| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Anketa: Fyzické tresty ve rodině

[<<Předchozích 300] Příspěvky 301310 z 750 [Dalších 440 >>]
Miladka
  • 
6.2.2009 14:48:09
Ahoj,

mám dvouletou dceru, párkrát jsem ji plácla, ale to mi vždycky ujela ruka, protože jsem se neovládla a hned vzápětí mě to mrzelo.

Vidím to takto: Když ji plácnu když ona dělá něco špatného, tak se naučí, že to dělat nemá, protože pak ji někdo plácne. Co se stane, když nebude nikdo poblíž???

Když ji to vysvětlím, případně to budu ignorovat do té doby, než bude schopná mi porozumět, tak jí to jednou dojde samo.

Myslím, že často máme na děti přehnané požadavky, myslíme si, že věci dělají naschvál, a ony přitom prostě jsou stále nevyzrálé a normáln nechápou proč něco vadí (i ten přechod).

Milada
MarkétaP + 4 dcerky
6.2.2009 14:43:35
PS: Klidně uvedu nějaké další příklady, pokud o to budeš stát. Už se tím nějakou dobu zabývám a tohle přemýšlení, jak dětem s respektem zprostředkovat fungování světa dost zklidnilo i mě, takže další pozitivní výsledek do společné domácnosti ;)
6.2.2009 14:41:19
Nevidíš neslyšíš.Již mnohokrát jsem popsala jak to bylo.takže naposledy.100x jsem svoji dcerku ležící uprostřed přechodu odvlekla,aby mi ji nepřejelo auto a za přechodem i doma vysvětlila,proč se na přechodu neleží a chodí se s maminkou za ručičku.Po 101,102 a 103 jsem jí plácla přes zadeček a za přechodem opět vysvětlila.Ted sama říká,že tam jezdí auta,chytne se mne za ručičku a za přechodem si o tom v klidu povídáme.vecčer u knížek koukáme na auta v knížkách a vysvětlujeme stejně tak jako na začátku.Výsledek je evidentní.Ačkoli jsem dělala ve 103 případech to samé,až plácnutí vzala jako důraznější.
MarkétaP + 4 dcerky
6.2.2009 14:40:14
Astrit, není to trest, je to přirozený důsledek. Trest by byl, kdybych řekla "Protože sis neuklidil, když jsem ti řekla, že máš uklízet, nebudeš se koukat na večerníček". Pokud řeknu "Je čtvrt na sedm. Za půl hodiny začíná večerníček, na který se díváme, pokud máme všechno uklizené. Pokud není uklizeno, večerníček nezapínáme.", pak dítě dost dopředu ví, jaké má neuklízení důsledky. Samozřejmě dle věku dítěte průběžně připomínám, jak plyne čas, případně uklízet pomohu začít. Ale pokud to dítě opravdu nestihne (a v tom jsem pochopitelně důsledná), tak to není "zákaz večerníčku protože jsem neposlech maminku", ale "nestihnutí večerníčku, protože jsem flákal úklid, ačkoli na to byl dost času".

