Jíťa |
| • |
6.2.2009 20:13:58
Ano, plýtváš, protože nečteš mé odpovědi. Dělám přesně to, co popisuješ (viz výše). Ale je to marné. Co dál?
Jsem na pokraji ji v nejbližších dnech zřezat vařekou. Zcela v klidu a chladnokrevně.... Ale pokud je nějaká možnost se tomu vyhnout, tak bych ji fakt uvítala. |
MarkétaP + 4 dcerky |
|
|
6.2.2009 20:13:07
Jíťo, blbý. Asi obě vidíme, že tresty a zákazy s tím nic neudělají, když nezafungovaly už na začátku :( jedinou šanci vidím v tom nějak nepřímo z ní dostat, co se děje - klidně jí třeba napsat dopis, nebo napsat jen tak obecné povídání o sobě, jak to prožíváš, ja ji máš ráda a máš o ni strach a nechat to někde ležet, nejak získat její důvěru místo dotazů a výslechu, nevím. Zkus kouknout na místní diskusi rodičů puberťáků, vyskutyje se tam dost lidí se zkušenostmi s teenagery, i docela drsnými ...
|
Dana,dvě holky |
| • |
6.2.2009 20:12:12
Své dcery jsem nikdy nebila-to jen k té anketě.
Nedávno jsem četla pěknou knížku od PhDr.Lidmily Pekařové-Jak žít a nezbláznit se.Super rady pro rodiče dětí od narození až do puberty.Je to velmi čtivě napsané,humorné,fakt jsem se pobavila.Já nejsem tak důsledná,ale věřím,že tam zmiňované rady určitě fungují. |
|
|
6.2.2009 20:09:36
manželé jsou dospělé hotové bytosti, které se navzájem nevychovávají ani nejsou za toho druhého odpovědné. Nejsou si navzájem nijak nadřazení (ve smyslu šéf s větší odpovědností a pravomocemi a ten druhý).
Zatímco dítě musíš v určitém smyslu "formovat" prakticky od začátku, musíš mu do hlavy "nalít" nějaká pravidla chování a to i v době, kdy to ještě ne zcela chápe. Vidíš v tom rozdíl? Já tedy ano, a značný.. |
Jíťa |
| • |
6.2.2009 20:08:35
Markéto,
Pro ilustraci: Poprvé když byla za školou, následoval dialog doma, klidný, bez výčitek. Zeptala jsem se jí na důvod. Odpověď byla, že se navzájem hecovali, kdo si troufne. Nechala jsem to bez trestu, jen s tím, že jí to ve škole neomluvím a že si nepřeju, aby se to ještě kdy opakovalo. Podruhé už se to řešilo ve škole za přítomnosti učitelky. Sliby se slíbily, trest ve formě dvojky z chování byl stanoven. Víc nic se nedělo, kromě toho, že jsem jí doma jednou větou řekla, jak mě zklamala a že mě to mrzí. Žádné výčitky. Při dalších následovaly postupně zákazy a tresty... A z její strany jejich naprostá ignorace. Další pokusy o komunikaci. Před dvěma týdny jsem se jí zeptala, jestli vůbec chce chodit do školy, navrhla jí, že se tedy má na to vykašlat a najít si práci. To nechtěla. Co mám tedy dělat dál. Z mé strany to fakt nejsou výčitky. Snažím se s ní mluvit, snažím se z ní vytáhnout, co by vlastně chtěla... Všechno marnost. Máš nějaký nápad co dál??? |
Limai |
|
|
6.2.2009 19:59:27
střelil,jedno za jakých okolností?
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
|
6.2.2009 19:58:51
nemám, psala jsem ti to jinde v jiném vlákně. Nechceš-li se nad mými nápady aspoň zamyslet, tak je po mně prosím nechtěj, pak zbytečně plýtvám slovy.
|
Jíťa |
| • |
6.2.2009 19:57:08
Máš osobní zkušenost s problematickým puberťákem?
Pro něj není rodič partner ke komunikaci. Jak chceš dojít k jakémukoliv kompromisu s dítětem které v lepším případě pouze mlčí v tom horším ti sprostě nadává? A kdy? Když se doma neobjevuje před 22 hodinou, spíš později. To jsou pořád jen teorie lidí, kteří s něčím podobným nemají absolutně žádnou zkušenost. |
MarkétaP + 4 dcerky |
|
|
6.2.2009 19:57:08
Jo, a k té klidné a rozumné domluvě - je to opravdu domluva ve smuslu dialog? Nebo je to monolog - kázání? To je velký rozdíl, pokud druhá strana cítí, že není brána vážně, ta hádka je celkem nevyhnutelná. Měla by mít pociot, že se o jwejí důvody zajímáš, a to ne formou výslechu ("proč to děláš") ale poctivě hledat sama ("možná se ti doma něco nelíbí ..." např.)
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
|
6.2.2009 19:52:35
Jíťo, to je na mně? Už nejde sledovat vlákno, diskuse je moc dlouhá. Já nevím - ještě jsem nad tímhle nemusela přemýšlet, jak jsem psala výše, a začala bych prostě asi tím rozborem situace, získání jejího pohledu na věc a nějakou dohodou, kde bude ona přizvána k diskusi a může vyjádřit svůj pohled na věc a své návrhy. Plus přesně definované důsledky v případě nedodržení dohody, žádné vymýšlení ad hoc.
|
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.