zuzini |
|
|
6.2.2009 15:50:25
Kudlo, dodnes si pamatuji každé plácnutí, jako velice ponižující.
|
Astrit |
|
|
6.2.2009 15:34:24
Hezky vědecky podáno, díky.
|
Limai |
|
|
6.2.2009 15:19:23
ale přece pokud mi jde o to bezpečí,tak předem,preventivně,tam kde vím,že to nebezpečí může nastat,vytvořím takové podmínky,aby dítěti to nebezpečí nehrozilo,ne?Takže když jsem s dítětem u silnice,do které může vběhnout,zařídím se tak abych tomu předešla.Když nechci,aby si na sebe moje dítě ve vaně pustilo vařící vodu,natočím mu vodu do vany já a kohoutek zajistím proti otočení.Když nechci aby se moje dítě dostalo k čistícím prostředkům které mám ve skřínce v koupelně,tak ji zamknu nebo je dám tak vysoko aby na ně dítě nedosáhlo.Jenže tady mi připadá že plácačky razí jinou teorii a strašně si protiřečí-ano,jde mi o bezpečí mého dítěte,tak tedy to dítě nechám vběhnout do silnice a pak ho za to že tam vběhlo potrestám.
|
Limai |
|
|
6.2.2009 15:07:06
já se dítěte neptám,jestli se CHCE nebo NECHCE držet za ruku při přecházení silnice.Já ho za tu ruku chytím tak abych měla jistotu že se mi to dítě nevytrhne a nebude na placku pod autem.Pustím ho tam kde je to bezpečnější.Kdybych měla takové rozhodnutí nechat na dítěti,už bych třeba také žádné dítě neměla.Samozřejmě je potřeba přihlédnout k věku a vyspělosti dítěte,ale např.dvouletého se na takovou věc vůbec ptát nebudu.
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
|
6.2.2009 15:03:14
Limai, o tomhle jsme onehdá mluvili na kurzu a bylo to pro mě dost překvapivé. Oční kontakt v okamžiku konfliktu totiž JE mocenskou konfrontací, dělají to i zvířata. Boj o to, kdo dřív uhne pohledem. V okamžiku klidu je pohled do očí výrazem zájmu, ale pozor, je tomu tak hlavně u žen, muži se daleko raději dívají vedle seme na společnou věc (samzřemě neplatí na každého, ale v obecných rysech).
|
|
|
6.2.2009 15:01:50
Ano,souhlasím.Jenže otočit dítě tváří v tvář když ono nechce je projev mocenství.Když vezmu svoji dceru klidně za ruku a budu jí chtít k sobě otočit)a to i v klidu),probíhá u nás boj o moc.Teda neprobíhá,neboť to nepoužívám,když se jí to nelíbí.
Stále o tom samém.Každé dítě je jiné.Nebaví mne tahle debata a stálé opakování toho,že každý člověk je individuální osobnost,na kterou platí něco jiného a že každému vadí něco jiného.vychovávej si svoje dítě a ne mně.Jsem dospělá. |
MarkétaP + 4 dcerky |
|
|
6.2.2009 15:00:46
Ještě mě napadá - já si někdy zkouším představit na sobě. Sedím v práci, dovnitř vejde šéf a řekne: "Udělej tenhle výkaz". Mrknu na to, práce asi na půl hodiny, jsou tři, pohoda, ještě si dodělám tohle a tohle, práce končí o půl páté, tak to stihnu. Za deset minut šef nakoukne a řekne "Co ten výkaz?" Já "V pohodě, bude." Když koukne potřetí, pronese "Ještě jsi neudělala ten výkaz, copak jsem ti neříkal, že ho potřebuju? Tak to tě teda nepozvu na ten malý mejdan, co jsem naplánoval na půl čtvrtou".
Druhá situace: Vejde šéf, řekne "Je potřeba ještě udělat tenhle výkaz, potřebuju to ještě dnes a za půl hodiny jsem naplánoval malý překvápkový mejdan. Byla by škoda, kdybyste to kvůli práci nestihla". Pochopím při pohledu na výkaz, že musím začít hned, abych to do mejdanu stihla. V kterém z těch dvou příkladů by ses cítila jako nespravedlivě potrestaná a v kterém jako někdo, komu je svěřena určitá odpovědnost a je si vědom důsledků. |
Limai |
|
|
6.2.2009 14:56:51
nyní jsem téměř na to samé odpovídala madlence,takže tam najdeš odpovědi na tvé otázky.
|
Limai |
|
|
6.2.2009 14:51:51
za celých téměř čtyřicet let nenapadlo,že když s někým chci komunikovat,tudíž se mu dívám do tváře,že s ním jednám mocenským způsobem.Takže když si doma povídáš s manželem,zřejmě vaše hovory vypadají tak,že on si prohlíží nehty na nohách a ty se koukáš z okna aby někdo z vás neměl pocit že toho druhého ovládá.No,já to mám jinak.Když s nějakým člověkem osobně komunikuji,dívám se na něj(neříkám nepřetržitě,navazuji kontakt očima,gesty,úsměvem,výrazem tváře,chci aby mne ten druhý vnímal a já jeho.Nevím co by sis myslela,kdyby jsi přišla např.na pracovní schůzku a tam jsi začala personalistce vysvětlovat proč se ucházíš o práci v jejich firmě,a ona bys se dívala do zrcátka a štourala se párátkem mezi zuby.A to samé s dítětem-jestliže chci aby mne dítě vnímalo a komunikovalo se mnou,chci s ním jednat tváří v tvář.A dítě si k sobě otočím bez jakéhokoli násilí s tím že ho oslovím a už tím s ním navážu kontakt,nečapnu ho za ruce div mu je nerozdrtím se slovy "ty hajzle ted mě budeš poslouchat"!To že chci aby ten s kým komunikuji byl otočený obličejem ke mě považuji za základní lidskou slušnost.
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
|
6.2.2009 14:48:33
Jo, a ještě - pokud opravdu stihne uklidit, ani nemusím chválit, protože se samo odměněno jednak tím, že má pořádek a dokázalo to všas, a jednak tím večerníčkem - to vše, aniž bych vyhrožovala nebo slibovala, vše co jsem udělala, bylo konstatování, že je potřeba uklidit, a opakované upozorňování na plynoucí čas.
|
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.