Limai |
|
|
7.2.2009 23:56:07
vysvětli mi,co je na tvém způsobu efektivního,když dítě dostává na holou a stejně to dělá znovu a znovu?Fakt jsem nepochopila efektivitu takového jednání.Ty tady píšeš v jedné větě že dítě vždy dostane na holou a o dvě věty dál z toho vyplývá,že své nežádoucí chování stejně znovu a znovu opakuje a dostává znovu a znovu na zadek.Takže ta efektivita spočívá v čem?Nepleteš si slova efektivní a afektivní?
|
Limai |
|
|
7.2.2009 23:47:43
pslal odpověd pro LIMAI:/takže tam si to přečtimjelikož to nehodlám psát znovu,a když tě zajímá jak řeším situace kdy dítě neposlouchá,tak ty řeším prostě tak že se zamyslím nad tím proč mě zrovna v tu chvíli dítě nechce poslechnout,a jakým způsobem by se to vyřešit dalo.Když zrovna tento způsob nezabere,tak zkusím jiný a pokud i ten se mine účinkem,snažím se nacházet další a další a většinou i ve spolupráci s dcerou.Způsobů jak o něčem přesvědčit dítě tak,aby samo dospělo k tomu že je to pro něj žádoucí je v každé situaci spoustu.Nejsem líná si situaci zanalyzovat a hledat řešení.Ale chápu že pro některé matky může být myšlení velmi únavné a velmi bolestivé(tím nemyslím nikoho konkrétního).Zatím se tady nenašla jediná z těch co malé děti tak nutně musí plácat,která by napsala co všechno konkrétně udělala v určitých situacích že vyčerpala všechny možnosti výchovy a musela potomkovi ukázat kdo je tady pánem.
|
Limai |
|
|
7.2.2009 23:30:50
ty na přechodu nemáš mít empatii,ty máš před přechodem zapojit mozek tak aby jsi našla způsob jak s tím dítětem přes ten přechod bezpečně přejít aniž by bylo nutné dítě trestat.
|
Jitka |
| • |
7.2.2009 23:28:33
situace ze včerejška:
cca před třetí hodinou odpoledne jsem si ohřívala jídlo,s nejmladším dítětem v náručí aby neřvalo, dcera jedla u stolu mandarinku, syn se po návratu ze školky odmítal jako obvykle převlíct, mandarinku měl slíbenou hned po té co se sám převlíkne. řekl že žádnou nechce, misto přelíkání (na protest) vzal kostku z dupla a házel s ní po kuchyni. Cca na počtvrtý, poslechl, házení nechal. to jsem si právě dodělala jídlo a šla se převlíct protože mne nejmladší dítě mezitím silně poblinkalo. Syn hned zase začal házet. Vrácela jsem se, syn přestal akorát zase házet. Když jsem utírala poblinkanou podlahu, slyšela jsem ho říkat: "letělo to nikam do pldele". Konečně jsem začala jíst., Vtom vzduchem prosvištělo kus bagru z dupla, který si syn donesl místo toho dílku, co letělo nekam do p.. a kus bagru s ostrým koncem mne švihlo přes tvář. Omlouval se , sám se pak poprvé v tomto týdnu převlékl bez scén , dupání a protestů (např. ty mi musíš pomáhat, a už ti to žikám naposledy, to si teda piš , že tuhle kombinézu si nevemu ). Když syn něco provede, vždycky je (chvíli) tak neštastnej. Ve školce s ním maji taky dost problémů, na druhou stranu mi řekli: "ale vždyt on není agresivní a jak dokáže být milej a jaký má někdy vtipný hlášky" Já jsem případ co má problém ovládat se hlavně se svým řevem. Jsou situace, kdy přesně hlavně vím co bych dělat neměla, ale absolutně nevím co bych s ním dělat měla. |
