|
|
6.2.2009 10:52:26
Adelaide, myslím, že třeba při záchvatu vzteku (samozřejmě ne vždycky) nebo když je dítě "rozjeté" a nereaguje na upozornění, tak ho menší "otřes" může z toho vytrhnout.
A ne, za určitých okolnosti (viz přirozená autorita, Igor Hnízdo a můj poslední příspěvek) mi fyzický trest skutečně jako ponižující nepřijde. |
Jaroslava |
| • |
6.2.2009 10:51:40
Moje dcera sourozence má a je na tom stejně.Tvoje teorie nebude asi správná.Halině se nedivým,že nechce další dítě ,kdyby byla dcera jedináček bylo by to všechno jednodušší takhle musíme před ní chránit syna a ne vždy se nám to povede,už několikrát jsem ji musela doslova z něho servat, aby mu neublížila je to prostě dračice,která nedokáže posoudit co je a není dobré.Naštěstí syn je pravý opak a většinou z pudu sebezáchovy ustoupí, aniž by ke střetu došlo.
|
MM, 2 kluci |
| • |
6.2.2009 10:51:10
... píšeš: "Uprimne, ne kazdy psycholog je guru, event. majitel univerzalni pravdy. Neni to ani farar ani saman, takze posvatna ucta je zbytecna."
-> Tak nevím, ale přijde mi, že "posvátnou úctu" nemusí člověk mít ani když je někdo farář, guru nebo šaman! To¨jsou taky jen lidi a mohou stejně tak dobře být pokrytci a zneužívat svou moc, a posvátná úcta k takovýmto a jiným "autoritám" moc často zastíní kritický rozum a úsudek - aspoď dle mého názoru. Jinak se Tebou souhlásím ohl. nenásilí ve vztazích ať už k děten či dospělým, a i s tím co píšeš o té civilizaci. Jen mi holt zatím bohužel někdy "bouchnou kamna", jak tak hezky píšeš, a na tomto a své (ne-)trpělivosti musím ještě zapracovat. |
tina |
| • |
6.2.2009 10:50:30
vis,nehlasej, jak budes jedniu deti vychovavat.Ja jsem mela stejnou predstavu, jak ty.telesny trest je naprosto nepripustny a ceska republika je znama v tom, ze fyzicke tresty jaksi patri k vychove a nikdo se nad tim moc nepozastavuje.nechci to zveseobecnovat,ale je spousta rodin, kde je to na dennim poradku a zucastnenym to prijde normalni. mydli jen ten, kdo je slaboch a nedokaze to jinak vyresit. Ja taky neplacam, nebo nemlatim svoji kamaradku, proto,ze mi treba svihla s telefonem...a nechapu, proc bych se mela chovat s mensim respektem k svemu diteti.na zaver citace z uzasne knihy respektovat a byt respektovan...Nekdy to vpada,ze ve jmenu vychovy je dovoleno temer vse.Jako by deti byly nejaky jiny zivocisny druh:Jako by pouhy fakt, ze je mame radu veci naucit a ony v tom delaji chyby, ospravedlnoval,ze se k nim chovame mene slusne a hrubeji, nez k dospelym...ja vsem doporucuju vypustit fyzicke tresty z repertoaru a pokusit se na tu situaci podivat z te strany, ze otloukani deti normalni neni.
|
Lucie |
| • |
6.2.2009 10:48:24
Sem proti velkému mlcení dětí,ale každé dítě musí dostat na zadek když provede něco špatného,jinak z něj s takovou vyroste harant. Dost mě zaskočilo doslechnutí že chtějí zavést zákon že se dítěti nesmí dát ani pohlavek. Spíš by se měly spřísnit tresty ta týrání dětí a jiné věci. Nejaké výchovné plácnutí je někdy nezbytné. Mám dvě děti sou od sebe rok a dva měsíce a ten starší furt napadá mladšího,kdybych mu sem tam nenaplácala tak ho dřív přizabije. A neni pravda že výchovné plácnutí podporuje agresi,tu podporujou jiné věci a hlavně teď ty moderní "pohádky" a hádky mezi rodiči!!!
