| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Zbytečné zásahy do porodu

[<<Předchozích 120] Příspěvky 121130 z 1209 [Dalších 1079 >>]
cizinka1
1.2.2009 21:34:22
Kili, v kontextu debaty asi je jasny, ze to neznamena ze se nestykaji, ale ze funguji jako rovnocenne nezavisle alternativy. V Norsku muzu chodit bud k rodinnemu dr. nebo k PA, v Nemecku bud k gyn.dr., nebo k P.A. Je to pouze na mne, a pojistovna mi to proplati, a to i presto, ze sluzby pro klientky PA jsou levnejsi a obecne setrnejsi pro system. Ale ty lekare se se proplaci, protoze ji voli jinak dusevne naladene anebo vice zdravotne zatizena klientela.
Raďulka
1.2.2009 21:30:47
Amaz, já vím, že kdysi to tak bylo, ale nedávno jsem viděla učebnici somatologie u jedné praktikantky co u nás byla a je to komplet v češtině. Latinský výraz sem tam a to jen u nejznámějších názvů...
My měli anatomii teď na výšce dost výživnou, já dostala k poznání právě ty záprstní kůstky, měla jsem je složit tak jak patří. Vzhledem k tomu, že je to o zkoušejícím celkem známé, měla sjem to naučené dobře ~;)
1.2.2009 21:29:59
Cizinko, není snad jedním z hesel Hamu "vraťte porod matkám, kompetence patkám", to, že není cílem domorodiček, aby porodnicové neměly doktora, je samozřejmé, jejich cílem je, aby ony měly kompetentní patku. Bude-li patka kompetentní, tak vzhledem k tomu, že náklady na její kvalifikaci i mzdu jsou nižší než lékařovy, bude kompetentní pro kohokoliv.
Já spekuluji, ty ovšem také, vyvracíš-li mi spekulaci. Já jsem myslela, že ty jsi zvyklá udržet akademickou úroveń debaty,koukám jako blázen, co z tebe leze.

Jenom jsem před několika týdny chtěla upozornit na možnou odvrácenou tvář emancipace domácích porodů, nehorlila jsem pro jejich zákaz ani nic podobného. Já bych velmi přijala, kdyby to sdružení deklarovalo, že je pro zásadní změny péče o těhotnou a rodící s vědomím, že tato se může změnit pro všechny. A že je k tomu opravńuje svaté přesvědčení, že mají pravdu~;)

Nějaká Líza tu dokonce potrhla, že tato menšina je mesiášská či vůdcovská, tedy v úloze toho, kdo mění dějiny. ~:-D
Proč to, proboha, neřeknete na rovinu.
Pak bychom se bavily o té pravdě svaté:)
1.2.2009 21:26:26
Raďulko,já na SZŠ (kdysi dávno) jsem ze somatologie maturovala povinně,a zkoušel (a učil) nás proděkan LF,měli jsme to komplet v latině a kompletní...záprstní kůstky (i s memotechnikou pomůckou ;)) jsem před mateřskou dala ještě dohromady,teď mi to už dá dost práce ~y~

Ale netuším,jak je to teď...
kili
  • 
1.2.2009 21:19:38
Paralelně ? Hm, tak to se nikdy nesetkají. To bych za vzor tedy nedával.
1.2.2009 21:15:04
"Pokud by se ho tykání dotýkalo příliš, tak tu přece nebude" - to je argument jako hrom. Takže označit kohokoliv sprostým slovem by taky bylo v pořádku, pokud dotyčný reaguje (dokonce i když reaguje odmítavě na ono slovo, jako Kili na tykání), protože jinak by tu přece nebyl?

Špatně pochopeno,jenak se rozhodně nejedná o nadávku a jednak jde o to,že sem Kili prostě přišel diskutovat a je tu rád,jinak by tu nebyl...není tu přece placen,nebo nucen být.Když by pro něj vykání bylo tak důležité,jak se ti zdá,tak si nedá nick Kili (ale třeba MUDr. Kilian,jako tam,kde jemu vykáno) a nebo nesetrvává tam,kde je to prostě obvyklé...

