| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Anketa: Fyzické tresty ve rodině

[<<Předchozích 670] Příspěvky 671680 z 750 [Dalších 70 >>]
5.2.2009 13:35:50
Marketko,
moje tchyne doted vzpomina, jak se sestrou vzdycky plakaly, kdyz se jejich maminka sebrala a ze se z nich jde obesit...To mi prijde hrozny.
A tatinek je zase rezal...tak to mely fakt dobry. Ale kluky tchynka vychovala uzasne - meho muze i meho svagra. To klobouk dolu, jak to dokazala...
MarkétaP + 4 dcerky
5.2.2009 13:34:46
Nevím a doufám, že nepoznám. Přesto věřím, že kdo hledá, najde (jako hledají a nacházejí i matky autistických dětí, jedna z nich mě právě přivedla h tomuhle hledání).

Jako, já se nechci povyšovat, že mám patent na jediné správné řešení, ale už mám zkušenost, že spousta možností lidi prostě nenapadne, protože už mají něco zaběhaného. Jestli máš pocit, že plýtvám slovy, protože jsem nezažila, stačí říct a nechám toho ;)
Katla
5.2.2009 13:34:31
hehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
To bych musela zrušit třeba Vánoce. Malý 3 dny před Štědrým dnem skoro nespal, nemohl jíst, napětí stoupalo, i když jsem to všelijak odlehčovali a u stromečku se dostal do afektu z toho, že tatka zapaloval svíčky (ty by ho teoreticky měly uklidňovat) . To je jedno. On ten mozek většinou dozraje a dítě se zklidní samo. Ale známých, co měli doma podobný případ, jdem se ptala, kdy to synka přešlo - ted úžasný studen osmiletého gymnázia - a řekli mi, že až ve 2. třídě.
adelaide k.
5.2.2009 13:33:13
Sarmi, nj ale pak se nebavíme o účinném výchovném (nebo situaci-rešícím) prostředku, ale o ventilu rodičovského stresu.

Já jsem experimentálně přišla na to že pokud jsem nevyspalá + jsme třeba zaspali (což bývá často v logické souvislosti :-)), spěcháme a dítko nespolupracuje, pomáhá ze všeho nejvíc "opravdu spěcháme a potřebuju aby ses co nejrychleji oblékla, zvládneš to sama nebo ti mám pomoct?"
Ve 49,5% ji to nabudí a je připravená jako blesk, v 49,5% zhodnotí že by to sama nezvládla a chce pomoct a v cca tom 1% se stejně žvejkne a pak zkouším coby zabralo.
Plácnout ji v tu chvíli za to ž ese loudá jednak pomůže jen mě (upustím páru) a jen na chvíli protože mě to pak mrzí, ale na ni to nemá nejmenší vliv.
Ostatně racionálně ani nechápu proč by to účinkovat mělo.
Kdyby mě někdo vytáhl nečekaně z postele s tím, že za pět minut mám odcházet (mám ráno velmi pozvolný start) a kdybych nemakala podle něj dost rychle jednu by mi pleskl, tak se možná rozbrečím z lítosti jakej jsme chudák, nebo se schválně zaseknu. Ale rozhodně mě to nenamotivuje k akci.
Nebo možná jo, ze strachu abych ještě jendu nechytla, ale to není pocit, který bych chtěla mezi mnou a dětma navozovat.
MarkétaP + 4 dcerky
5.2.2009 13:32:15
Ano, papayo, to je bohužel obrázená strana mince stejného mocenského přístupu, pasování se do role oběti. Tudy cesta taky nevede.
MarkétaP + 4 dcerky
5.2.2009 13:30:56
Sarmi, ne, to je běh na dlouhou trať, je dobré začít nekonfliktními situacemi a trénovat si to. Začala jsem u takových jako "Na zemi leží čepice. Co s tím uděláme?" (člověk by nevěřil, jak rychle děti reagují, když mají možnost udělat samy od sebe něco "správně") přes "Vidím, že se zlobíš na sestru" až po poktočilé rozhánění konfliktů. Dobré je naučit se ventilovat vlastní emoce, aniž bys z nich obviňovala "Jsem opravdu moc rozzlobená. Doufala jsem, že budeme moci odejít včas." místo "Vy mě přivedete do hrobu." (ač se nám to zdá srandovní, tak můj manžel vzpomíná na mnoho nocí kdy si zkoušel představovat, jak to bude vypadat až si maminka "vypláče oči" - děti dokážou brát doslova kdeco, co nác ani nenapadne).
Katla
5.2.2009 13:30:50
při vší úctě, asi nevíš, co to je, když má dítě afekt.
zuzini
5.2.2009 13:30:19
Markéto, to zní úžasně. Já mám jistý problém. S fyzickými tresty nesouhlasím, ale na starší dceru někdy řvu. Nechci, ale v tu chvíli o tom nepřemýšlím. Myslím, že se mi kniha bude hodit, dík za tip.
Barča, 2kluci
  • 
5.2.2009 13:29:49
Tak nevím, starší syn dostal asi tak 5x na zadek. Stačilo mu vysvětlení, upozornění. Autorita jsme pro něj (snad) pořád (18let) nemáme fakt závažný problém. Když se něco semlelo tak jsme si sedli a prodiskutovali - hotovo. Mladší syn (9let) je hyperaktivní, ale také s ním nejsou žádné závažné problémy v poslouchání - tedy jen takový jeden, je zbrklý při přecházení silnice. Nepomáhá nic, on si to uvědomuje, ale prostě je zbrklý. Přiznávám, že už i za to dostal, mám ho tedy nechat srazit autem?
Ono já opravdu nejsem zastáncem fyz.trestů, ale na někoho funguje tohle, na jiného tamto.
Katla
5.2.2009 13:29:37
máš úplně jiné děti, než já. Myslím tím hlavně své kluky. Můj prostřední ted trochu dozrál, ale jeho hodiny a hodiny trvající vyčerpávající afekty, to bych Tě chtěla vidět, on prostě nevnímal. Natož aby odpověděl na otázku "Co by pomohlo, abys neplakal (tedy neválel se v křeči na zemi, netloukl hlavou do čehokoliv a neřval tak, že se nemůžeš nadechnout?" Skoušela jsem všechno možné a po čase jsem zjistila, že pomůže, když mu prostě nějakou lupnu. Pak Mohla začít komunikace. Ten starší, ten je spíš pozitivně laděný, ale dozrával dlouho, takže ještě po šestém roku měl stavy úplného vytržení - byl schopen naprosto neuvěřitelně divokých, nekoordinovaných pohybů, hystericky se hýkavě smát, skákat...často kvůli tomu nemohl několik hodin usnout. Vyzkoušela jsem taky kdeco, Prekopovou odpředu dozadu, ale opět, bohužel, zcela nepedagogicky jsem ho liskla. V 99% těchto situací to zabralo.
[<<Předchozích 670] Příspěvky 671680 z 750 [Dalších 70 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.