Milada. |
|
|
13.6.2008 9:32:29
Monty,
o koupání tu nebyla řeč? A co je jako tohle: To, že někdo obleče dítě nebo ho umyje - pozor, nemluvím o očkování nebo braní krve, jen o tom "sahání" a "manipulaci" - je kravina, blbost, není to funkčně důležité... ale svým postojem vůči němu se mohu vymezit. Máš tam mytí? Máš. Koupání a mytí vnímám jako prakticky stejnou věc. Takže ano, o koupání (nebo o umytí v šampónu) tu řeč byla. A jako dost mi to vadilo, když mi to nikdo neřekl, že v tom dceru hodlaj ráchat a pak ji vyráchali. Moje mimino není špindíra, tudíž žádnej sprchovej šampon nepotřebuje. |
MarkétaP + 4 dcerky |
|
|
13.6.2008 9:24:51
Ale kdepak, o pouhém dotýkání se jsi mluvila převážně pouze ty ...
|
|
|
13.6.2008 9:09:04
Milado,
už jsem se k tomu nechtěla vyjadřovat, podle mého názoru ta debata dávno ztratila smysl, ale že jsi to ty. O koupání a mazání konkrétně vůbec nebyla řeč, pokud si dobře pamatuju, hovořilo se o tom, jestli na dítě smí sestra bez dovolení sahat nebo se nad ním "rozplývat". ![]() |
Milada. |
|
|
13.6.2008 8:51:11
Sylvie,
Rodina mi zase nezobrazuje Tvůj příspěvek jako strom, tak se ptám tady - Odpověděla Ti na to Monty něco? Vzhledem k tomu, že Monty je sama alergik, tak by alespoň případné zdravotní komplikace pochopit mohla. MMCH Monty, vážně si pamatuju, že když si čekala svého syna, že jsi tam svým stylem psala větu ve smyslu: Hlavně aby manžel pochopil, že já jsem alergik a že i mé dítě nemůže být mazáno dětským olejíčkem za 13,50 Kč. Takže manžel dítě jen tak něčím mazat nemůže a sestra v porodnici ho vykoupat v sajrajtu smí? ![]() |
Beruška9 |
|
|
13.6.2008 1:38:29
Tahle diskuze je přesně o tom, abychom si mohly vyrat, zda se chceme setkávat s Luckami, či nikoliv:
http://chabova.blog.respekt.cz/c/38841/Proc-jsem-rodila-doma.html děkuji všem, kteří byli schopni dojít až sem. Přeji všem, aby mohli rodit tak, jak je jim to přirozené. M. |
cizinka1 |
|
12.6.2008 22:36:54
Madelaine,
Chapu. Jen pokud jeste alespon trochu zajimas se . Vzpomnela jsem si, ze jsem neodpovedela na argument, ktery mozna jsi povazovala za hlavni. Ze to byl Lucin clanek. A pod tak milym naivnim clanku, kritika nepatri. (my muzeme psat ty svoje Fialove stolicky)No, ja osobne povazuji za neslusny kritizovat soujromy zivot. Treba montovat se do takovych veci, jak kdo rodi a jestli vubec, jestli koji, kolik ma deti a jestli spravne zachazi s manzelem. Teda pokud mne nekdo o to vylozene nikdo nepta o nazor, a je patrny, ze autor jen chtel se podelit radosti, zkusenosti, postrehem a tak. Lucin clanek neni o osobnim zivote. Je to o jeji praxi a budouci praci, ktera dotyka se zen, jako potencialnich klientek, a je to take tema verejne. Proto nase nazory, kriticke k popisovane realite nebo doporucujici studovat vedlejsi literaturu, podle mne byly naprosto na miste. |
cizinka1 |
|
12.6.2008 20:47:00
Lassie, nazorove tabory vznikaji v diskusich spontanne, ja je nerozdeluji. Ja muzu jedine je priblizne oznacit, podle nejcastejsich nazoru, co jsou v ni slyset. V teto diskusi jsem dostala otazky a pripominky: "tady nic nezmenis", "krices do tmy", "Lucku tim jen otravis", "napis dopisy do porodnic". Od ucastnic v teto diskuse a ve stejnem nazorovem taboru jindy jsem slysela "misto abys kafrala tady, zajdi si do ministerstva zdravotnictvi", "nejsem spokojena, ale nic nemuzu zmenit" a pod. Podle mne, jsou to znameni dost mlhavych predstav o zpusobech, jak funguje obcanska spolecnost a verejnost.
Pokud se nehlasis, jakou realni cestu vidis neco zmenit, kolik zodpovednosti ma podle tebe zakynka za deni ve svem oboru (a jak se ta zodpovednost se muze uplatnit), a jakou roli prisuzujes mediim a verejnimu mineni pri nejake kulturni zmene? |
madelaine |
|
|
12.6.2008 20:39:27
Cizinko, nechci působit nezdvořile, ale už nemám, co bych řekla. Pro mě je téma vyčerpané.
|
MSteflova |
|
|
12.6.2008 20:17:16
Cizinko, také to děláš, tedy to rozdělování lidí na 2 tábory. Já myslím, že co člověk, to názor, takže nepoměrně více táborů.
