|
|
6.2.2009 9:53:52
Markéto, moc nerozumím, jaký je v tom rozdíl?
Učitel a policajt mají právo vyžadovat od dítěte respektování pravidel. Z pozice jaké autority? Té přirozené nebo té mocensky výše postavené? Skoro bych řekla, že té druhé. Protože to by pak bylo vlastně v naprostém pořádku to, na co si teď stěžují učitelé - že učitele, který nemá přirozenou autoritu, prostě poslouchat netřeba. Nebo jak jsi naznačila - pravidlo se dodržuje proto, že je to pravidlo, bez ohledu na osobu toho, kdo ho vymáhá? Jenomže to, že je něco pravidlem, člověk nepochopí sám od sebe, musí se to naučit. Respektive musí ho to NĚKDO naučit. A kdo jiný než rodiče? A jak budeš řešit situaci, kdy dítě pravidlo zná, ale nevezme ho za vlastní (třeba ten příklad s těmi mobily ve třídě?) |
Ivona,Klára 6,Tereza 2.5 |
| • |
6.2.2009 9:53:02
no to je síla jí je teprve 17 měsíců?Co s ní dělala,když byla miminko?Některé řvou v jednom kuse
|
Ivona,Klára 6,Tereza 2.5 |
| • |
6.2.2009 9:48:43
v noci byly opět "spací manévry"tak jsem o tom ještě přemýšlela.Pokud ji pod sprchu cpe često a vpodstatě kvůli všemu,bála bych se,že si nato zvykne jako na samozřejmost,naučí se s tím žít,že to tak má být.Znám chlapečka,co byl od mala bit jak žito a časem otupěl,teď je ve škole a je to s jeho chováním horší,ale bití už na to nezabírá,neb si zvykl,tak jsem zvědavá co teď s tím budou dělat,polepšovna?
|
|
|
6.2.2009 9:48:28
Mono, nechci rýpat, ale Tebe rodiče sprchovali a znenáviděla sis je kvůli tomu? Že sis tak naprosto jistá, jaké účinky to má?
(P.S. vůbec nejsem příznivcem sprchování, nikdy jsem to neudělala a nejspíš ani neudělám ) |
Halina |
| • |
6.2.2009 9:48:07
Jitko ano mě to taky rozčiluje taky to odsuzuji,ale když do mě můj devítiletý syn steky kope ,jen protože jsme mu za to, že ve škole po učitelce hodil mokrou houbu a řval u toho nálet na idiota zakázali televizi jednu schytne ,abych ho probrala a přestal do mě kopat zkus mě za to odsoudit.Prostě můj syn je agresivní, už od miminka. Knížek mám přečtených ,že bych mohla dávat přednášky.Snažím se ho vychovávat v klidu ,ale on prostě mívá záchvaty vzteku a nic jiného než pořádný zaklepání nezabere ,když nezabere to tak mu musím jednu plácnout a hned je při vědomí.Syna jsme do asi sedmi let netrestali vše jsme zvládali domluvou ,ale poslední rok jeho záchvaty sily a opravdu nic jiného nezabírá.Příští týden jsme objednaní k psychiatrovy ,aby nám napsal leky na zklidnění ,protože jestli to bude pokračovat takovým tempem jak to pokračuje jednoho dne mě ukope a věř, že přeprat devítiletého steklouna není žádná sranda.Příčinu jeho chování hledáme pořád, už od jeho tří let se snažíme najít způsob proč to tak je a jak na něj bohužel zatím bez výsledku.Na druhé dítě si netroufáme musíme nejdřív dát pod kontrolu to první a pak najít odvahu na další.Opravdu svého syna neponižujeme spíš slýcháme ,že jsme příliš tolerantní a že kdybychom synovy párkrát pořádně nalupali,že by hned pochopil co je a není správné,ale když se do něj vžiji vůbec to nemá jednoduchý všichni mu nadávají všichni se ho snaží vychovávat pochvalu slyší jen od nás a věřte, že ho chválím i za to, že mě ve vzteku nekopl. Můžete namítnout proč jsme mu prášky nedaly dřív,ale mi čekaly, až spadneme na úplný dno ,neboť jsme opravdu doufali, že najdeme způsob jak k němu proniknout,ale teď už se syn stává nebezpečný i pro své okolí. Nic jiného nám nezbývá.
