|
|
12.6.2008 9:01:56
Markéto,
ve které doložené kultuře si odskakovaly ženy porodit do lesa? Já takovou neznám, ale ráda se nechám poučit. ![]() |
MarkétaP + 4 dcerky |
|
|
12.6.2008 8:59:28
Jak v které kultuře, Monty ...
|
|
|
12.6.2008 8:58:39
Tak abychom se od těch opic posunuli někam dál...
![]() V dějinách, které už lze označovat jako "lidské" samice obvykle o samotě nerodí a to ani v "méně civilizovaných" kulturách než je ta evropská. Ona již zmiňovaná evoluce - lhostejno, zda na ni věříme nebo ne - učinila z lidského porodu daleko komplikovanější záležitost, než jak je tomu u ostatních savců. Nebudeme hovořit o extrémech typu porod francouzské královny, při kterém očumovala polovina dvora, ale ještě docela nedávno, při domácích porodech, byla role matky víceméně pasivní a s dítětem v prvních šesti týdnech manipulovaly spíše cizí osoby. Matky dokonce nenosily vlastní děti ani ke křtu. Tudíž mi není tak úplně jasné, o jaký návrat a k čemu se zde jedná. Požadavek na naprostou izolovanost rodičky a dítěte je z hlediska vývoje společnosti prakticky návratem před dobu, kdy se primáti postavili na zadní a začali používat jednoduché nástroje. ![]() |
cizinka1 |
|
12.6.2008 8:29:06
Terezo,
Jak jiz jsem psala: na zakonech CR nezhledavam nic spatneho, kvuli nim neni treba nic podnikat. Problem je v kurture, a tu se da jedine menit prez oslovovani verejneho mineni. To o kozichu a opicich bylo ode mne, ne od Libika: mne vzdy bavi, jak mimina, kteri neberou do rucicek nic, okamzite chytaji za vlasy. O hodne jsem jiz prisla ![]() Ke kontinualni peci: je velka vyhoda domaciho porodu, ze dobre znama PAtka neirituje. Teda ta moje nebyla vtirava: vseobecne nemecke sestry snad jiz pochopily to pravidlo, ze novorozenec patri k matce. Ale kdyz jsme mely normalni zensky pratelsky vztah, jeji navstevy se mi zdaly prijemne zpestreni dne sestinedelky, nikoliv unavni povinnost tolerovat kolem sebe zenske vseho druhu... |
|
|
12.6.2008 7:27:49
buď se podaří uzákonit cosi ve smyslu "respektujme rodiče", nebo si o tom můžeme fakt jen pokecat...
Terezo, přiznám se, že teď jsi mi vyrazila dech. Tady se tři dny (nebo kolik) vede diskuze o tom, že se v mnoha českých porodnicích nedodržují platné české zákony, které říkají, že zdravotníci musí respektovat rodiče jako zákonné zástupce dítěte a bez jejich souhlasu nemůžou nic a že bohužel dle vyprávění studentky se tak pravděpodobně děje i na oddělení, ze kterého je ona tak nadšená... a ty po té době tady napíšeš "buď se podaří uzákonit"... Teď fakt nevím, jestli mám spíš hystericky rozesmát, nebo radši zhluboka zalkat :o/ |
Líza |
|
|
12.6.2008 6:09:11
Terezo, není třeba měnit pravidlo, to už dávno existuje, a není třeba, aby matky výslovně říkaly, že jim není jedno a chtějí vědět, proč co kdy s dítětem chce dělat a vyjádřit se k tomu, zda s tím souhlasí, protože ze zákona na to právo mají. Takže stačí dosáhnout toho, aby se toto právo dodržovalo.
Jenže kudy do toho - trapné stížnosti na komoru nebo k primáři nepomůžou, to je pod jejich rozlišovací schopnost, nikdo neumřel tak není co řešit. A žaloby? Není to trochu pod úroveň? Tak tedy třetí cesta, společenský tlak na základě veřejného mínění. I tady na téhle diskusi se veřejné mínění vytváří. |
Teraza Horáková |
|
12.6.2008 0:59:31
Co se Lucky - už je fakt odosobněné - týče.... ale mohla to být jakákoliv jiná sestřička....
ne, nebude se případně držet primáře, ale zajeté rutiny, a momentálně je nadšená, třeba bude revolucionářka...../v té práci tedy/. Do hlavy jí nevidím a věřím tomu, že právě, když ten článek psala, ten pocit smyslupnosti měla. Byť nevyhovující pro všechny, některým maminkám to nevadilo, některým ano..... tak jako co??? buď se podaří uzákonit cosi ve smyslu "respektujme rodiče", nebo si o tom můžeme fakt jen pokecat... netuším jaké procento bylo pro a nebo proti, ale souhlasím s informovaným souhlasem s rodičů nejen s operaci, ale i s případným chováním. Netuším - jaké dotazníky jste vyplňovaly Vy, matky, ale já jsem při kontrakcích podepsala, že můj prapraděda byl kulak a babička komunistka až na půdu ..... tím nezlehčuji základ tématu Libik - k ohromujícím znalostem ze zoologie dodávám jediné..... lidi kožichy občas mají - někteří fakt i pravé, ale poslední dobou spíše na zádech... Myslíš vážně, že problém kontinuální péče vyřeší otázka na matku - vezmeš mne do tlupy )) a že to miminko ji pojme?? |
Beruška9 |
|
|
12.6.2008 0:54:25
Markéto, ba právě, po měsíci se z novorozence stává kojenec...a mohou přiskákat další opice s pomocnou rukou...dobrou noc všem. M.
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
|
12.6.2008 0:46:44
No, pokud si dobře pamatuju záznam posledního porodu Kijivu (peravda, gorila, ne šimpanz, ale to nebude velký rozdíl), tak prvních pár hodin/dní po porodu Kijivu vyjížděla na kohokoli, kdo se Tatu jen opatrně přiblížil, a to není v tlupě dominantní samicí. Teprve později povolila starší mládě, posléze další samice a otce. Po měsíci celkem ochotně předala péči o mládě, když zkolabovala, nicméně měsíc a den jsou docela odlišné časové úseky ...
Když už jsme tedy u těch primátů ... |
Beruška9 |
|
|
12.6.2008 0:46:22
Cizinko, právě, novorozenec ale zůstane nedotčen
! |
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.