|
|
|
6.2.2009 10:43:59
jo. kdyby to bylo tak jednoduchý...
|
adelaide k. |
|
|
6.2.2009 10:43:32
Kudlo, pokud bereš plácnutí jako "upozorňovací" prostředek, tím méně chápu jeho smysl. Ale budiž, nicméně... opravdu ti to nepřijde jako ponižující "komunikační médium"?
|
|
|
6.2.2009 10:38:37
Grainne, ale to, co říkáš, v podstatě připouští to, že člověk s přirozenou autoritou se může uchýlit i k fyzickému trestu, protože u něho je dost velká pravděpodobnost, že to udělá jen v krajní situaci. I potrestaný si je toho vědom, a ví, že "zasloužil". S tím bych vřele souhlasila.
I s tím, co píšeš dál, že když to udělá člověk bez přirozené autority, respektu a znalostí, je to absolutně o něčem jiném. Já to také takhle vnímám, a snažím se (s jakým úspěchem, to ukáže čas) být tou autoritou přirozenou. Což znamená, že se (většinou, jsem taky jen člověk) snažím přemýšlet o tom, proč vyžaduji to, co vyžaduji, abych to i dítěti mohla vysvětlit a nebazírovala na blbostech, jen protože "se to tak dělá". A myslím, že na to, abych si mohla vůči dítěti "dovolit" určité věci, mu toho zase na druhé straně musím hodně dávat. A pamatuji si, že i jako dítě jsem tenhle rozdíl vnímala velmi ostře. Nevím, co se píše ve skriptech, ale nevěřím, že by se společnost posunula až zas tak jinam. Lidi jsou víceméně stejní, co svět světem stojí, takže možná by stálo za pokus přehodnotit ty příručky a poučky. Ve školce máme naprosto skvělé paní učitelky, dětem opravdu rozumí, věnují se jim, poctivě se jimi zabývají a hlavně JE MAJÍ RÁDY. Jednomu mému dítěti tahle paní učitelka JEDNOU za školkovou docházku dala na zadek. Bylo to v situaci, kdy se dítko "šprajclo", že se nebude oblíkat a nepůjde ven, přičemž na paní učitelku o patro níž čekalo 20 dalších, už oblečených dětí, s tím, že si umějí otevřít dveře a můžou vyběhnout ven. Takže to moje musela nějak umravnit. Když jsem si pro prcka přišla, tak mi to pí. uč. hned řekla a omlouvala se za to. Já si myslím, že udělala to nejlepší, co mohla, a ani mě nenapadlo mít jí to nějak za zlé. Moje dítě to pokud vím nijak traumaticky nenese, od té doby se "nešprajclo". Ovšem umím si představit učitele, kteří by dali na zadek právě ze slabosti a nedostatku autority, a tam bych se asi dost stavěla na zadní. Jak se říká - když dva dělají totéž, není to totéž. A co píšeš o té rodině - znamená to tedy, že pokud se JEDNÁ o dítě s poruchou osobnosti, je plácnutí přípustné? IMHO plácnutí není ani za účelem ponížení, ani přeprání, ale určitého řekněme malého šoku, aby se dítě zarazilo, zastavilo, uvědomilo si, že je něco špatně. Pevně doufám, že těch několik málo "lupnutí" v době, dokud ještě potomky přeperu, poslouží k tomu, že až je nepřeperu, nebude nic takového nutné. A odborníci jsou na místě, pokud někdo OPRAVDU situaci nezvládá. Já se ale domnívám, že občasné lupnutí na zadek SKUTEČNĚ neznamená, že rodiče situaci nezvládají a měli by konzultovat psychologa ![]() ![]() ![]() |
|
6.2.2009 10:34:54
naprosto souhlasím,
