| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Anketa: Fyzické tresty ve rodině

[<<Předchozích 200] Příspěvky 201210 z 750 [Dalších 540 >>]
Linda
  • 
7.2.2009 0:09:57
Moje dítě je stejné. Vzít za ruku když nechce, odnést ji někam proti její vůli nebo vztekající obejmout (dle rady Prekopové), to ji spolehlivě rozzuří k nepříčetnosti. Myslím si, že je zuřivá právě proto, že to považuje za ponižující. Plácnutí na zadek (v pravou chvíli) ji uklidní. Je to rychlé a bez emocí, se stručným komentářem a bez zbytečných "keců" (ráda s dcerou debatuju, ale ne v momentě, kdy ona debatovat nechce). Dělat něco, o čem vím, že dítěti extrémně vadí a jenom ho rozzuří, považuji za psychické týrání a za mnohem škodlivější, než neškodné, rychlé plácnutí přes zadek.
Grainne
7.2.2009 0:09:36
Jíťo, na vařečku bych zapomněla, co zapomněla, raději bych ji pro jistotu vyhodila z okna~:-D
Zkus si uvědomit, čím to dítko prochází a jak je to těžké. Pro něj je dřina dospět. Pro rodiče taky.

Myslím, že už někde z minula jsme na sebe natrefily, na mně to dělá dojem, že se bereš moc vážně. V téhle etapě života prostě část a někdy hodně podstatnou část rodičovské autority ztratíš, to je totéž, co přírodní zákon. Zkus se s tím smířit, to je první krok.
Další kroky můžou následovat teprve potom.
Jinak, nějaké to dítě vykopnuté do života už mám a potom vlastním ještě jedno, které pomalu, ale jistě kromě bílení lednice začíná dávat najevo, že mu patří půl světa~:-D, potom mám nějakou tu školu na "případy", ale ta je pro život nějak "na houby", jediný praktický poznatek je ten, že vychovávané subjekty odbornou literaturu nečtou, takže podle ní ani nefungujou.~:-D
7.2.2009 0:06:29
Jíťo, asi chápu, jak to myslíš i proč reaguješ vztekem. Taky nemám ráda, když mě někdo upozorňuje na chyby. Ale opravdu jsem to nemyslela jako útok nebo hledání chyb, co byly.

Psala jsem o respektující a autoritativní výchově. A vycházela jsem z toho, že pokud začneš v tomhle věku používat tu respektující po autoritativní, tak nelze změnu čekat hned. Nepsala jsem, co jsi měla dělat tenkrát, jen jak se máš eventuelně zachovat v přítomnosti.

Ty píšeš, že jste se vždy domluvily a nebyl s ní žádný problém. Přeju, ať se ti to podaří zdárně vyřešit. Měj se, dobrou.
Limai
6.2.2009 23:59:58
Za prvé nechápu,čím jsou si manželé tak rovnoceni.V čem je ta rovnost?V tom že jsou oba dospělí a oba vydělávají peníze?A za druhé-tvoje věta že dítě musíš formovat i v době kdy to zcela ještě nechápe mě tedy rozesmála jako žádná jiná.ANO,TO DÍTĚ TO JEŠTĚ NECHÁPE.Otázka zda jsi vůbec pochopila ty,že myšlení dítěte ani zdaleka neodpovídá myšlení dospělého.A dítě to nechápe,takže ho zmydlíme a ono to pak chápat bude.Takže dítě je vlastně potřeba trestat za fakt,že ještě nemá tak rozvinuté myšlení jako matka.(No,pochybuji v takových situacích i o zdravém rozumu některých matek).
Linda
  • 
6.2.2009 23:58:16
No mě prý mamka občas na zadek plácla (říká ona), ale nijak se to na mně nepodepsalo, páč si to vůbec nepamatuju. Dětství jsem měla super a s mamkou, která mě vychovala, mám bezva vztah. Absolutně nechápu extremisty, kteří považují jakékoliv "fyzické" tresty za škodlivé. Ano, plácnutí přes ručičku či zadek je "fyzické", ale dítěti přece nijak neubližuje, tak co je na tom vlastně špatného? Mně přijde, že tady jde spoustě lidí víc o princip ("Vztáhnout ruku na dítě je tabu.") než o nějaký reálný výsledek (aby dítě skutečně poslechlo, a to bez jakýchkoliv fyzických či psychických následků).
6.2.2009 23:57:15
Limai, ale já nemluvím o "velkém chaosu", ale o běžném večerním poklizení několika hraček ~d~ Holky nemají problém uklidit samy, pokud chtějí. Večerníček jako motivace nestačí, před Harry Potterem nebo příslibem 3D kina o dinosaurech uklidily raz dva ~;) Jenže tohle nelze praktikovat každý den, navíc nevidím důvod, proč by svůj pokojík měly uklízet jenom tehdy, když jim z toho kápne něco extra ~d~

