PKa30 |
|
24.2.2009 22:02:39
Jsi spřízněná duše, lock, přesně tak to cítím i já, já jsem vnímala právě ten pejorativní nádech oslovení další ovce ze stáda, protože nemám čas a jsem líný si zjistit, jak se maminka dítěte přede mnou jmenuje...
|
lock |
| • |
24.2.2009 22:02:18
Dobri,
a proč to teda někde není problém? Dokonce se tady nebudu odvolávat na zahraničí - úplně si vystačíme s tuzemskem? Já jsem se v porodnici a na šestinedělí ani jednou nesetkala s tím, že by mě někdo oslovil jinak než paní plus příjmení... Už jsem o tom psala výše. |
Majda pajda |
| • |
24.2.2009 21:59:57
Většina z nás si pod pojmem babička představí šedovlasou paní o hůlce. Vypadáš ty v 36 tak?
|
lock |
| • |
24.2.2009 21:57:46
Chápu, jak to myslíš. Jde ale vždycky o kontext. Oslovení maminko může být plné úcty, ale taky může mít lehce pejorativní a znevažující nádech. O druhé variantě tady myslím hovoří převážná většina diskutujících. Já věřím tomu, že oslovení představuje způsob, jakým o tobě člověk uvažuje. Když tě někdo osloví paní xy, je to poměrně neutrální, nikdo se nemůže urazit. Když tě osloví třeba madam, tak padneš na zadek, protože nevíš, o kom to sakra mluví :) A když tě někdo osloví profesionálně znuděným tónem maminko na novorozeneckém oddělení, znamená to, že jsi pro něj jen další otravný kus masa, který mu nestojí za to, aby se obtěžoval zjistit si jeho jméno. Tak to cítím já...
|
|
|
24.2.2009 21:56:13
Teď má hodně ženských v 36 první dítě.
To je možný... ale může to být i babča, ne? Tak jakýpak s tím štráchy, nebudu se před oslovením přeci zbytečně zdržovat zjišťováním, jestli je ve svém věku jenom maminka nebo už babička, no ne? ![]() |
Mickey16 |
|
|
24.2.2009 21:56:00
úplně mi ke spokojenosti stačí "paní XY", netřeba vymýšlet něco extra.
|
|
|
24.2.2009 21:51:51
Ale tenhle nešvar se také vyskytuje jen někde. Já jsem si v porodnici naopak konečně zvykla na svoje nové příjmení (vdávala jsem se těhotná). Ale, bohužel, to tam nedodržovali důsledně. Občas oslovení úplně vynechají, což je trochu nebezpečné. Mojí spolubydlící na rizikovce dali omylem kapačku určenou pro mě. Kdyby ji hned oslovili příjmením, ozvaly bychom se obě včas, takhle se to zjistilo až asi za hodinu, když jsem reklamovala, že na mě s mojí kapačkou zapomněli.
|
Majda pajda |
| • |
24.2.2009 21:50:43
A je společensky unosné mne oslovovat slečno, když sebou táhnu 3 děti?
Babička v 36? S nad za komunistů, před 20 lety. Takových babek je dnes poskromnu. Teď má hodně ženských v 36 první dítě. |
Majda pajda |
| • |
24.2.2009 21:46:48
Souhlasím.
|
Majda pajda |
| • |
24.2.2009 21:45:30
A což takhle milostivá, velebnosti, Vaše veličenstvo, milordstvo ? Není dost dobrý?
![]() |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.