když se nám narodil syn, tak jsme se s manželem domluvili, že si ho rozhodně nenecháme přerůst přes hlavu. Mysleli jsme si taky, že plácnutí je lepší než tisíc slov. Teď už víme, že to není vůbec pravda. Ano syn byl hodný a poslušný, do té doby než vyrostl do takového věku, kdy chtěl o sobě rozhodovat. Teď jsme z toho smutný a snažíme se už rok pracovat na tom, abychom situace řešili jinak. Ano agrese vyvolává opět jen stejnou reakci. Pokud jsme něco synovi nechtěli dovolit, tak nás taky začal být. O to horší to je, že syn si neuvědomuje jakou sílu má a co může všechno způsobit. Je to varování pro maminky, které si myslí to stejné, o čem jsme byli přesvědčeni my. Ono malé dítě se opravdu takto vychovává dobře a opravdu poslechne, ale to dítě roste a pak chce samozřejmě prosazovat taky sebe, své nápady, prostě svou osobnost. Plácání za to, že dítě zrovna nechce dělat to, co my teď po něm chceme je špatné. Přece nám maminkám by se taky nelíbilo, kdyby nám někdo řídil celý den. Nenutím syna jíst, pokud nechce, nenutím ho ani ostatní věci. Nebo se aspoň snažím. Už vím, že musím být v tomto trošku tolerantní a dát mu možnost si to udělat jak potřebuje on. Ne není to rozmazlování, jen pochopení toho, že on je taky živý tvor, který má své potřeby a zásady. Není to jednoduché a neříkám, že vždy vydržím. Ale stav se u nás lepší a malý se docela už zklidňuje. Pokud ho ale přece jenom chytne vztek, tak se ho snažím opravdu ignorovat a po chvilce mu nabídnout úplně jinou zábavu a chovám se k němu úplně normálně. Pak třeba o tom mluvíme, co se stalo a jak nás to mrzí apod. Vím, že už umí projevit lítost a má v tu danou dobu možnost, se z toho vybrečet nebo jen tak pomazlit. Docela nám to už funguje a stavů je čím dál méně a hlavně trvají mnohem kratší dobu. Můj syn je opravdu silná osobnost, která si o sobě ráda rozhoduje sama. To ho nikdo neučil, prostě je takový a my se s tím musíme naučit žít. A vím, že prostě pokud to jde, tak ho musím nechat si o tom rozhodnout samotného. Díky tomu, že může dělat spoustu věcí tak jak chce on, potom toleruje pár výjimek, ve kterých musí poslechnout nás. Např. venku, že musí dát ruku, přes silnici, že musíme být opatrný apod. Synovi jsou čtyři, už rok se snažíme napravovat to, co jsme si pokazili plácáním. Je to lepší a jsem moc ráda, ale ještě nás čeká dlouhá doba než to dáme do pořádku úplně. |
MarkétaP + 4 dcerky |
|
|
6.2.2009 10:26:39
Myslím, že Adelaide už ti odpověděla, ano, já učím děti, že pravidla od něčeho jsou, že jejich porušení má nějaký přirozený důsledek bez vazby na moji osobu jako toho, kvůli komu se pravidla dodržují. Tj. zuby se čistí proto, že nám to pomáhá, aby nebyly zkažené, přes silnici se rozhlížíme, abychom snížili riziko přejetí autem, věci nehážebe bezhlavě na zem, protože pak je musíme uklízet a třeba se pak nestihne něco, na cojsem se těšili (večerníček nepočká, že). Nikoli proto, že jinak mě maminka potrestá. Pravidla silničního provozu nedodržuju proto, že se bojím policajta, ale protože to chrání mě i ostatní.
Mocenským přístupem si sice msylíme, že přimějeme děti dělat věci pro to první (jejich smysl), ale často svými metodami docílíme toho, že to dělají pro to druhé (pro osobu, terá to po nás vyžaduje, ať už pro strach z trestu nebo pro snahu se zalíbit). Udělujeme vnější motivaci a myslíme si, že tím vychováme člověka, který má motivaci vnitřní. |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.