Jinak já se snažím, aby děti kolem sebe ten chaos nevytvářely, takže problematické věci mám hlídané. Tedy - chcete si zahrát šachy? OK, půjčím vám je, ale nejdřív pokliďte plyšáky. Až dohrajete, zkontrolujte figurky a šachy mi přineste, já si je dám k sobě, jinak vám je příště nepůjčím. Hry, lego, karty... ale třeba i úplně pitomý pastelky mám schované u sebe a vydávám jenom na příděl a rozhodně je nepustím z ruky, pokud se někde válí jiné nepoužívané hračky.
Jíťa
  • 
6.2.2009 23:52:43
jo, zkusila. I omluvu, že jsem se kvůli svým zdravotním potížím jí nemohla dostatečně věnovat a že bych to ráda dohnala.

A nebojuju, jen mě vždycky nadzvedne, jak rodiče mladších dětí přesně ví, jak se měly vychovávat ty dnes už starší a co se nejspíš zanedbalo.

Jenže co bybo, bylo. Už to nedám zpátky a tyhle řeči nepomůžou. Proto mě to vytáčí. Místo rady, co teď, se setkávám s dohady, co asi jsem kdy měla udělat jinak.

Až budeš mít někdy s dětma problémy, taky pravděpodobně budeš sama vědět, cos zpackala i proč. A nebudeš potřebovat, aby ti to někdo připomínal, nebo tě dokonce nepřímo nařkl z něčeho ještě horšího.

Nepíšu to sem, abych dostala rady, to stejně dost dobře nejde, protože naši situaci neznáte, a popsat ji by bylo na knihu. Teď zkouším ještě jeden fígl, ale nejsem si jistá, jestli to pomůže. Když ne, tak fakt nevím a asi šáhnu po vařece. Jsou prostě věci, které by si dítě dovolit nemělo (především být sprosté na rodiče).

Jen jsem byla zvědavá, co by udělaly ty zapřísáhlé neplácačky, pokud by všechno selhalo?
Limai
6.2.2009 23:51:22
Přesně tenhle názor zastával blbeček jehož výchova a postoje,úplně stejné jako ty vaše,moji dceru přivedly do psychologické poradny.Z toho je patrné že ty výprasky na vás následky zanechaly a že normální normálně nejste.
Jana
  • 
6.2.2009 23:24:54
Pravda. Mnohdy to jde i bez těch fyzických trestů.
Limai
6.2.2009 23:23:26
úplně všechno.Ale jsem člověk a člověk jako jediný živý tvor,na rozdíl od zvířat,má schopnost ovládnout své myšlenky a své emoce.Takže se snažím mít pod kontrolou především sama sebe a nejednat v afektu,nebo si tím něco ventilovat na dítěti.Takže když dcera dělá něco s čím nesouhlasím,zamyslím se nad tím jak situaci řešit a nejdu ji řešit s vědomím že nejlépe to vyřeším tím že dceři jednu vrazím aby se probrala.
[<<Předchozích 200] Příspěvky 201210 z 750 [Dalších 540 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.