kreditka |
|
|
10.1.2009 16:40:00
No v článku autor informuje o tom co slyšel o porodnicích z doslechu o jiném hledání neinformuje.
Víš on ten titulek je sám o sobě sprostý vůči České republice, když to necítíš, já za to nemůžu, ale pokud jsi četla v diskusi, osamocená s tímto názorem nejsem sama |
kreditka |
|
|
10.1.2009 16:35:12
Logicky je to ironie
Rodily jsme v civilizované zemi - kdyb se takto jmenoval článek beru - Česko to nebylo - tímto podtitulem autor jasně dává najevo, že Česko za civilizovanou zemi nepovažuje, je pravda že výklad může být několikerý, ale vzhledem k tomu, že článek je veden v takovém tónu tak o tom silně pochybuji. |
zuzini |
|
|
10.1.2009 16:03:31
Kreditko, Martino Nov
tvrdíte, že autor si pořádně nezjistil informace o českém porodnictví a následně jej pomluvil. Prosím Vás, tak si tedy dejte tu práci, když mu chcete něco podsouvat a tvrtit, že se mýlí nebo dokonce lže a najděte mi prosím jednu jedinou porodnici, která splnuje jím kladené podmínky! Děkuji |
|
|
10.1.2009 15:56:24
Autor hodnotí něco, co de facto vůbec nezná, jelikož se jednalo o informace nezažité na vlastní kůži
Ale to je jenom tvoje utkvělá představa Autor měl těhotnou ženu, která se svým těhotenstvím ocitla v českém porodnickém systému, tedy může hodnotit, jaké u nás jsou či nejsou možnosti péče o těhule, rodičky a nedělky. Jak můžeš tvrdit, že systém nezažil na vlastní kůži, když se v něm s jeho ženou pohybovali, chodili na prohlídky a zjišťovali si možnosti pro porod a dobu následnou? Co asi dělali jiného, než že zažívali na vlastní kůži, jak systém péče tady funguje?Pokud ty si jako jedinou možnou péči dokážeš představit, že těhule chodí do poradny k lékaři, odrodí v nemocnici a pár dní po porodu odchází domů, kde zůstává bez péče - je to jenom problém tvojí nedostatečné informovanosti, nikoli důkaz toho, že tu máme propracovaný porodnický systém, které funguje na stejné úrovni, jako třeba ve zmiňovaném Rakousku ![]() |
zuzini |
|
|
10.1.2009 15:44:38
Já to tak taky chápu. Nicméně je to pořád dokolečka dokola, myslím že nemá smysl se pořád navzájem o něčem přesvědčovat.
![]() |
MartinaNov (dva rošťáci |
|
|
10.1.2009 15:01:26
ne každá maminka má ale pocit, že její porod v porodnici byl necivilizovaný.
Stejně tak můžu říct, že je necivilizovaná škola, do které chodí mé dítě, že je necivilizovaný můj zaměstnavatel, prodavačka v obchodě, sousedka.... Autor hodnotí něco, co de facto vůbec nezná, jelikož se jednalo o informace nezažité na vlastní kůži (ano, chápu, že nechtěl tak strašně "riskovat", že se přihodí něco tragického!!!) a šmahem shodil kvalitní, špičkovou a velmi obětavou práci mnohých porodníků a sester v porodnicích. A myslím si, že není problém se domluvit se svým gynekologem i na porodu.... Zajímalo by mě, jestli by dotyčný jel do zahraničí i na plánovanou operaci čehokoliv, protože i chirurgický personál je určitě neskutečná zvěř... ![]() |
Mlada |
|
|
10.1.2009 14:39:50
"Rodili jsme v civilizované zemi. Česko to nebylo."