Grainne
1.2.2009 21:15:02
Libik, no já předpokládám u většiny osob dost soudnosti, aby si každý z těch spoust informací mohl vybrat to, co sám nejlíp využije.
Přiznávám, že pro mou osobní potřebu jsou mi statistiky, vědecké a jiné důkazy celkem ukradené, protože kdybych se jimi hodlala řídit a prostudovala vše potřebné (tu a tam jsem to už dělala), zjistím zas a opět, že je to 50 : 50, takže stejně musím použít vlastní rozum a vlastní intuici.
Pro mě není až tak důležité, kam se čí intuice, nebo názory - podložené i nepodložené, přiklání, pro mě je důležité že je tu možnost přenosu informací a možnost volby. Ta volba zrovna v tomto konkrétním případě je omezená.
Navíc, přiznávám, že bych se po vlastních zkušenostech raději svěřila do rukou schopné PA, než sotva dostudovanému lékaři, který stejně přihlíží kdesi bokem, jak porod dopadne a v případě komplikací je volán zkušený porodník. Je jedno, jestli zkušeného porodníka volá mladý, nezkušený porodník, či PA.
Tvůj strach nesdílím, lékaři ještě dlouho nebudou chtít pustit otěže z rukou, takže jediné, co je žádáno, aby se nevrtali tam, kde nejsou vyžádáni. Kdyby to tiše a bez kraválu a výhrůžek dělali, šlo by to tiše a nebylo by ohrožováno jejich vyžádané působení u porodů.
Nu a ochraňovat druhé před špatnými, dobrými a vlastně jakýmikoliv informacemi mě opravdu neláká, třídění a schopnost zacházet s informacemi patří v dnešní době k základnímu vzdělání.
cizinka1
1.2.2009 21:07:27
Libiku, ja stale cekam na nejake podlozeni tve argumentaci: " Uvědomila jsem si, že bude-li poskytována seriozně péče jen asistentkou, těžko ve stejném systému může být nárokovaná tatáž péče doktorem."

Ja vazne nevim, jak ti neco tak hloupeho mohlo napadnout.
1) nikdo o to neusiluje, ani nevyslovil takovy cil;
2) neznam zadnou evropskou zemi, kde takto by fungovalo, a to presto ze ve vetsine v te severozapadni casti pece PA a dr. funguji paralelne. Protoze, lekare poskytuji jisty soubor sluzeb, o kterych je zajem: prenatalni screening, IVF, epiduralove porody, planovane CS a samozrejme resi patologie. O tyto sluzby jednoduse zajem stoupa.

To, co jsi uvedomila, je hloupost. Abychom byly uprimni, je to neuveritelne naivni dezorientovany blabol.

Pises

"Je to esence arogance: Například taková Cizinka je schopna hájit podsunutí embolie porodníkovi coby typickou porodnicovou komplikaci, ačkoliv na stejném listě uvádí, že embolie je vzácná ( 80-100 tis, porodů.)"

Alespon soustred se na to, co ctes: ja jsem psala 1 k 8-30 tis. porodu. A samozrejme je to komplikace, ktera se stava v porodnicich, protoze je spojena s komplikovanymi porodami, podanim leku, vyvolavanymi porodami, chirurgickymi vykonami. Doma tyhle vykony jednoduse se neprovadi. Abys dostala embolii, musis podstoupit nejakou brutalni manipulaci, kvuli ktere vzduch ci voda dostane do krevniho obehu. Neni to zakernost od zlych doktoru, ale to je komplikace, ktera doprovazi jejich nekdy opodstatnete zasahy. Chpapes? Nic arogantniho v tom neni, je to pouze fakt.

zdravotnice porodnicodomorodka
1.2.2009 21:04:56
Milá Hanko, nicku kili s malým k tykám a nečiním tak omylem, ale z respektu k demokratickým principům tohoto diskuzního fora.

Sálodlouhá historie mého kontaktu s tímto nickem je již v propadlišti a tento jev, který tě štve je jen a jen logickým vyústěním situace.

Kiliho jsem ujistila, že pokud se setkáme mimo net, budu mu zcela jistě vykat, jak je v kraji běžné, ale myslím si, že celá tahle taškařice opravdu není o tykání a vykání, ale jen o tom, když slepě nedůvěřuješ někomu, kdo se cítí býti autoritou, ale prostě prověřuješ...
Raďulka
1.2.2009 21:02:13
Autorko, jen jedna technická, vy se jako zdravotničtí asistenti učíte klasickou latinskou anatomii??? To se mi po pravdě nechce vůbec věřit. Jinak ano, máte kompetence ke spoustě úkonům, které dělá zdravotní sestra. Nicméně ta za vás v práci zodpovídá a věř mi, že někdy je to problematické spojení. Např. my asistenty u nás na JIP nechceme, hodili by se nám sice jako ošetřovatelky, ale tohle oni dělat nechtějí, většina se hrne k odborným věcem... což není vždy výhra.
Mimochodem na webu se dá omrknout učební plán na středních zdravkách a já si fakt nemyslím, že je totožný s VOŠ nebo bakalářem, i kdysi na střední bylo spektrum předmětů větší a víc do hloubky. To ovšem nemůžeš vědět, to je fakt. Ale stačí se zeptat starších kolegyň někde na praxi ~;)
[<<Předchozích 120] Příspěvky 121130 z 1209 [Dalších 1079 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.