| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Anketa: Fyzické tresty ve rodině

[<<Předchozích 370] Příspěvky 371380 z 750 [Dalších 370 >>]
Grainne
6.2.2009 11:36:19
Kudlo, potíž je v tom, že "plácání" se odehrává v době, kdy má dítko jen těžko natolik rozvinuté schopnosti, které by mu umožnily rozeznat právě ten systém plácnutí.
Dále, porucha je porucha, někteří rodiče to zvládnou i bez plácání, jiní ne a ti by se měli obrátit na odborníky, těžko tu budem vyjmenovávat všechny typy poruch, jejich projevy a následně jejich možná řešení.
Já ti nevím s tím šokováním plácnutím, není to spíš projev toho, že je šokován plácající? Ne že by moje děti byly tak vzorné, ale bleskem jsem odstranila možné nebezpečí, tj, kdyby se mi vrhlo s řevem na silnici, samorřejmě bych ho drapla za první dostečně pevný výšnělek na oděvu a odvlekla stranou. Jinak jsem podobné scénky ponechávala bez povšimnutí. Vřeštící a ječící děti mě nějak neberou, takže pochopily, že tudy cesta nevede. Pro případy nutnosti být někde včas jsem měla připravenou časovou rezervu - nejen na vřískání, ale známe to, záchod, když už je dítko koplet oblečené, nějaké to poblinkání, kontrola lezoucích hlemýžďů cestou...
No, možná jsem byla i za mlada stará, rezignovaná osoba~t~, co nejde řešit, neřeším. Když se mi nepodařilo ze vzteklouna vypáčit, co chce, neřešila jsem to, když je schopen říct, co tím sleduje, je možná domluva a plácání mi nepřipadá nutné.

Já třeba pochopím někoho, kdo pleskne dítko vzápětí po té, co málem vběhlo pod auto, ten strach, šok, vidina toho, co se mohlo stát a neodsuzuju to, ale za správné a účinné to nepovažuju - jednak vina byla na straně rodiče, který nedával dostatečně pozor a vyjadřuje to stav rodiče, jeho emoce, ne stav dítěte a účinek to má stejný, jako to, co obvykle následuje, vysvětlení, větší opatrnost atd.
adelaide k.
6.2.2009 11:33:16
Kudlo ale přirozený důsledek toho, že se dvouleťák zasekává na přechodu, nemusí být nechat ho přejet autobusem :-D
U nás se např přirozeným důsledkem stala jízda v kočárku (mimino šup do šátku), kterou moje kočár nemilující dcera fakt nekvitovala. Vysvětlili jsme si že nakoupit je třeba a pokud se nemůžeme domluvit na zásadách bezpečnosti, musím ji ochránit jinak... ~d~
Limai
6.2.2009 11:28:16
Nezáleží na tom,jestli dítě plácnu nebo ho zbiju vařečkou.Takže když dejme tomu čtyřleté neteři,kterou její matka třeba jenom "plácá",řeknu,aby netřískala dveřma od pokoje,že se může vysypat sklo,a jí se to nelíbí,takže jde a jednu mi plácne,tak je to v pořádku?
6.2.2009 11:21:28
Mono, rozhodneme to my rodiče, jako přirozená autorita ~;) Samozřejmě s velkým přihlédnutím k tomu, jak na to dítě reaguje, a s určitou sebereflexí (že to vždycky nemusím být já, kdo má pravdu). Což zřejmě chybělo a chybí Tvému otci.

I s tím rizikem, že to třeba nebude úplně nejlepší řešení, ale že jsme se poctivě snažili, aby to bylo to nejlepší, čeho jsme v danou chvíli schopni (kdo nic nedělá, nic nezkazí).

Já jsem na rozdíl od Tebe přesvědčena, že pokud dítě v akutní situaci plácnu a pak mu vysvětlím, že na přechodu nesmí zdržovat, protože by ho mohlo přejet auto, tak má dos značnou šanci to pochopit. Strach z trestu bez pochopení příčiny by pro mě znamenalo plácnout ho a nic nevysvětlovat.