Limai |
|
|
7.2.2009 23:26:57
je mi líto že nyní zklamu tvé iluze o autoritativní výchově mé dcery,kdy všechno musí být po mém,ale jaksi sis nakálela do vlastního hnízda,protože postoj"musí být po mém"uplatnují přesně ty matky,které plácají,jestli ti to jaksi nedošlo.Matka po dítěti něco chtěla,to neposlechlo,tak mu matka jednu vrzla aby bylo po jejím a pak se schovávají za alibistické řeči o tom jak je dítě nezvladatelné a jak je nutné mu jadnu lupnout.A musím tě zklamat ještě jednou,protože já sice patřím mezi matky neplácačky,ale k tomu že se bez toho lze obejít jsem musela také nějakou cestou dospět.Když byla dcera mnohem mnohem menší,také jsem ji občas plácla.Jenže mě,na rozdíl od vás,došlo velmi brzy že tudy cesta nevede a začala jsem hledat jiné cesty,jak dítě vychovávat aniž bych se k takovému kroku musela snížit.Protože já jsem ty cesty hledat CHTĚLA,nejsem alibistka která by si hledala milion výmluv,proč něco nejde,na rozdíl např. od madlenky.Já se postavím k situaci tak,abych našla způsob jak to udělat aby to šlo.Od té doby dcera neví co to je plácnutí,a jsou to již téměř čtyři roky.A není to žádný hodný andílek,ostatně o jejím chování jsem zde již několikrát psala,takže kdyby někdo měl problém s tím,že já plácat nemusím,protože mám hodné dítě,tak se mu akorát vysměji.Moje dítě zlobí taky hodně,ale já si svoji frustraci nepotřebuji vybíjet na něm.
|
Romana |
| • |
7.2.2009 23:19:59
Všechno to mám vyzkoušené několikrát. Naopak záchvatný vzteku sílely.Asi po půl roce šíleného vztekání mě ujela ruka a ono to prostě zabralo a syn se nejen přestal vztekat ,ale začal reagovat na ty,ty,ty.Těch situací ,kdy ho musím plácnout je, jen poskromnu,Prostě mému synovi víc vyhovuje jemný plácanec ,aby pochopil ,že se chová špatně a příště mu stáčí ty, ty ,ty.Dneska jsem opět byla v situaci kdy Tomášek nechápal co po něm chci tak jsem ho jemně plácla o on mě obejmul a řekl mě: už nebudu dělat to se nedělá.Prostě na mé prosby a vysvětlení reaguje podrážděně, až hystericky.Věř ,že jsem se ze začátku cítila hodně blbě dokonce jsem požádala o pomoc psycholožku ,která byla svědkem Tomášova výstupu naznala ,že když ho jemně plácnu je to pro něj míň stresující než ,když jsem se mu to snažila vysvětlit.Asi je po mě, mě to taky hrozně ponižovalo ,když mě naši pořád všechno vysvětlovali a vůbec jsem je neposlouchala a jako dneska si pamatuji první facku necítila jsem zlost naopak jsem pocítila obrovskou úlevu a vysvobození,.neboť jsem naprosto pochopila, že toho mají rodiče už dost a začala je brát víc vážně.Tenkrát mě bylo osm.Usvého dítěte se snažím o všechny zásady jako vy jen do té doby pokud to syna nezačne dráždit potom prostě přijde pro něj přijatelnější možnost a věřte že mě to netěší ,ale ze zteklouna se stává naprosto pohodové dítě.A myslím si,že o to jde nebo ne.