Možná ti to nepřijde jako velký rozdíl, ale je tam - pomocí vhodně volených komunikačních způsobů jsem dítěti zprostředkovala suočasně příležitost něco udělat k jeho spokojenosti a zároveň jak to vypadá, když se neplní pravidla. Nefunguju tam jako ten, kdo rozhoduje, co se teď bude dít a neuděluju sankce z vyšší moci. Výsledky jsou dokonce dva - jednak je uklizeno a jednak dítě pochopí, že věci mají své logické následky.
6.2.2009 14:37:33
Podle mne je plácnutí o kterém se tu již několik dní bavíme stejně hanlivé jako Tvoje metoda-chytit za ruku,otočit tváří v tvář a vysvětlit.Moje dcera by To předvedla,co je pro ni více stresující.Ty prostě nechceš připustit to,že u každého dítěte je to jiné.Ty jsi se rozhodla,že plácnutí je horší než otočení tváří v tvář,které jsi tady popisovala.Myslím,že mocensky je to nejspíš stejné.Jenže jedno dítě je vystresované z plácnutí,jiné z toho co děláš ty.
Své dítě respektuji,miluji,ale také mu vymezuji hranice a chráním ho.Tak,jak umím.Ty si myslíš,že to evidentně umíš lépe,přeji Ti,aby jsi to co tady teď odsuzuješ,nemusela nikdy řešit z druhého konce.Víš přece že to,co nejvíce odsuzujeme se nám ukáže a vrátí.Tak to prostě funguje.
Z hlediska moci mi plácnutí připadá stejné jako odvlečení dítěte ze silnice přes rameno.Ale to je úhel pohledu.Snažím se to vidět z Tvé strany a je mi líto,že ty se to nesnažíš vvidět z pohledu mého.Pokud respektuješ svoje dítě,respektuj prosím moje názory a moje výchovné metody.
Nikdo z nás se nenarodil jako matka a všechny se to učíme.Někdo lépe někdo hůře.Ale je jen málo maminek,které to nedělají tak jak nejlépe dovedou.
Já to prostě dělám tak,jak to njlépe dovedu já.ty to děláš tak,jak to nejlépe dovedeš ty.Nic není správné a nic není nesprávné.jen bychom to měli respektovat jako svobodné rozhodnutí každé z nás.Moje dítě si mne jako maminku vybralo a miluje mne takovou jaká jsem.Tvoje dítě to samé u tebe.
Tyhle debaty nejsou k ničemu,pokud nehodláš respektovat názor někoho jiného.Já popsala na začátku jak to dělám já a proč.To je vše.Nepotřebuju psychologický rozbor on.line,na to mám své přátele.Hezký den.
Limai
6.2.2009 14:37:28
a takové sebeobětování se počkat,až se dítě vyřve,vyvzteká,a teprve pak s ním tu komunikaci navázat?
Limai
6.2.2009 14:31:44
docela bych ti přála,aby se tímhle přístupem řídil třeba tvůj muž.Takových je totiž hodně.Je jedno jestli se plácá nebo ne,hlavně aby moje manželka vařila podle mých představ a chovala se tak jak se líbí mě.Tak jí jednu vrazím,protož rozvařila rýži a určitě to udělala schválně.Je potřeba jí jednu plácnout,aby se vzpamatovala.
Astrit
6.2.2009 14:22:33
Markéto, mýlíš se, bez trestů to ve výchově prostě nejde. To by pak s tebou dítě manipulovalo a dosáhlo by všeho čeho by se mu zachtělo a prakticky nic by pro něho nebylo svaté. Tresty nejsou jen plácance, plácanec je extrém, když selhávají všechny výchovné metody. Trestem je totiž i to, že když si dítě nechce uklidit hračky a já ho k tomu 3x vyzvu s náležitým vysvětlením, tak potřetí řeknu, že pokud si ty hračky neuklidí, nebude večer večerníček. A v tom musím být důsledná a dodržet to. Říkej si tomu jak chceš, ale pro dítě je to trest. V jiném případě, když poslechne a hračky si uklidí, tak ho nahlas pochválím jak je šikovné. Podle mě jde pochvala a trest ve výchově ruku v ruce, ale chválení by přece jen mělo převažovat, moc to děti povzbudí a příště se víc snaží.
Přesto si ráda přečtu, jak to děláš ty, opravdu, zajímá mě to. Díky:-)
Limai
6.2.2009 14:18:36
jakékoli hanlivé slovo jen proto že ho použil někdo jiný......madlenko,ovšem používat hanlivé metody k výchově dětí vám nedemokratům zřejmě nevadí,že?
Limai
6.2.2009 14:11:54
Tebe jsem zřejmě před časem potkala před obchodem,kde jsi syna tloukla hlava nehlava a řvala na něj,co si to dovoluje mlátit svoji sestru,že nikoho bít nebude.
[<<Předchozích 300] Příspěvky 301310 z 750 [Dalších 440 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.