| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Rodili jsme v civilizované zemi

[<<Předchozích 910] Příspěvky 911920 z 1075 [Dalších 155 >>]
MarkétaP + 4 dcerky
9.1.2009 11:46:28
Bombi, pro paralelu k tvé situaci přidám to samé z Vrchlabí:

-5 minut, v kontrakci vkleče opřená o křesílko před příjmem "A, praskla voda! Vydržíte to ještě chvilku přejít na sál?"
-3 minuty "Tatínku, prosím, pomozte mamince se dole svléknout."
-2 minuty "Můžete se posadit" (zcela mimo sebe se pokouším šplhat na porodní křeslo, o které jsem byla opřená) "Né, tam né, tady máte stoličku!" :)

Nevím, jestli je to z toho poznat, ale zjevně mě brali jako někoho důležitého, okolo koho se všechno točí.~R^
Ivča
  • 
9.1.2009 11:46:15
Už jsem odpověděla níže Vendy. Od mého původního příspěvku, proč se mi článek nelíbí, jsme se posunuly jinam. Pokud se Ti líbí, že se takhle píše o Tvojí vlasti, prosím, ale jak bylo řečeno, nic není černobílé a nic není tak špatné, aby se tu šmahem hanil veškerý personál nemocnic.
9.1.2009 11:45:49
Nepsala jsem, že je péče super, ani o novorozenecké úmrtnosti. Píšu o přístupu k zemi, kde žiju. Psala jsem, že mi vadí mýty o úžasném západě a hrůzostrašné historky o předpotopním hlubokém komunismu. Já tvrdím, že všude je něco zlého a něco dobrého a z toho se má vycházet. Představ si, že máš maminku, která neumí vařit. Snaží se, ale jsou s tím problémy. No a budeš chodit na lepší oběd ke známým, kteří budou pomlouvat tvoji mamku, že neumí vařit a vůbec je úplně neschopná a ty jim budeš přitakávat a ještě popisovat, co zase hrozného ukuchtila. Je to trochu přitažené za vlasy, vím, ale řekla bych, že to alespoň trochu vystihuje můj postoj, který se snažím vysvětlit. Nejsem v tom moc dobrá, takže se omlouvám.
Bumbi&05,08,10
9.1.2009 11:45:18
Ivčo, ano, to je ta změna v "technické" stránce. Ta se změnila. Ale ta lidská stránka, přístup k rodičce jako k osobě nevzdělané a nezpůsobilé porodit a následně se kompetentně o dítě starat, ta zůstala stejná, bohužel. Zrovna tak to, že pacient/rodička má držet hubu a krok, aby se na něm lékaři raději "nemstili" a dotalo se mu dobré péče.

To je v lidech moc hluboko.
vendyna (Janinka + Alenka)
9.1.2009 11:43:59
Já věděla dopředu, co to píchnutí je a ve které fázi se to dělá. Na porodním sále nám PA při kurzu názorně vysvětlila čím se to dělá a jak se to dělá a kdy se to dělá. Proto, kdyby mi chtěli píchnout vodu předčasně,hned po příjmu, hlasitě bych protestovala. Ale mně ji píchli opravdu až když jsem byla hoodně otevřená a těsně před tlačením. Nemám pocit, že by mi tím nějak ublížili. Pokud si rodička předem nezjistí detaily fází porodu (a nemusí jít nutně do hloubky jako nějak spešl odborník), tak se nemůže divit, že neví, kdy může něco odmítnout...a tak odevzdaně vše přijímá. A pak si stěžuje, ach jo.
9.1.2009 11:43:36
Vyslovit slovo NE! nestojí zas tolik energie.

To jistě ne. Ovšem popravdě řečeno, mně se u prvního porodu nestalo, že by STAČILO říct "ne" ~d~ A na to, abych třeba doktorovi vykopla zuby, když už to "ne" nerespektuje, jsem dost velký slaboch, který nenávidí konflikty.
Ivča
  • 
9.1.2009 11:42:31
Asi necháme debaty, protože už jsme někde jinde. Článek mohl být zajímavý na téma jak se rodí jinde, kdy tam nebyla cítit zapšklost vůči čs. porodnictví. Už jsem to psala a někdo jiný také, je to nefér vůči spoustě sester a doktorům, kteří se snaží o co nejlidštější postup a je hloupé napsat, že v Čechách podobný přístup neexistuje. Proto se mi článek nelíbí.
zuni
9.1.2009 11:41:49
"Vyslovit slovo NE! nestojí zas tolik energie"

vendy, gratuluji k tvé sociálně-komunikační schopnosti, ale musím podotknout, že i když ta tvoje věta nevypadá jako subjektivní, tak subjektivní je. Já bohužel z různých důvodů jsem hodně nesmělá a nedokážu lidem, které vidím poprvé v životě, jasně formulovat své požadavky. Mám proto nemít děti?
Víš co, já myslím, že opravdový profesionál - lékař by měl umět a měl by být povinen jednat s lidmi tak, aby eliminoval i tento (můj) problém. Tzn. zeptat se, vysvětlit, co by bylo vhodné udělat (a znovu dodávám, že doktoři co toto uměli a se kterými jsem se setkala, vždy dokázali najít více možností řešení) a pak dát na výběr. Je to tak těžké?
Grainne
9.1.2009 11:41:41
On takový správně vedený porod doma může být pěknej prů....
Co kdyby se nakonec veřejně profláklo, že porodit se dá i bez všeznalého pána tvorstva v bílém plášti. Rdaěji to prohlásíme za nehorázný hazard, statisticky vzato, nejmíň polovina lidí nám na to skočí a tiše se smíří s tím, co bude v porodnici.
Ještě abychom se snažili být konkurenceschopní a dokonce empatičtí a ještě ke všemu komunikovali, když nemáme náladu a zrovna jsme se blbě vyspali.
9.1.2009 11:41:27
Vendyno, vyslovit slovo NE opravdu není problém. Problém je v tom, že se tě v porodnici na nemusí na nic zeptat. Opravdu jsi nikdy nečetla že někumu píchli vodu nebo udělali nástřih bez zeptání?
Nevidím důvod proč bych měla neustále hlídat a vyjadřovat nesouhlas s něčím o čem již bylo prokázáno že je škodlivé. Tobě připadá v pořádku, že o tom ošetřující personál neví? A pokud ví tak koná v rozporu s poznatky moderní mediciny?
[<<Předchozích 910] Příspěvky 911920 z 1075 [Dalších 155 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.