zuzini |
|
|
9.1.2009 20:21:22
Hamiltonův hmat třikrát provedený, propíchnutá voda atd. jsou banality? To ovšem mluví za vše..a ty co to nechcou si vlastně strašně vymýšlí, co?
![]() |
|
|
9.1.2009 20:19:43
Já jsem rodila v porodnici, kde jsem byla maximálně spokojená. Veškerý personál se mi představil, vysvětlil, co s námi bude mít společného (např. "Já jsem dětská sestra, budu kontrolovat vaše miminko.") Všichni byli moc příjemní, na všechno se mě ptali. Jestli můžou píchnout vodu, jestli chci tohle, nebo onohle, nenutili mě v závěrečné fázi jen ležet, spíše mi doporučovali polohu vertikální, malýho jsem měla na bříše ještě špinavýho..... Nemám jediný důvod si na jejich chování nebo postupy stěžovat.
Prostě v Bohunicích bylo jako v ráji. A celý Rakousko se pro mě může jít zahrabat. |
zuzini |
|
|
9.1.2009 20:16:52
Evo, můžete prosím objasnit, jaké přístroje to byly? Děkuji
|
Jíťa |
| • |
9.1.2009 20:16:34
Poměry se změnily a moc. Vím to jen z vlastní zkušenosti, rodila jsem v roce 1991 a 2007
1991: - sice bylo už teoreticky možné si zvolit porodnici, ovšem praxe trošku pokulhávala (odmítnutí nespádové rodičky bylo docela běžné) - přítomnost otce u porodu jen vyjímečně, podmíněná absolvováním jakéhosi přípravného kurzu - monitor pouze při příjmu - při příjmu rutinně píchnutá voda, o pozdějším nástřihu netuším, jestli byl nutný nebo ne. - společná hekárna pro cca 10 a více rodiček - v okamžiku porodu je třeba se dopravit kamsi na porodní sál (v mém případě po svých) a cestou na mě řvali, abych ještě netlačila. - porod probíhal na gynekologické koze s fixací nohou - po porodu mi bylo miminko ukázáno 2x na pár vteřit, poprvé hned po narození a podruhé už očištěné a oblečené než ho odnesli na novorozenecký. Do ruky jsem ho nedostala, dovezli mi ho až 12 hod. po porodu. - Na šestinedělí sice byl rooming-in, ale každý den dopoledne byly děti odváženy na 2-3 hodiny na vizitu na novorozenecký. - v době podávání jídla bylo téměř "zakázané" se jakkoliv starat o dítě, kdo zrovna kojil, dostal sprdunk. Jídlo se podávalo v jídelně na konci chodby a ještě za rohem, takže miminka po tu dobu zůstávaly zcela bez dohledu na pokojích. - Porodnice byla neprodyšně uzavřená, nikdo nesměl ven ani dovnitř. Návštěvy probíhaly za skleněnou stěnou přes telefon (v té době opět bylo miminko samo na pokoji ("Chtěli jste ho u sebe, tak se starejte!"). Ukazovat tatínkům přes to sklo se chodilo tajně, aby nikdo neviděl. Dnes (tedy 2007) - možnost zvolit si porodnici i na druhém konci republiky - otec u porodu je víceméně samozřejmostí (obvykle za poplatek) a to dokonce i u císaře - v mém případě mi tentokrát vodu nepíchli, ani mě později nenastřihávali - častější monitorování - Každá rodička má zajištěno relativní soukromí (někde sice jen zástěnou nebo plentou - záleží na podmínkách porodnice) - K porodu není třeba nikam chodit, probíhá na stejném místě jako 1. doba porodní - V mém případě porod probíhal na polohovatelném porodnickém lůžku, které zdá se má tu výhodu, že je možné je nastavit do takové pozice, aby to bylo příjemné jak pro rodičku tak pro porodníka - po porodu dítě ošetřili za přítomnosti manžela přímo na porodním sále, pak mi bylo předáno a byli jsme s manželem ponecháni osamotě. - rooming-in samozřejmostí s nabídkou ponechání miminka na novorozeneckým pokud bychom si potřebovaly odpočinout. Vizity probíhaly na pokojích za přítomnosti matky. - Jídlo bylo donášeno přímo na pokoj - Návštěvy tatínka i jiných rodinných příslušníků byly samozřejmostí. A PAK ŽE SE NIC NEZMĚNILO! |
La Pepa |
|
|
9.1.2009 20:15:07
je zásadní rozdíl mezi porodem doma v Rakousku a u nás - v Rakousku je to normální součást systému zdravotní péče, pokud je potřeba převoz do porodnice, všichni jsou na to připravení, nikdo nedává nikomu "sežrat", že se chtěl obejít bez pomoci doktora a teď jde s prosíkem apod. Funguje tam systém předávání informací mezi PA a porodnicí.
A že to v Česku takhle nefunguje, je podle mě největší riziko porodů doma. |
zuzini |
|
|
9.1.2009 20:10:27
To by mě zajímalo, proč by museli přestavovat půlku nemocnice? Co tak zvláštního a nepslnitelného v jakékoli budově autor požadoval?
|
|
|
9.1.2009 20:08:21
mně se vstřebatelný nitě vstřebaly naprosto bez problémů, tak nevidím důvopd, proč za ně připlácet.
|
|
|
9.1.2009 20:02:11
Milá Jíťo,
řešila bych to velmi jednoduše- sestry mají jistě nějaké osobní ohodnocení. Nevěřila bys jak efektivně funguje když lidem sáhneš na peníze a nemusí to být ani významná částka. Ono to není o dostatku nebo nedostatku lidí ale o tom jak se s lidmi pracuje, jak jsou školeni, jakou mají zpětnou vazbu jak od klientů tak od nadřízených. Jenže ono je bohužel někdy nepříjemné s některými lidmi vyjít, takže se nadřízení případnému konfliktu vyhnou jednoduše tím, že nic řešit nezačnou , protože ta mamina se stejně spokojí s tím že příště bude mít větší štěstí na personál.Ona to s největší pravděpodobností není poslední sestra na celém světě, každý je nahraditelný . Netvrdím že je snadné najít kvalitní personál, ale nemožné to není. |
|
|
9.1.2009 19:54:25
No hlavně by se konečně začali snažit o to, aby k nim rodičky přišly, zajímali by se o to, jak chtějí porodit,...
|
zuzini |
|
|
9.1.2009 19:50:26
Kreditko, autor psal o domácím porodu zcela legálním a odborně zajištěným a ten u nás v republice bohužel není.
|
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.