|
|
|
6.2.2009 9:46:33
Grainne,
a jak Ty tak přesně víš, co je DOBŘE a co je ŠPATNĚ? Mladší dítko taky občas udělalo "gumové nožičky" při přecházení ulice. Hned následoval plácanec na zadek. (a až jsme přešli, tak vysvětlení, ale ne v klidu ,minimálně zvýšeným hlasem). A teď už je klid, už to nedělá. Domnívám se, že jsou situace, kdy je plácnutí skutečně nejvhodnějším a nejúčinnějším prostředkem. Určitě je pravda, že by člověk měl přemýšlet o tom, jestli to náhodou nejde i jinak (což generace našich rodičů často nedělala), ale IMHO občas dospěje k závěru, že NEJDE. Děsím se rakouských učitelek z jednoho dřívějšího příspěvku (matku plácnuvší dítě po zadečku, protože ji kouslo, přijde bez znalosti toho, co předcházelo, upozornit, že to je trestné). Děsím se toho, že o tak intimní věci, jako je výchova v rodině, budou rozhodovat cizí osoby (pro šťouraly, opravdu NEHOVOŘÍM o extrémech, jako je týrání dětí). Nedávno bylo v novinách o tom, jakých učitelů si děti cení nejvíc a jací u nich mají autoritu. Kupodivu se zdálo, že by bezkonkurenčně vedl Igor Hnízdo - i s těmi tělesnými tresty. Myslím, že absolutní zákaz tělesných trestů vůbec nic neřeší - výchova je o spoustě jiných věcí, nejen o tělesných trestech. |
Dobra1 |
|
|
6.2.2009 9:43:42
souhlas, nekdy to jinak nejde
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
|
6.2.2009 9:42:48
Dobri, nejde o uposlechnutí z pozice moci. Učitel má právo vyžadovat od dítěte respektování pravidel, takže to psaní SMS v hodině, pokud není PŘEDEM DANÝMI pravidly umožněné, je samozřejmě nutné dodržet.
On je trochu problém se slovem autorita, protože ho používáme na dvě různé věci. Já mám úctu před přirozenou autoritou člověka, který si ji vybudoval svými schopnostmi a činy, a je zajímavé, že taková autorita má obvykle reslekt a úctu k názorům ostatních i méně zkušených. Naopak nechci být pro své děti (ani pro nikoho dalšího) "autoritou" ve smyslu mocensky výše postavené osoby, ktrou je třeba vždy uposlechnout bez ptaní se po smyslu činu prostě proto, že jsem to řekla. Řízení se pravidly, na jejichž plnění dohlížení například policisté, nemá s autoritami nic společného. Já dodržuji to pravidlo, nikoli poslouchám policistu. |
adelaide k. |
|
|
6.2.2009 9:41:02
Astrid nj, a jsme u poodstaty. Já nechci aby se moje dcera chovala na přechodu správně, "abych ji nepotrestala" (viz. "takhle to bude pokaždé pokud se nebudeš chovat bezpečně"), ale protože je to to má nějaký důvod. A dokud ho nepochopí tak holt za ruku, nebo občas poponést (když zrovna nespolupracuje).
|
Dobra1 |
|
|
6.2.2009 9:38:58
Je rozdil mezi nasilim a trestem. To bys mohla rict, chudacci vezni v kriminale, my je netyrame fyzicky, ale psychicky, kdyz jsou zavreni... Teda pokud si myslis, ze dite a dospely jsou na stejne urovni.
A kdyz vidim, jak jsou na tom skvele americke deti ve skolach, vetsinou vychovavane prave na odmitani terstu, tak bych o tom tvem dokazovani trochu pochybovala.Podle mne tohle dokuzaje pravy opak. |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.