|
marketa |
| • |
7.2.2009 23:17:15
ahoj jito,
jsi ve fakt nezavidenihodne situaci, drzim palce, aby se to srovnalo. jednak moc doporucuju ti knizku "Respektovat a být respektován" a potom ma takovy napad. No, mozna me taky posles do haje a reknes, ze to nejde. nevim moje svagrova ma dceru z prvniho manzelstvi, je tedy mladsi nez ta tvoje, ale taky pubertacka a k tomu dve uplne male deti z druheho (ted 2,5 a 4 roky). presto se starsi dcerou jede vzdy na jare sama, bez ostatnich deti a bez manzela na 4-5 denni zajezd. je to darek k narozeninam. je to dobry zpusob, jak ji da cas, ktery maji jen ony dve spolu. navic jednou tydne chodi jeji manzel s kamarady na "jedno nebo dve" to pak svagrova ulozi ty dva mrnousy a zbytek vecera tj cca od 8 do pul desate travi cilene se svou dcerou. povidaji si a dcera vi, ze tohle je cas pro ni (jasne, ze se u toho treba sklada pradlo a podobne, ale je tam pro ni, nejde si treba surfovat po netu.) nevim, jaka je tvoje situace, ale muzes se snad s manzelem domluvit, a jit s dcerou jednou tydne do restaurace, kina atd a postupne se propracovat k te spolecne dovolene, kde si to konecne vyrikate, samy dve? moc bych vam to prala. a radsi bych se nepokousela s ni ted resit tu skolu, proste ji spis venovat cas a naopak mluvit o necem jinem. potrebujes prece hlavne ziskat jeji duveru. vis, v nejhorsim pripade si, jakkoli hrozne ti to zazni, v srpnu udela zkousky, protoze z neceho propadne, ale to je jedno, jestli to do te doby date dohromady. vas vztah je mnohem podstatnejsi. rekla bych ji narovinu, ze je pro me strasne dulezity dat vztah dohromady (nebo ji to napis, jak radila marketa, to byl dobrej napad) a ze s ni chces stravit vecer (vikend je na zacatek asi moc, to by te asi odmitla) a ze se nebudete bavit o skole a ni o dalsich konfliktnich tematech, ale proste si udelate hezky vecer. kdyz to bude mit uspech, tak bych to zavedla jako pravidlo. a vysledek se dostavi. zdravi a preje vse nej marketa |
Limai |
|
|
7.2.2009 23:11:19
že z podstaty věci jsi nepochopila ani tolik co by se za nehet vešlo.Jde o to,jestli člověk CHCE hledat způsoby,jak dítě vychovávat bez těch fyzických trestů.A z těch plácaček které tady obhajují proč dítě tak velmi nutně plácnout MUSÍ,tady není ani jedna která by tu snahu měla.Vy si chcete prostě hledat důvody,proč je potřeba dítě uhodit.A ani jedna tady ještě nenapsala,co všechno udělala pro konkrétní situace aby to dítě uhodit nemusela.
|
Petra, dvě děti (jen jedno zatím umí zlobit :) |
| • |
7.2.2009 23:06:10
Každé dítě je jiné a není univerzální výchovné metody i když některé se tak tváří a nemám moc pochopení pro maminky, které, když zjistí, co na toho jejich broučka maká a když to náhodou odpovídá nějakému ultramodernímu výchovnému stylu, se pak tváří, že mají patent na rozum.
Nejsem zastáncem tělesných trestů - naši je používali, to ano. Nemám pocit, že by mi to nějak zvlášť ubližovalo, ale pro náš vztah zvlášť v pozdější době (kolem puberty) to nic dobrého nebylo. Já jsem k tělesným trestům ve výchově svého syna zatím nedošla, ale tím neříkám, že jsem hrdinka co si vždycky ví a bude vědět rady a nikdy se k něčemu podobnému nesníží. Prostě jsem zatím pro něco takového nenašla ve výchově smysluplné uplatnění. Asi 2X jsem kolem jednoho roku zkusila plácnutí - myslela jsem, že Tomášek rychleji pochopí, že tohle je opravdu důležité a že si nedělám legraci, ale bez úspěchu tak proč v tom pokračovat. Pokud jde o výchovu, hlavní roli hraje jednoznačně důslednost, pak také dobrý příklad, pozitivní motivace (a klidně i sladkosti za odměnu, když to pomáhá) a když má dojít na tresty tak já si vážně nejsem jistá jestli plácnutí je ten nejhorší případ. Například si nedovedu představit, že odvedu Tomáška do jiného pokoje a řvoucího ho tam nechám "se uklidnit" - bude se na mě s pláčem věšet a já ho tam nechám minuty nebo i desítky minut a měla bych mít dobrý pocit, že je to výchovné a není to bití? No ale trápení to je. To mi teda to plácnutí připadá jako menší zlo. Fandím každé matce, která se zodpovědně snaží najít ten správný přístup ke svému dítěti a zvažuje co je pro danou situaci nejvhodnější. Jednoznačná hloupost je bití, řežání nebo plácání v afektu, to je výchovně na úrovni hospodské rvačky. |
marketa |
| • |
7.2.2009 22:47:03
"přečetla jsem spousty knih o respektování dětí"
proc si tedy nezkusit precist i tu zde mnohokrat doporucovanou "Respektovat a být respektován" ... |
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.