A k ani jednomu z tebou uvedených táborů se nehlásím. |
cizinka1 |
|
12.6.2008 20:15:26
Madelaine, jsem velmi prekvapena, jak neco, co je tema, vztahujes k osobam a skupinam. Pises napriklad:
"A domorodky se toho sebestředně chytly a využily pro svoje zviditelnění se." Osobni zviditelneni se neni zajem ani jeden z nas, ani nezavlekly jsme sem nase aktualni tema porodu doma. Bylo to prilezitost otevrit tema prava matek v porodnicich. Je aktualni pro vice zen nez domarodky. Rekla bych, ze pro drtivou vetsinu. "Ale pořád je velká část rodiček, které jsou s porodnicemi spokojené, dokonce vděčné za přístup lékařů. A i ty mají právo na názor, a taky se jim nelíbí, když jim někdo přisuzuje roli nevzdělaných mamin, které se spokojí s málem a kašlou na zákony." Samozrejme ze maji pravo na nazor. Nikdo jim nebere ani jejich prava na cokoliv - epidural, CS na prani, ci proste sluzby takove jako je. Roli nevzdelanych mamin jim nikdo neprisuzuje. Ze jednomu taboru bylo prisouzeny postoj, ze ony kaslou na zakony, pokud jsou porusovany s vysmevem, vzniklo z realniho prubehu diskuse. Strana porodnicnim pomerum kriticka upozornovala na to, ze Luciin clanek je podstate o tom, jak miminami je manipulovano, anez nekdo se vsimal matek ci ptal se o svoleni, coz je protizakonne. Druhy tabor tento jejich pozadavek neustale zesmesnoval, tvrdil, ze jim to nevadi, anebo vykazoval kriticky z porodnic: Pokud se vam nelibi porusovani vasich prav, rodte v predsini (Monty a pritakace). Sylva S. to nakonez zformulovala v prispevku O cem je tahle diskuse. Takze tabor si privolal oznaceni sam. Oznaceni se netyka samozrejme matek, spokojenych v porodnici. Jenom konkretnich diskutujicich. "Tak proč ty emoce?" Nejsem si jista, kdo je tady emotivnejsi. Urazky o hysterkach tady padaji ne z nase strane. Mne osobne trochu podrazdila jedna zlodejka casu, ale jinak jsem klidna. "Co se týká kritiky na rovinu, to je velmi zajímavá otázka. Já to samozřejmě beru zase velmi subjektivně podle sebe, když mě někdo kritizuje, tak se zaseknu a tím to končí. A u 21letého syna, který je podle kalendáře :) dospělý, vidím totéž. Asi to spousta lidí má jinak, nevím. Kritiku vezmu jen od několika nejbližších, jinak na mě působí kontraproduktivně. Opravdu si nemyslím, že by mladá holka, která 3-4 roky ve škole poslouchá něco, byla schopná na základě jedné internetové diskuse otočit. Musí k tomu sama dozrát. A systém taky." Podivej, ja necekam zazrak prez noc. Lucka psala clanek, dostala reakce, coz je naprosto normalni, na to diskuse pod clankem jsou. Myslim nikdo z diskutujicich nemiril kritiku na jeji osobnost, a urcite ne tonem "ty Kaco pitoma", ktery se strasi Lassie a ji podobnym, ktere neco citi, neco jim se jevi, ale dokazat nic nejde, protoze napsano to neni. Byla mirena proti tomu "jak se to dela" - tuhle frazi presne pouzila jsem ve svym prispevku. Pokud Lucka to i nahodou a neporozumenim by precetla jako kritiku jeji osoby, prece si muze od toho odtrepat, ze jako zakynka nemuze delat veci radikalne jinak. Az jako sestra. Ted ma za ukol jen vystudovat obsirneji, nez ji jeji ucitele pozaduji (to bylo moje doporuceni pro nej). Tebe opravdu dotyka i kritika neduhu oboru, ve kterem pracujes? Politickych pomeru spolecnosti, ve ktere zijes? Spolecenskych nravu, kterym podlehas, ale prece neuplne se stotoznujes? Tyhle veci rozciluje, zodpovednou osobnost motivuje pro zmenu, ale prece neni to osobni bremeno, pod kterym nekdo by mel se hroutit. Jsi zodpovedna za vsechno zminene, ale neni to tvoji osobni chyba, ze veci nekdy funguji divne. "Mně to prostě připadá, že se tady pořád oháníte právy. Jistě, to je důležité. Ale vždycky je lepší domoci se práva po dobrém, dohodou, aby ani jedna strana nebyla poškozená." Koho a jak konkretne jsme poskodily jeste (neco snad jiz jsem vysvetlila). Kde jsme byly zly? Jak nasi pozadavky muzou nekoho poskodit? Vis vubec o co nam jde? "Racionální argumentace ano, ale s ohledem na reálné možnosti. Neohánět se jen paragrafy, ale i zdravým selským rozumem." Neni absolutni zadny duvod, aby princip informovaneho souhlasu v porodnicich nezacal platit od zitrka. Staci, aby sestra se ptala: smim miminko oblect? Smim ho naockovat? Prejete se mi pomahat pri tom? Hodlate kojit? Potrebujete s necim pomoc? Prejete se pomahat mi pri odberu? Neni to pro miminko prijemne, ale s klidnou maminkou a s napitim hned po odberu je to mensi sok pro nej... A t.d. Jedina prekazka je kulturni inerce. A ta bez tematizace problemu v mediich se nezmeni. Hezký večer . |
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.