| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Anketa: Fyzické tresty ve rodině

[<<Předchozích 630] Příspěvky 631640 z 750 [Dalších 110 >>]
adelaide k.
5.2.2009 14:14:57
MAdlenko, já nevím proč se rozčiluješ... Pokud jsi si svou metodou tak jistá, nemusíš se vzrušovat ~;)
Plácnutí v rámci bezpečnosti je plácnutí jako každé jiné. Prostě plácnutí. Proč mu dávat nějaký zázračný status? ~d~
MarkétaP + 4 dcerky
5.2.2009 14:14:47
Zuzini, určitě. Jinak mj. z téhle knihy vycházeli autoři Respektovat a být respektován. Mě právě dost proti ječení pomohly já-výroky a empatická reakce, místo abych se na dítě naprdla, tak si ulevím popisem svého stavu a snahou pochopit, jak se cítí ony.

Ale když mi (protože jsem krafala na internetu) onehdá rozsypaly všechny šprkly po ložnici a rozthly pravé korály, tak jsem si s gustem zaječela :)))
5.2.2009 14:12:46
Markéto, tohle "že to tak protě má dělat, je to smysluplné a k dobru jeho i celku" je IMHO dvousečné.

Pokud to tak je a dítě to tak pochopí, tak je všechno OK.

Ale jsou i věci, které dítě takto nepochopí, případně je tak nepochopí HNED. Případně to rodič vyžaduje, ale jen pro svůj dobrý pocit.

Já samozřejmě chci, aby moje děti nad tím, co dělají, přemýšlely, ale jsou momenty, kdy vyžaduju něco, co nechápou nebo ani nemůžou chápat. Příklad - třeba čištění zubů. Když se to neudělá, zuby se možná zkazí, možná taky ne, ale v každém případě se zkazí až za hodně dlouho, takže "přímý dopad chování" tady moc nezafunguje. Takže mi nezbývá, než sice vysvětlit, že zuby čistíme proto, aby se později nekazily, ale pokud si dítě zuby čistit nehodlá, přimět ho k tomu z "mocenské" pozice.

V tom přístupu "musí pochopit, že to má tak dělat, protože je to smysluplné" vidím jedno velké riziko - a to sice manipulaci: já něco považuji za dobré a chci, aby to dítě nejen dělalo, ale aby samo bylo přesvědčeno o tom, že to dobré je. Ale co budu dělat, když se mi ho o tom, že je to dobré, nepodaří přesvědčit?
adelaide k.
5.2.2009 14:12:32
Kreditko, napíšu jen co dělám já. Když je malý přetažený a skáče v posteli ačkoliv by spát měl/potřeboval, tak končím se zpíváním a jiným uspáváním, zhasnu (snažím se vytvořit maximální klid, lehnu si vedle něj a ležím (někdy předstírám spánek :-)). Když neleží a skáče po posteli, ukládám zpět a zase si k němu lehnu - když má zájem držím za ruku.
Když je ne přetažený, ale třeba jenom rozrušený a nemůže se zklidnit, vytáhnu ho ven a jdem na chvíli třeba pozorovat auta na parkovišti a za pět minut zkusíme postel znovu.
kreditka
5.2.2009 14:10:37
Když malá brečí tak ji prostě kropí vodou z misky, a když přidá v breku tak ji hodí do vany a pustí vodu ~q~ alespoň mi to takto vysvětlila. Nechápala, že já toto považuju za nenormální. Navíc se chlubí tím, že toto praktikuje i když malá brečí bolestí třeba zubů ~q~~q~~q~
Jitka
  • 
5.2.2009 14:10:18
pocházím z několika sourozenců, matka nás v dětství týrala. Byla schopná nás třeba zkopat, když jsme se začali prát a něco si mezi sebou chtěli vyřídit. Já a moji sourozenci jsme pak patřily mezi zakřiknuté děti, co se nedokázaly bránit.

Přitom moje matka dokázala klidně zmlátit i cizí dítě, když např. třeba omylem jednou při hře ublížilo mé sestře (ublížilo jí daleko mín , než nám záměrně ubližovala moje matka, abychom se podrobovali jejím přikazům.)
5.2.2009 14:08:15
Je mi celkem jedno,co si o tom myslíš.U nás to splnilo svůj účel,dcerce jsem to vysvětlila,proč dostala a od té doby není cesta přes silnici tak nebezpečná.Silnice není zrovna přehledná a ne všichni řidiči jezdí opatrně.To aby se rozhlížela a chodila svižně je samozřejmostí.Jenže to musí nejdříve vůbec jít.Mimo jiné,je to moje dítě,nido neplácá ty vaše.A jak říkám,je rozdíl mezi plácnutím v rámci bezpečnosti a bitím.Mějte se hezky,jdu se věnovat svojí dcerce.
MarkétaP + 4 dcerky
5.2.2009 14:07:15
A jibak, tvářit se za každou cenu mile je taky cesta do pekel. Moje osobní zkušenost je, že děti se cítí nejbezpečněji, pokud jsou emoce a slova v souladu - když jsem unavená, vsteklá, naštvaná, tak to prostě řeknu a pořádám je o to, aby to respektovaly. Např. "Já vím, že jsem ti slíbila to a to, ale jsem už hodně unavená a kdybychom se do toho pustili, možná bych pak byal ještě naštvaná a křičela. Navrhuju, že byste mi dali 10 minut v klidu a pak se domluvíme, co dál".

Správně jsi pojmenovala "přeroste mi přes hlavu". To je totiž gró mocenského přístupu - muď rozazkješ ty dítěti nebo dítě tobe. Dva partneři si přes hlavu přerůst nemůžou.
kreditka
5.2.2009 14:04:39
To je dobrý nápad ~R^ Hned co se taťka s malou vrátí, tak se to zkusím naučit říkat (než si zvyknu ~;)) Každopádně v tleskání budem asi nadále pokračovat, protože malá to bere jako odměnu ~:-D

Jen se tě ještě chci zeptat, co udělat když je malá unavená (snadno se přetáhne) a nechce jít spát? Spí s námi v posteli, potřebuje cítit "lidské teplo" v postýlce brečí naprosto zoufalým pláčem. Doteď jsem to řešila, že jsem si k ní lehla a buď vyprávěla, nebo hodně pomohlo zpívání...tato metoda, ale i teď někdy selhává ~d~ Nejhorší na tom je, že spát potřebuje, prostě jen vzdoruje, zkoušela jsem ji nechat "kontrolovaně" vybrečet, ale po 3/4 hodině jsem to psychicky nevydržela a malou z postele vytáhla + ještě víc jak půl hodiny uklidňovala jak byla zoufalá...Malá má nastavený režim, chodí spát v poledne a pak ve 20 hodin to se nejlépe osvědčilo a držíme se toho, ale občas prostě spát jít nechce a já si nevím rady když ji poruším režim tak se mi to vrátí v její náladě jak bumerang....Nevíš prosímtě nějakou radu co s dítětem, které spát potřebuje je přetažené, ale vzdoruje???? ~x~

Jé malou už mám doma tak si jdeme hrát a v mým případě se "učit" Až budu mít čas znovu se objevím ~d~
5.2.2009 14:03:41
kato, brrr - vylezl z kocaru? nebyl priksirovany?
[<<Předchozích 630] Příspěvky 631640 z 750 [Dalších 110 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.