Ano, může vás napadnout, že autor považuje Česko za necivilizované, nicméně tvrdit to nemůžete. - Možná tyto věty zvolil schválně a vytvořil trochu dvojsmysl. (Pokud ano, zřejmě se dobře baví nad vlnou vlastenectví, která se zde vzedmula.) Pro mě takto napsané věty prostě znamenají, že rodili v nějaké jiné civilizované zemi. Druhá varianta by mohla znít: Rodili jsme v civilizované zemi. Česko jí není. A že je u nás Kocourkov? Nikdy si tak nepřipadáte? Já docela často. A nejen v oblasti zdravotnictví. |
Evita |
|
10.1.2009 14:35:14
Taky se mi článek nelíbí... velmi jednostranně totiž vyvolává dojem, že na západ od nás je porod idylka, kde jsou k vám všichni milí, to ale není pravda. Dvě zkušenosti z pobytu, nikoli výletu na "západ": šest let ve frankofonní přímořské zemi, kde se za všechno platí, jste-li cizinec obzvlášť, nehledě na to, jestli si v té zemi platíte pojištění nebo ne. Nezaplatíte, neošetří. Úroveň předporodních vyšetření zdaleka nedosahuje kvalit a pečlivosti českých lékařů, jako každá matka jsem samozřejmě absolvovala screeningy - tři ultrazvukové i velké krevní testy a nenapadlo by mě je nechtít, v oné zemi ovšem ke standardu nepatří. Automaticky se tedy nedozvíte, zda v důsledku těhotenství netrpíte chudokrevností (já ano) či cukrovkou. Pisatel má zřejmě velkou rodinu a jezdí na dobrou dovolenou, porod vycházel na více než 65 tisíc... (podotýkám, že rodit jsem nikoli z finančních důvodů odjela domů). A k dalším vyšetřením, která autor zřejmě z nedostatku informací nazývá genetickými (má zřejmě na mysli vyšetření plodové vody či pupečníkové krve) se navrhuje v případech, kdy existuje závažné podezření na genetickou poruchu, povinné ale není, rodiče se rozhodují svobodně, stejně jako o naložení s případnou informací o genetické poruše dítěte. Je to jako když máte rakovinu - je opravdu lepší, když kolem vás chodí usměvavý personál a nikdo vám neřekne pravdu? Asi záleží na nátuře... A roky v Norsku - pravda, jiná matka - první dítě porodila tam za podobných podmínek, jako dotyčná maminka v Rakousku s důrazem na přirozený porod (tj. žádný neosobní přístup lékařského personálu, ale vlídná porodní asistentka, která maminku nechala svíjet v porodních bolestech přes 35 hodin i přesto, že jí po prvním dni odtekla plodová voda). Tak tahle maminka zase říká "nikdy více" cizině a další dítě porodila v Česku za asistence lékařů, kteří svůj leckdy neosobní přístup vyvažují profesionalitou. Obě máme zkušenosti s porodem tady pozitivní, u porodu jsme měly svého lékaře, což je samozřejmě klika, porodní asistentka sice neznámá, ale milionová, občas s překvapením zírám, že někde nesmí otec, můj muž byl se mnou celou dobu... osobní zkušenost je asi klíčová, možná bych to viděla jinak, mít špatnou zkušenost, říkám si ale, co byla dělala dotyčná s příšernou zkušeností z Norska, kdyby pohořela i v Česku?
P.S. Není to fajn, že floskulka rakouské zdravotnice o komunismu v ČR je už vážně minulostí, když si prostě můžete říct, že se vám chce rodit třeba v Rakousku, seberete se a uděláte to? Kéž by naše zdravotnictví mohlo konečně začít fungovat tak jako třeba to rakouské - není přece normální, aby v tržním prostředí bylo něco pořád zadarmo jen z veřejného pojištění, právě na tom západě je to vidět nejlíp, tam není zadarmo (hrazeno státem) vůbec nic. Pak je normální, že si může pacient vybrat péči podle toho, co je ochoten zaplatit, u nás to moc nejde a to je veliká škoda. |
*Niki* |
|
|
10.1.2009 14:34:49
Zufi, Kreditko.
Věty: Rodili jsme v civilizované zemi. Česko to nebylo. NEZNAMENAJÍ že Česko je necivilizovanou zemí. Naopak: dle logiky je to v překladu: Česko je civilizované. My rodili civilizované zemi, ale nebylo to v Česku.Takže musím napsat, že Česko to nebylo. Už rozumíte? Jinak jsem přesvědčená, že autor by do jedné věty slova české porodnictví a civilizovanost nedal, ostatně já taky ne ![]() Vy ve škole neměly základy logiky? |
Petr |
| • |
10.1.2009 14:26:28
Bohužel, takové věci se opravdu dějí. Já znám dva případy, a kolik by se jich asi našlo kdyby se hledalo? Těmto ženám se stalo že oproti jejich výslovnému přání jim lékař pod záminkou vyšetření protrhl vak blan (v jednom případě s pak odešel se slovy "a je to"). Já bych takovým lidem radil podání žaloby, ovšem nemůžu jednat za ně.
A tím to samozřejmě nekončí, protože po násilném zásahu do tak intimní oblasti přichátzí posttraumatický syndrom...je to jak po znásilnění. Vůbec se nedivím manželce autora článku. Přes veškeré přístrojové vybavení není ještě české porodnictví na úrovni civilizovaných zemí. Omlouvám se za tento výrok všem zdravotníkům kteří chápou že rodičky jsou lidé a mají lidská práva, ale žádná rodička nemá zaručeno že natrefí zrovna na ně. Dokud nebudeme v porodnictví schopni systémově uvažovat a jednat jako v Rakousku, bude porod doma nebo v Rakousku bezpečnější alternativou pro rodičku a dítě oproti porodu v české porodnici. A kdo tomu nevěří, tomu přeju jen to, aby měl štěstí a nemusel se o tom přesvědčit na vlastní kůži. Mmch my na porod v Rakousku nemáme. Nemůžem hlasovat nohama jako rodina autora článku. |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.