jedna plus dvě |
|
|
5.2.2009 13:29:22
Souhlasím, že často kdo děti nebije, používá jiné metody, které jsou leckdy mnohem méně košer. Sama jsem to zažila v dětství, tak jsem na to krapet přecitlivělá a dost si toho všímám, u kamarádek i cizích mamin. Já sama si kolikrát radši přála naplácat, než ty "kecy", manipulaci a citové vydírání (pojmenovat jsem to samozřejmě tehdy neuměla). Dokonce jsem si kvůli relativní hlouposti musela několikrát sbalit baťůžek a "jít si hledat jiný rodiče", a to jsem ještě nechodila ani do školky. Možná proto svýho malýho miláčka (22 měs.) radši plácnu přes ručičku (když opakovaně a schválně dělá co nesmí) a všechno zase dobrý. "Maminka tě má ráda, i když zlobíš, ale tohle dělat nebudeš..." Občas i zařvu, ale většinou, když mu hrozí ňáký nebezpečí nebo by způsobil větší škodu. S rodičema se pomalu dostávám do konfliktu, jak mají s mým malým jednat, protože už se od něj samozřejně dozvím, co mu říkají
![]() |
kreditka |
|
|
5.2.2009 13:28:58
Naše malá má 15 měsíců a sotva 9 kg ale, když ji chceme např. vysát rýmu z nosu máme co s manželem dělat abychom ji přepraly...
![]() |
|
|
5.2.2009 13:28:32
vidim to stejne, svoji 27m dceru vyjimecne placnu pres ruku, vzdy po nekolikatem klidnem, ale duraznem upozorneni. neni u toho plac, ani vztek, ani vykulene oci a nezadanou cinnost to ukonci. az na jednu vyjimku triskani s balkonovyma dverma na dovolene, kdy radsi dobrovolne prisla s natazenou rucickou, aby si mohla jit trisknout znova
.placnuti pres zadek popuzivam v ojedinelych situacich ne ve smyslu trestu, ale jako probrani z "agonie", kdy rady ignorovat nemaji smysl (dite nechce odejit z prolizacek atd...). placnu ale vzdy pouze jednou, bud se "probere" a zacne vnimat, nebo "odklidim" vztekajici se ditko do bezpeci a od lakadel a ignoruju. biti jako trest podle me nema smysl, placnuti na probrani mi prijde shodne s poplacanim cloveka omdleleho, jak bylo zmineno hroudou. pamatuju si, ze u miminka stacilo tlesknout ![]() |
Ivona,Klára 6,Tereza 2.5 |
| • |
5.2.2009 13:27:53
nejsme zastánci fyzických trestů.U starší dcery jsme to ani nemuseli řešit,byla sama o sobě hodné dítko,někdy jsme sice museli opakovat 3x,ale to bylo tak všechno,vždycky jsme se dokázali po dobrém domluvit už od roku a půl.Zato Terezka ta nám dává kapky.Zlobín těžkého kalibru,můžem opakovat i 10x a nic.Už jsme vytáhli i vařechu,ale jen pro výstrahu,nikdy bych ji nepoužila,tak doufám,že postrašení vydrží dlouho.Kamarádka měla děti naučené na počítání 1...2...výstraha při 3 následuje plácnutí na zadek,tak to taky zkouším praktikovat.Dítě musí mít stanovené nějaké hranice,tak plácnutí po ruce nebo přes zadek někdy musí být,když vysvětlování nezabírá.Když měla vztekací období(plácla sebou kdekoliv na zem,bylo jí jedno jestli si ublíží)a byli jsme doma,zanesli jsme jí do jejího pokojíčku a řekli,že až bude hodná tak ať přijde,obvykle si po chvíli začla hrát a na vzteka zapoměla.Taky mi jedna sousedka doporučila sprchu,jak píše kreditka,ale to si vůbec neumím představit,jak se to praktikuje,myslím si,že se z toho může dítě pocůrávat,nebo koktat,navíc by mě zajímalo jak se pak takové dítě koupe.Máme obě děti naučené na sprchování a moc se jim to líbí.
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
|
5.2.2009 13:25:47
No, tak jednat to v tomhle případě fakt není trest, a jednak, co prevence? Prostě dohlídnout, aby se do takové situace nedostal?
|
kreditka |
|
|
5.2.2009 13:24:20
S tím naprosto souhlasím, chtěla jsem jen upozornit i na tuto problematiku
|
|
|
5.2.2009 13:23:27
diky, marketo. a mas samozrejme pravdu, v situaci, kdy napr. je rodic nevyspany kvuli mladsimu sourozenci, je v casove tisni, dite ma jit do skolky s rodicem, ktery musi nasledne do prace a dite je proste zaseknute a odmita... je vazne placnuti rychlejsi, nez vcitovani do emoce a vyhodnejsi pro rodice, bohuzel. je to tak, nejsem na to pysna. ale pokud to tedy joo prezenu a nasekam vic, nez jsem chtela, jdu se omluvit, popusinkujeme se a ujistime, ze se mame moc radi.
mas pravdu, ze je to o te psychologii, ale do ni se clovek musi naprogramovat, coz neni otazka hodiny ci dne. zkusim tu knizku. |
MarkétaP + 4 dcerky |
|
|
5.2.2009 13:23:12
Ale tady nejde o nějaké pofidérní fyzické ublížení, nepředpohládám, že by většina matek zde trestala do modřin. Tady jde o celkový přístup - buď s dítětem můžu jednat z pozice moci (já jsem silnější a moudřejší a tak mě budeš poslouchat, protože jsem to řekl), což už z principu fungování lidského mozku vyvolává pocit ohrožení a vzdor a je impulzem k útěku nebo k boji (snaha zaujmout místo toho rozkazujícího), a nebo s ním budu jednat jako s partnerem, který v současné chvíli je třeba v afektu, ve zlobě nebo zkouší něco nevhodného. A tak jako neztluču partnera a nerozkážu mu, co má udělat (nebo se naopak začnu sebelitovat a vmanipuluju ho do toho, co chci já), tak ani s dítětem tak jednat nebudu.
|
kreditka |
|
|
5.2.2009 13:23:09
Chtěla jsem jen nastínit extrémní případ matky, který osobně znám (někdy bohužel)
Sama musím říct, že v podobné situaci, kdy naše malá jednou začala otloukat sestřenici mě ruka ujela za což jsem na sebe pyšná rozhodně nebyla, ale většinou když nezabere domluva a její omluva (v jejích 15 měsíčních možnostech) odnesu jí z místa činu ![]() |
Katla |
|
|
5.2.2009 13:20:48
V praxi nevíš, o čem mluvíš. Dítě má v afektu OBROVSKOU sílu, čtyřletý syn mě dokázal tak pokopat, když jsem se ho snažila obejmout, Osmiletý, dnes devítiletý, se už zklidnil, ale ještě tak v šesti letech měl jiný typ afektu - hrozně se rozdivočil, lítal, běsnil, skákal a nemohl se uklidnit, a párkrát se i ošklivě natloukl. Asi tím, že tělesný trest není u mě rutinní výchovný nástroj, tak proplesknutí je vždycky probralo aspoň tak, že jsem mohla začít to "mluvení".
|
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.