| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vstup do života

[<<Předchozích 140] Příspěvky 141150 z 896 [Dalších 746 >>]
12.6.2008 9:42:19
cizinko,
asi jsem v tomhle moc konzervativní. Chodit v neděli do hypermarketu je taky nová společenská zábava. Dřív se chodilo do kostela. Já jsem spíš pro ten kostel. ;)
Ale fajn, necháme ironie. Opakuji - chápu vaše snahy o možnost přirozeného porodu dle vašeho přání a uznávám, že na ně máte nárok. Pouze se nemohu zbavit dojmu, že jde o pláč na nesprávném hrobě. Jistě existuje i skupina matek a nebude statisticky bezvýznamná, která zavedené praxi v porodnictví akceptuje a je za ně ráda. Např. několikrát jsem se setkala s přístupem "fakt jsem ocenila, že si na první noc vzaly sestry dítě na novorozenecké oddělení, abych se mohla v klidu vyspat". Tyto matky by za podobně nadšenou a ušišlanou Lucku byly možná vděčné. Základní věc, proti které jsem se ohradila a proč stále pokračuji v této úmorné diskusi je protest proti způsobu, jakým jste se do entuziastické žákyňky obuly a udělaly z ní totální blbku, která navíc porušuje platné zákony ČR. :-)
Apolena.
12.6.2008 9:35:09
Libiku,
máš recht.
12.6.2008 9:34:52
Sylvo,
knížku si sežeň, je fakt zajímavá. Jedna z mála, kterou jsem si přečetla hned dvakrát po sobě.
Dokázat - hm, ano. Řekněme, že je to takový historický důkaz o tom, že ani v minulosti nebylo běžné rodit o samotě v předsíni a že na novorozeně sahali a zaobírali se jím úplně cizí lidé. :-)
cizinka1
12.6.2008 9:33:46
Za prve Monty,

Nejedna se o navrat k nicemu, a uz vubec ne v dejinach. Prirozeny porod je pouze moderni metoda v modernim porodnictvi, ktere uspech je dolozen jeji empiricky prokazatelnou efektivitou.

Za druhe, kritika aktivne vedeneho porodnicniho porodu se zamirila na odcizeni rodicky od lidi kolem ni, porodu a ditete, ktere dosahla sveho nejvyssiho stupne v djinach. sousedka, babka a tchyne nejsou tak cizi jako porodnicni sestra, ktera ma zrovna sluzbu. ale tnto stary model neni vzor. prirozenost moderniho porodu je vice mene nova konstrukce.
Apolena.
12.6.2008 9:31:01
Monty,
to, co cituješ, je VELICE zajímavý, knížku si určitě seženu...ale...chceš tím citováním něco dokázat?
12.6.2008 9:28:48
Sylvo, ta diskuse začíná být smutná a neutažitelná.
Monty si dělá prču a vy(my) jí kontrujete faunou a Indiánama.
Opticky to začíná vypadat, že nějaká pošahaná alternativa tady argumentuje opičíma porodama, zatímco hodná sestřička Lucka jenom pochovala miminko.

Je to smutně zábavné Osobně si myslím, že je nejvyšší čas to utnout se závěrem, že, bohužel, v Čechách je pacient (klient) nejen připraven nechat se ošetřit(nebo své dítě) bez vhledu do problému a bez souhlasu, ale zároveň není schopen vidět, že je to krapet divný.

Někdo tu psal, že nezná žádnou matku jako jsi ty nebo Cizinka, co by jí to vadilo. To je hluboký omyl. Já neznám jedinou matku, která by si z porodnice nepřinesla nějaký smíšený nebo vyloženě negativní pocit. Jenže většina z nich to přejde jako časově nevýznamnou epizodku, protože dítě je zdravé, takže se jede dál;(( Mluvím mimojiné i o sobě.
12.6.2008 9:24:21
Na vesnici si proto ženy při porodech někdy vzájemně pomáhaly, často babily i ženy z příbuzenstva, sousedky apod. Ja to nebyly indá učený, jak včilkaj, dyť aji já sem jednú v čas núze babila u mojej sestřenice, ale nechtěla bych to, ó Bože, za nic, to je špatnej kšeft ty bolesti přehlédat. Nebyly učený, ale věděly dovíco, ty mladý včil temu nechcú věřit.
12.6.2008 9:21:00
Á, tohle je zvlášť zajímavé:

Babictví bývalo výsadou vdaných žen s dětmi, často starých vdov,které si tak zajišovaly obživu. Odměna za jejich práci byla ovšem nepatrná a jejich životní podmínky velmi bídné. V našich městech se babická živnost, povolená městskou správou a zpravidla předávaná z matky na dceru, připomíná ve 14. století. Dozor nad porodními bábami vykonávaly tzv. přísežné paní, kterými byly neškolené vážené měšťky. Bývalo zvykem, že porodní bába pracovala asi čtyři roky jako stoličná (tovaryška) pod vedením starší zkušené báby; a teprve potom byla oprávněná konat svou práci samostatně.
12.6.2008 9:16:52
Alexandra Navrátilová - Narození a smrt v české lidové kultuře. Vydalo nakl. Vyšehrad.

Cituji:

Po příchodu na svět bylo prvním úkolem babky uvázat pupeční šňůru. K okoupání dítěte si sama donesla z komory necky, které často teprve musela umýt od těsta. V tých knížkách o porodu, co dochtoři píšú a keré sem čtnúla, je to, víte, dycky vypisované enem o tých bohatých a bohatších, gde je všecko po ruce, prádlo, jídlo, posluha, dochtoři. O téj chudobě u nás neví žádný nic, nepíše žádný nic. Dítě se v neckách okoupalo, zavinulo do hadru, třeba utrhnutého z tlusté chlapské konopné košile nebo ze staré sukně. Děvče se mělo vykoupat v míse, co se z ní jídávalo, aby se líbilo, až vyroste. U chlapců se nedělalo nic, neboť se říkalo: chlapec je vzácný hned, dyž sa narodí; cérka, až má dvacet roků. A snád aji trochu spíš. Potom se dítě zavinulo do peřinky – ne do prachové, kolikrát byla i ze špenků nebo z kuřího starého nadrhnutého peří. Matce se zatím dalo kořalky ze stoklásků (tj. divokého kerblíku) a uvařily se zeliny: kočičí dunda, rojovník, balšánek, ajbiš, matková zelina. Potom se matka očistila, podložil se pod ni suchý měch (pytel), když nebylo nic lepšího po ruce. Kolem břicha se stáhla nějakou šatkou nebo plachtou a nechala se v tichu ležet. Přikázalo se jí, aby nespala alespoň tři hodiny, zvlášť když při ní nikdo nebyl, protože by mohla vykrvácet. Když bylo dítě v pořádku, dalo se matce obtúlit (políbit), a když byl otec doma, také jemu. Ale nekerý se stydí, nechce ho obtúlit a praví, že až mu bude rok. Pak se děcku dala cukrová voda a uložilo se vedle matky.
Apolena.
12.6.2008 9:04:48
Monty,
izolace a soukromí není totéž.
[<<Předchozích 140] Příspěvky 141150 z 896 [Dalších 746 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.