.2008 9:48:51
Monty,

Hysterie, jak jsi zcela spravne ale ne na spravnou adresu napsala, projevuje se primitivizmem a selektivni slepotou. nemusim, nemam cas ti opakovat hodne krat osobne odpovezene veci. staci cist.
12.6.2008 9:48:14
protest proti způsobu, jakým jste se do entuziastické žákyňky obuly a udělaly z ní totální blbku, která navíc porušuje platné zákony ČR.

To není pravda a v tvém případě, kdy tě živí práce s informacemi a textem, je to nepravda vědomá:-©

12.6.2008 9:45:24
Monty, nějak jsem za celou tuto diskusi nezachytila, že bylo ambicí některé z přítomných rodit o samotě v předsíni. Debata se celou dobu točí kolem dodržování práv rodičů a dětí v nemocnici.
Navíc srovnáváš nesrovnatelné- babku si člověk přizval a věděl koho má čekat. V nemocnici (až na drobné výjimky) dostaneš toho kdo má zrovna službu, a když neslehneš dostatečně svižně, tak těch služeb máš šanci poznat několik. Babka v šest nemrkla na hodinky a neodkráčela protože jí končí směna.
12.6.2008 9:43:56
Monty, diskusi sleduji z povzdálí, ale teď se musím zeptat, co těmi citacemi dokazuješ. Že se ve středověku a raném novověku nežilo "přirozeně"? Stejně jako se "přirozeně" nežije dnes? Jo, to souhlasím. Mi pořád připadá, že si lidé myslí, že motivací rodit jinak, přirozeně, "alternativně" a třeba i doma je touha po návratu do dob našich babiček a prababiček. No, děkuji pěkně, o to nestojím ani omylem.
Myslím, že spíš bych to vnímala jako návrat ke "kontinuu", o němž píše Jean Liedloff, než jako návrat do "dob temna".

Hele, Monty, nedalo mi to a přečetla jsem si článek o narození tvého syna a docela se bavím tvými názorovými převraty. Sbíráš materiál na knihu? :-)
[<<Předchozích 130] Příspěvky 131140 z 896 [Dalších 756 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.