| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Anketa: Fyzické tresty ve rodině

[<<Předchozích 260] Příspěvky 261270 z 750 [Dalších 480 >>]
Limai
6.2.2009 18:06:26
já se jim ale nedivím.Malé děti ještě nejsou schopné si zorganizovat úklid tím způsobem,že dokáží zhodnotit situaci a říci tímto začnu,patří to tam,potom uklidím tohle a ty věci které mají být v tamté krabici poslední.Já sama to vidím u dětí z mého okolí,a u mojí dcery které bude šest a kdybych ji při úklidu nevedla,tak není uklizeno ani za dva dny.Takže není možné říci uklid si to,to bych se nedočkala nikdy.Bude bezradně stát a koukat a nebude vědět,čím začít a kam s tím vším chaosem.Ale jestliže jí řeknu třeba nejdříve posbírej kostky a dej je do krabice do které patří,tak kostky jsou za chvíli v krabici a pak jí dám třeba za úkol posbírat nábyteček pro panenky,až se prostě dostaneme k tomu že je uklizeno,a během chvilky.Pokud bych to měla nechat jenom na ní,nedočkám se uklizeného pokoje nikdy a dcera bude mezi těmi hračkami dělat všechno možné,jen ne uklízet.
6.2.2009 17:43:24
Já bych chtěla jenom dodat, že Igor Hnízdo měl tu přirozenou autoritu hlavně proto, že když už trestal, trestal ne v afektu, ale např. až druhý den, kdy emoce vychladly, trestal s vysvětlením, trestal přiměřeně a trestal ne jako mocenská osoba, která chce děti k něčemu donutit a ponížit je, ale jako parťák.
Úplně chápu, že děti takového pedagoga milují, protože scénka, kdy Igor Hnízdo oficiálně ustupuje od tělesných trestů, protože už se může na ty velmi problémové kluky (až vyvrhele) spolehnout....... to je jako by je všechny povýšil na generály :-)

Ale ať dělám co dělám, jedinou souvislost mezi tímto přístupem a přístupem maminy plácající vzteklé řvoucí batole na chodníku nemůžu najít.
Fakt se mi plácání batolat příčí. Asi taky proto, že my máme doma tříletou choleričku. A to bych jí brzy musela umlátit. Záchvaty vzteku, válení se po zemi a mlácení hlavou do podlahy u nás bylo na denním pořádku. Tak jsem musela najít jinou cestu jak na ní.

Pokud mohu ráda bych doporučila (kromě již zmiňované knihy Respektovat a být respektován) i knihu Harveyho Karpa Nejšťastnější batole v okolí a knihu Koncept kontinua. Každá kniha samostatně mi dala super rady a poučky a tipy, ale až všechny knihy dohoromady mi ukázaly takový výchovný rámec bez fyzických trestů, podle kterého směruji svou výchovu. A je nám všem čím dál líp :-)
MarkétaP + 4 dcerky
6.2.2009 17:43:22
Ano, spousta řidičů jezdí jako prasata. Troufla bych si tvrdit, že to je mj. i proto, že jaksi nemají pravidla a důvody pro ta pravidla zvnitřněná, ale mají pocit, že jsou daná vnější autoritou a když tam ta autorita není, tak je porušují. Pokud by se učili vidět v pravidlech smysl, jezdili by opatrněji, nemyslíš?

S tím stolem - nevím, v jaké jsi to myslela situaci, ale pokud by lezla na stůl v době jídla - ano, nemohla by možná V TU CHVÍLI s námi jíst. Není to trest, je to důsledek jejího chování.

Ony ty důsledky někdy opravdu jak trest vypadají, protože máme často tendenci důsledek za trest vydávat, směšujeme často skutečný důsledek chování a různé nesouvisející tresty, které aplikujeme. Takže to nestihnutí večerníčka při úklidu může být PODÁNO jako trest i jako důsledek, zatímco třeba zákaz večerníčka za lezení na stůl je prostě jenom TREST, bez přímé souvislosti. Je to srozumitelné?
Marta,2 dítka
  • 
6.2.2009 17:33:39
~t~
Astrit
6.2.2009 17:27:02
"Mimochodem, já teda nekradu atd. ze strachu z trestu, ale protože to považuju za špatné pro mě i pro ostatní, je to moje vnitřní, nikoli vnější norma. Kdyby moje děti nekradly v samobsluze, protože se bojí, že je chytnou a zavřou, považovala bych to za svoje výchovné selhání."
Markéto, samozřejmě máš pravdu, takto je to ideální a mělo by to tak být, ale pravda je taková, že i tato logika ne vždy funguje a nic není jen černé nebo bílé. Vem si třeba situaci na cestách, jak čeští řidiči řídí. Spousta jich jezdí jako prasata, vědí o tom, že někoho mohou zabít a přesto se nekrotí. Na lidi nejlíp platí represe - hodně policajtů na cestách a vysoké pokuty, pak bude na cestě klid. Pokuty vysoké jsou, ale ta policie nějak schází, takže výsledkný efekt nulový...
A jak jsi psala o tom sundávání ze stolu, tak to je přesně to, co moje dcerka chce a očekává, že ji budu ze stolu sudnávat, aby tam mohla opětovně vylézt. Stále dokola. Takže jí vlastně nedojde, že se to nesmí, bude to pro ni ohromná legrace:-) S tím odchodem do jiné místnosti jsem to nepochopila. Jestli to bylo myšleno tak, že pak bude mít zakázáno u toho stolu jíst, tak co je to jiného než trest??
6.2.2009 17:17:51
Limai, a Ty máš vždycky takhle pod kontrolou úplně všechno? ~y~
Linda
  • 
6.2.2009 17:08:31
Taky souhlas. Symbolické plácnutí na zadek nemůže nijak škodit, zato může hodně pomoct. Nikdy bych ale dceru nebila tak, aby ji to mohlo jakkoliv ublížit - třeba facku bych jí opravdu NIKDY nedala.
Linda
  • 
6.2.2009 16:59:38
Promiňte, ale proč jste ho plácala, když domluva FUNGOVALA? Já to beru tak, že pokud domluva nefunguje, tak se holt musí plácnout, ne že bych začínala plácnutím a teprve potom začala zkoušet, jestli to náhodou nejde po dobrém...
Linda
  • 
6.2.2009 16:54:34
Jistě. A pokud nadále ječí a nechce? Ne a ne a ne?!!! A vy víte, že musíte během 5 minut odejít, jinak přijdete pozdě?
Linda
  • 
6.2.2009 16:52:08
Ale já teda dceři rozhodně den nijak neřídím a ve spoustě věcí jí nechávám možnost se rozhodnout. Jak říkám, vždy se nejdřív snažím jít na ni po dobrém a cestou nejmenšího odporu. Rozhodně ji nenutím jíst, čůrat, spát ani dělat něco, co se jí nechce, pokud to byl jen můj nápad, ale není to nutné. "Plácnutí" si schovávám na situace, kdy opravdu poslechnout MUSÍ a kdy po dobrém opravdu poslechnout nechce a kdy na ni nemám žádné jiné páky. Možná, že u starších dětí se lze bez plácnutí na zadek obejít, tedy pokud jsou děti pokaždé schopné pochopit, že určité věci jsou nutné (např. že rodiče musí do práce, že jsme objednáni k zubaři a musíme tam být včas, musíme nakoupit a jindy to nejde, apod.).
[<<Předchozích 260] Příspěvky 261270 z 750 [Dalších 480 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.