Často se mluví o tom, že není správné trestat, ale lepší je nechat dopadnout přirozené důsledky činů. V případě toho přechodu bych se k tomu ale uchylovala dost nerada ~j~.
*Niki*
6.2.2009 11:07:12
Kudlo, problémem je, KDO rozhodne, co je přiměřené a co ne? Kdyby jsi se zeptala mých rodičů (teď jen otce), s vážnou tváří ti řekne, že mě bili málo a že jsem si často zasloužila víc. Já mám vzpomínky a pocity, vědomé i zasuté, že to často bylo na hranici týrání. Kdo to rozhodne?
Jistě, každé dítě je jiné a co jedno nerozhodí, druhé dovede k pokusům o sebevraždu. I na to by rodiče měli myslet, že to, co vidí jako výchovné a bezpečnostní opatření, je druhou stranou viděno prostě jako mlácení.

Já nepatřím k tvrdým odmítačům plácání, sama mám máslo na hlavě a ruka mi občas ujela. Poctivě se ale snažím, jsem skutečně přesvědčena, že trestání je kontraproduktivní. A že co teď vidím jako účinné (dítě sebou na přechodu nešvihne), může do budoucna být neúčinné, bo jeho záklapkou není vnitřní motivace a jakási morální sebekontrola, ale prachobyčejný strach z trestu.
marketa
  • 
6.2.2009 11:01:54
ale boli, na dusi ...
MM, 2 kluci
  • 
6.2.2009 11:01:20
... moc logické když chci, aby dítě nemlátilo brášku/sestřičku - a aby to pochopilo, naplácám mu sama! Co se z toho naučí? Źe ono samo plácat nesmí, ale máma ano? Źe dospělí můžou, protože jsou velcí a mají větší moc??? Nebo...?

Když už člověk musí někdy do hádek dětí zasáhnout, pak mi přijde lepší když to má nějaké logické a pochhopitelné důsledky - např. dát dítě pryč, dokud nezačne respektovat pravidlo "neubližujeme si", vysvětlit jim že nemohou být spolu v jedné místnosti když se plácají... atd. Prostě aby z toho něco POCHOPILY, něčemu se NAUČILY... A ne jen to, že někdo mlátit smí a někdo nesmí...

Mně se to plácnutí taky někdy "stane", ale neobhajuji to jako "výchovnou metodu".
adelaide k.
6.2.2009 11:00:16
Kudlo, jenže u Igora Hnízda se zase nebavíme o "symbolickém plácnutí", ale o fyzickém trestu vplném rozsahu ~d~

6.2.2009 10:56:19
Tino, ale když Ti kamarádka švihne s telefonem, tak se jí můžeš zeptat, co se jí stalo, a pokud se bude chovat divně, můžeš s ní v krajním případě přerušit styky. Což s dítětem jaksi nejde.

A opravdu rozlišujme - pravidelné mlácení dětí "na denním pořádku" opravdu NEPOVAŽUJI za totéž, jako výjimečné lupnutí na zadeček. Mám dojem, že hodně absolutních a zapřisáhlých odpůrců fyzických trestů se rekrutuje z těch, kteří byli v dětství trestáni opravdu nepřiměřeně, a nejsou v tomhle ohledu schopni rozlišovat.
Lucie
  • 
6.2.2009 10:56:03
Záleží jak moc ho jeho matka bije. Pokud je to na denním pořádku tak je samozdřejmé že to dítě to bere že je to normální že to tak prostě chodí,ale sem tam nějaké plácnutí za to že dítě něco provede,tak to se nic neskazí. Kdyby se děti nekáraly tak z nich vyrostou spratci kteří si dovolí totálně vše. Bohužel chtěě nechtě sem tam pohlavek neuškodí. Samozdřejmě se to nesmí přehánět,já sama se snažím spíš dětem vše vysvětlovat ale někdy to nejde bez neplácání na zadek. Ale pokud ta matka to dítě bije často a třeba aj dost tak bych ju nahlásila na sociálku. Protože toto už neni jen kárání ale řekla bych že už toho prcka pomalu týrá a to už neni dobré.
[<<Předchozích 370] Příspěvky 371380 z 750 [Dalších 370 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.